Hyvinkään kaupunki

Puhe- ja toimintaterapian hyödyntäminen varhaiskasvatuksessa parantaa esteetöntä oppimista

Jaa

Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuksessa on kehitetty uudenlaista toimintakulttuuria hankkeessa, jonka tavoitteena on ollut tarjota päiväkotien toimintaan esteetöntä vuorovaikutusta ja oppimisympäristöjä.

Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.
Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.

HYVINKÄÄN KAUPUNKI TIEDOTTAA
20.11.2020
Julkaistavissa klo 13.00

Puhe- ja toimintaterapian hyödyntäminen varhaiskasvatuksessa parantaa esteetöntä oppimista

Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuksessa on kehitetty uudenlaista toimintakulttuuria hankkeessa, jonka tavoitteena on ollut tarjota päiväkotien toimintaan esteetöntä vuorovaikutusta ja oppimisympäristöjä. Käytännössä YHES - Yhdessä esteetön -hankkeessa puhe- ja toimintaterapeutti ovat toiminteet osana useamman päiväkotiyksikön arkea. Tavoitteena on ollut edistää lasten vuorovaikutusta, aitoa osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Hankkeen loppuseminaarissa perjantaina käsiteltiin aikaansaatuja tuloksia ja keskusteltiin varhaiskasvatuksen kehittämisestä

- Hankkeen aikana olemme kehittäneet monialaisen yhteistyön toimintatapoja. Monialaisella yhteistyöllä tarkoittamme varhaiskasvatuksen ja kuntoutuksen ammattilaisten tiivistä yhteistyötä arjessa. Näkyvin esimerkki on esteettömien Kommunikointipisteiden kehittäminen hyvinkääläisten päiväkotien pihoille yhteistyössä lasten, kasvattajien ja Lappset Groupin kanssa, kertoo puheterapeutti Taina Olkinuora.

- Kommunikointipiste on lisännyt aikuisten ja lasten vuorovaikutusta päiväkotien pihoilla. Kokemukset lasten keskinäisestä viestinnästä kuvien tuella ovat olleet rohkaisevia. On ollut upeaa kuulla, miten laajasti kysyntää Kommunikointipisteet ovat herättäneet niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Kokemukset hankkeesta ovat olleet kannustavia.

- Hankkeessa mukana olleiden päiväkotien työntekijät ovat kokeneet erityisen arvokkaaksi perehtymisen asioihin eri näkökulmien kautta sekä sen, että me terapeutteina olemme olleet ammatillisena tukena eri päiväkotien arjen tilanteisissa, kuvaa toimintaterapeutti Riikka Marttinen uuden yhteistyömallin aikaansaamia hyötyjä.

- Tiivis toiminta- ja puheterapian yhteistyö arjessa on koettu tärkeäksi. Varhaiskasvatuksen ja kuntoutuksen asiantuntijoilta saatu palaute ja hankkeeseen kohdistunut suuri kiinnostus on sekä ilahduttanut että myös vahvistanut käsitystämme siitä, että monialaisuutta ja asiantuntijuutta tarvitaan ennaltaehkäisevässä työssä.

Hallituksen linjauksen mukaisesti, lasten ja perheiden palveluissa varhaista tukea pitää vahvistaa.

- Käytännössä tämä merkitsee, että varhaiskasvatus nousee merkittäväksi toimintaympäristöksi, koska siellä perheet kohdataan päivittäin, toteaa Taina Olkinuora.

- Jatkossa YHES-hankkeen kokemuksia hyödynnetään sekä yhteisöllisen puheterapeutin työssä Hyvinkäällä että toivottavasti varhaiskasvatuksen kehittämisessä laajemminkin.

Palkittu hanke myös gradututkielman kohteena

YHES-hanke palkittiin aiemmin syksyllä Varhaiskasvatusmessujen Idea 2020 -kilpailun ensimmäisellä palkinnolla. Palkintoperusteissa todettiin, että: Esteetön viestintä ja vuorovaikutus sekä yhdenvertaisuus erittäin tärkeitä lähtökohtia ideointiin. Hankkeen monipuolisesti lasten ja perheiden arkea tukevat menetelmät, ei kohdennu ainoastaan tukea tarvitseviin lapsiin, vaan menetelmistä hyötyvät kaikki lapset.

Toimintaterapeutti Hennariikka Heinijoki on tehnyt YHES-hankkeesta terveystieteiden pro gradu –tutkielman ”Ammattilaisten ja vanhempien käsityksiä yhteistoimijuudesta varhaiskasvatuksen toimintaterapian yhteistoiminnassa”´

- Tutkimuksessa haastateltavat kokivat, että 

yhteisöllisellä toiminnalla on mahdollista yhdistää yksilön, ryhmän, kasvatuksen ja kuntoutuksen näkökulma lapsen parhaaksi. Hyödyn nähtiin laajenevan yhteisöllisen toiminnan kautta, Hennariikka Heinijoki kiteyttää tuloksia.

Lisätietoja:
Puheterapeutti Taina Olkinuora, p. 040 861 5945
Toimintaterapeutti Riikka Marttinen, p. 040 769 8479
Gradun tekijä, toimintaterapeutti Hennariikka Heinijoki p. 050 5291343

Kommunikointipisteen esittelyvideo: https://youtu.be/UvmzZV_O9vg
YHES-hankkeen blogi: https://www.hyvinkaa.fi/kasvatus-ja-kouIutus/varhaiskasvatus/hankkeet/YHES-Yhdessa­esteeton/
YHES-hankkeen Facebook-sivu: https://www.facebook.com/yhdessaesteeton/ 

Avainsanat

Kuvat

Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.
Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Suomen 23. suurin ja Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan kaupunki. Rakennamme ja kehitämme kaupunkia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ja tarjoamme hyvät puitteet sekä monipuolisesti vaihtoehtoja asukkaillemme eri elämänvaiheissa. Kaupunkimme antaa mahdollisuudet elämyksiin ja kokemuksiin niin ulkoilun, kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun saralla ympäri vuoden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

Koronatilanteen hallintaan saaminen edellyttää lisärajoituksia liikuntapalveluissa ja rajattuja kirjastopalveluja27.11.2020 16:40:18 EETTiedote

Tällä hetkellä Uudenmaan alueen koronavirusepidemia on leviämisvaiheessa. STM, Aluehallintovirasto ja Keusote ovat antaneet määräyksiä ja ohjeita tilanteen haltuun saamiseksi. Hyvinkää kaupungin tekemät päätökset palvelujen rajoittamisesta on osa tätä työtä. Haluamme minimoida koronaepidemian leviämisen kaupungissamme ja olemme tällä viikolla tehneet jo useita toiminnan ja palvelujen rajoittamispäätöksiä. Valitut keinot heijastavat sitä, mitä Uudenmaan alueen muut kunnat ja kaupungit ovat omalta osaltaan linjanneet, taustoittaa kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Uudenmaan uusimpien koronarajoitusten vaikutukset näkyvät myös Hyvinkäällä24.11.2020 15:01:26 EETTiedote

Hyvinkäällä ja muualla Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusoten alueella on maanantaista 23.11.2020. lähtien siirrytty noudattamaan tiukempia suosituksia ja rajoituksia koronaepidemian kiihtymisen seurauksena muun Uudenmaan tavoin. Hyvinkään kaupungin osalta tämän hetken merkittävimmät muutokset palveluissa liittyvät kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluihin, vapaaseen sivistystyöhön sekä maskien käyttösuosituksiin. Lisäohjeita on todennäköisesti tulossa vielä tällä viikolla, sanoo kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme