Suomen Akatemia

Puberteetti- ja lisääntymishäiriöiden tutkimukseen merkittävä uusi työkalu

Jaa

Tärkeä uusi työkalu puberteetti- ja lisääntymishäiriöiden tutkimukseen on kehitetty Helsingin yliopistossa. Niin sanottu gonadotropiineja vapauttavaa hormonia (GnRH:ta) erittävän hermosolun (GnRH-neuronin) kehitystä on mallinnettu ihmisen monikykyisten kantasolujen avulla. Tutkimus on tehty professori Taneli Raivion johdolla, ja Suomen Akatemia on yksi rahoittajista.

GnRH:n eritys käynnistää gonadotropiinien erityksen aivolisäkkeestä. Gonadotropiinit puolestaan aktivoivat sukupuolihormonien tuotantoa sukupuolirauhasissa, mikä saa aikaan murrosiän. Murrosiän alun viivästyminen tai puuttuminen voi johtua GnRH-neuronien kehityksen ja toiminnan häiriöistä.

GnRH-neuronit syntyvät alkionkehityksen aikana keskushermoston ulkopuolella, josta ne vaeltavat kohti aivojen hypotalamusta. Aikuisella ihmisillä GnRH-neuroneita on vain muutama tuhat ja ne sijaitsevat melko hajanaisesti hajuhermoihin liittyvien hajukäämien ja hypotalamuksen välisellä alueella. Siksi GnRH-neuronien ja murrosiän mekanismien tutkiminen laboratorio-olosuhteissa on ollut haastavaa ja hidasta.

Tutkimuksessa apuna käytetyt ihmisen erittäin monikykyiset eli pluripotentit kantasolut kykenevät jakaantumaan rajattomasti, ja ne voivat erilaistua miksi tahansa elimistön solutyypiksi tarjoten aivan uusia mahdollisuuksia harvinaisten sairauksien mallintamiseen. GnRH:ta ilmentävien ja erittävien solujen erilaistus näiden kantasolujen avulla kestää yhteensä noin 30 päivää.

Tutkimus on ensimmäinen julkaistu raportti GnRH-neuronien erilaistamisesta ihmisen kantasoluista. Käyttämällä potilasperäisiä kantasoluja sekä erilaisia genomieditointitekniikoita GnRH-neuronien kantasolumallia voidaan tulevaisuudessa käyttää muun muassa puberteetti- ja lisääntymisjärjestelmän geneettisten häiriöiden tutkimuksessa.

Työ toteutettiin translationaalisen lastentautiopin professori Taneli Raivion tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.Suomen Akatemian lisäksi tutkimusta rahoittivat Lastentautien tutkimussäätiö, Sigrid Juséliuksen säätiö, Novo Nordisk Foundation, Emil Aaltosen säätiö, Helsingin yliopisto, HYKS ja ranskalainen Agence Nationale de la Recherche.

Tulokset on julkaistu Stem Cell Reports -tiedelehdessä (2016 Aug 9;7(2):149–57), http://www.cell.com/stem-cell-reports/fulltext/S2213-6711(16)30099-6

Lisätietoja antaa Taneli Raivio, p.02941 25287, taneli.raivio@helsinki.fi.

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Luonnontieteiden ja tekniikan alojen uudet tutkijatohtorit on valittu12.5.2022 16:22:09 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 44 tutkijatohtorille. Näistä tutkijatohtorirahoituksista kuusi suunnattiin kansantaloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittäville tekniikan aloille, jotka ovat energiatekniikka, lääketieteellinen tekniikka, prosessitekniikka, rakennustekniikka, sähkötekniikka ja tietokonetekniikka. Rahoituksen sai lähes 16 prosenttia hakijoista.

Luonnontieteiden ja tekniikan aloille valittiin kansainvälisesti korkeatasoisiksi arvioituja akatemiatutkijoita12.5.2022 15:46:38 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on valinnut 22 akatemiatutkijaa. Uusien akatemiatutkijoiden rahoitukseen osoitetaan noin 10 miljoonaa euroa. Nyt myönnetty rahoitus on tarkoitettu akatemiatutkijan omaan palkkaan, mutta tämän lisäksi rahoituksen saaneet tutkijat saavat myöhemmin kutsun erilliseen tutkimuskulurahoitushakuun. Myönnettävä rahoitus ohjataan tutkimusorganisaatiolle, joka hallinnoi rahoituksen käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme