Hyvinkään kaupunki

Puhe- ja toimintaterapian hyödyntäminen varhaiskasvatuksessa parantaa esteetöntä oppimista

Jaa

Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuksessa on kehitetty uudenlaista toimintakulttuuria hankkeessa, jonka tavoitteena on ollut tarjota päiväkotien toimintaan esteetöntä vuorovaikutusta ja oppimisympäristöjä.

Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.
Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.

HYVINKÄÄN KAUPUNKI TIEDOTTAA
20.11.2020
Julkaistavissa klo 13.00

Puhe- ja toimintaterapian hyödyntäminen varhaiskasvatuksessa parantaa esteetöntä oppimista

Hyvinkään kaupungin varhaiskasvatuksessa on kehitetty uudenlaista toimintakulttuuria hankkeessa, jonka tavoitteena on ollut tarjota päiväkotien toimintaan esteetöntä vuorovaikutusta ja oppimisympäristöjä. Käytännössä YHES - Yhdessä esteetön -hankkeessa puhe- ja toimintaterapeutti ovat toiminteet osana useamman päiväkotiyksikön arkea. Tavoitteena on ollut edistää lasten vuorovaikutusta, aitoa osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Hankkeen loppuseminaarissa perjantaina käsiteltiin aikaansaatuja tuloksia ja keskusteltiin varhaiskasvatuksen kehittämisestä

- Hankkeen aikana olemme kehittäneet monialaisen yhteistyön toimintatapoja. Monialaisella yhteistyöllä tarkoittamme varhaiskasvatuksen ja kuntoutuksen ammattilaisten tiivistä yhteistyötä arjessa. Näkyvin esimerkki on esteettömien Kommunikointipisteiden kehittäminen hyvinkääläisten päiväkotien pihoille yhteistyössä lasten, kasvattajien ja Lappset Groupin kanssa, kertoo puheterapeutti Taina Olkinuora.

- Kommunikointipiste on lisännyt aikuisten ja lasten vuorovaikutusta päiväkotien pihoilla. Kokemukset lasten keskinäisestä viestinnästä kuvien tuella ovat olleet rohkaisevia. On ollut upeaa kuulla, miten laajasti kysyntää Kommunikointipisteet ovat herättäneet niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Kokemukset hankkeesta ovat olleet kannustavia.

- Hankkeessa mukana olleiden päiväkotien työntekijät ovat kokeneet erityisen arvokkaaksi perehtymisen asioihin eri näkökulmien kautta sekä sen, että me terapeutteina olemme olleet ammatillisena tukena eri päiväkotien arjen tilanteisissa, kuvaa toimintaterapeutti Riikka Marttinen uuden yhteistyömallin aikaansaamia hyötyjä.

- Tiivis toiminta- ja puheterapian yhteistyö arjessa on koettu tärkeäksi. Varhaiskasvatuksen ja kuntoutuksen asiantuntijoilta saatu palaute ja hankkeeseen kohdistunut suuri kiinnostus on sekä ilahduttanut että myös vahvistanut käsitystämme siitä, että monialaisuutta ja asiantuntijuutta tarvitaan ennaltaehkäisevässä työssä.

Hallituksen linjauksen mukaisesti, lasten ja perheiden palveluissa varhaista tukea pitää vahvistaa.

- Käytännössä tämä merkitsee, että varhaiskasvatus nousee merkittäväksi toimintaympäristöksi, koska siellä perheet kohdataan päivittäin, toteaa Taina Olkinuora.

- Jatkossa YHES-hankkeen kokemuksia hyödynnetään sekä yhteisöllisen puheterapeutin työssä Hyvinkäällä että toivottavasti varhaiskasvatuksen kehittämisessä laajemminkin.

Palkittu hanke myös gradututkielman kohteena

YHES-hanke palkittiin aiemmin syksyllä Varhaiskasvatusmessujen Idea 2020 -kilpailun ensimmäisellä palkinnolla. Palkintoperusteissa todettiin, että: Esteetön viestintä ja vuorovaikutus sekä yhdenvertaisuus erittäin tärkeitä lähtökohtia ideointiin. Hankkeen monipuolisesti lasten ja perheiden arkea tukevat menetelmät, ei kohdennu ainoastaan tukea tarvitseviin lapsiin, vaan menetelmistä hyötyvät kaikki lapset.

Toimintaterapeutti Hennariikka Heinijoki on tehnyt YHES-hankkeesta terveystieteiden pro gradu –tutkielman ”Ammattilaisten ja vanhempien käsityksiä yhteistoimijuudesta varhaiskasvatuksen toimintaterapian yhteistoiminnassa”´

- Tutkimuksessa haastateltavat kokivat, että 

yhteisöllisellä toiminnalla on mahdollista yhdistää yksilön, ryhmän, kasvatuksen ja kuntoutuksen näkökulma lapsen parhaaksi. Hyödyn nähtiin laajenevan yhteisöllisen toiminnan kautta, Hennariikka Heinijoki kiteyttää tuloksia.

Lisätietoja:
Puheterapeutti Taina Olkinuora, p. 040 861 5945
Toimintaterapeutti Riikka Marttinen, p. 040 769 8479
Gradun tekijä, toimintaterapeutti Hennariikka Heinijoki p. 050 5291343

Kommunikointipisteen esittelyvideo: https://youtu.be/UvmzZV_O9vg
YHES-hankkeen blogi: https://www.hyvinkaa.fi/kasvatus-ja-kouIutus/varhaiskasvatus/hankkeet/YHES-Yhdessa­esteeton/
YHES-hankkeen Facebook-sivu: https://www.facebook.com/yhdessaesteeton/ 

Avainsanat

Kuvat

Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.
Kommunikaatiopiste hyvinkääläisen päiväkodin pihalla on varhaiskasvatuksessa käytettävä viestintäväline, joka on ideoitu ja kehitetty osana YHES-hanketta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinkään kaupunki
Hyvinkään kaupunki
Kankurinkatu 4-6
05800 Hyvinkää

019 459 11https://www.hyvinkaa.fi

Hyvinkää on Suomen 23. suurin ja Uudenmaan viidenneksi suurin, lähes 47 000 asukkaan kaupunki. Rakennamme ja kehitämme kaupunkia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti ja tarjoamme hyvät puitteet sekä monipuolisesti vaihtoehtoja asukkaillemme eri elämänvaiheissa. Kaupunkimme antaa mahdollisuudet elämyksiin ja kokemuksiin niin ulkoilun, kulttuurin kuin liikunnan ja urheilun saralla ympäri vuoden.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinkään kaupunki

MTY Laakkoselle on myönnetty yhteislupa kiviaineksen louhintaan ja murskaukseen Hyvinkään Kytäjällä26.11.2021 08:17:17 EET | Tiedote

Ympäristölautakunta on kokouksessaan 25.11.2021 myöntänyt MTY Laakkoselle maa-aines- ja ympäristönsuojelulakien mukaisen yhteisluvan Kytäjän kylässä sijaitsevalle Kettumäen kallioalueelle. Alueelle kuljetaan nimetöntä yksityistietä, jolle käännytään Kenkiäntie 364 kohdalta, ja jonka varrella sijaitsevat myös MTY Laakkosen Sikopesänmäen kiviainestenottoalue ja ylijäämämaiden vastaanottoalue, jonka toiminta ei ole vielä alkanut.

Hyvinkään Halossa kipinöi: Hyvinkää kutsuu kymmenen päivän valokylpyyn14.10.2021 11:05:35 EEST | Tiedote

Hyvinkään Halossa kipinöi: Hyvinkää kutsuu kymmenen päivän valokylpyyn Taidevaloa, arjen valaistusta ja erilaisia kulttuuritapahtumia tarjoava Hyvinkään Halo -valotapahtuma käynnistyy avajaisin Hyvinkään torilla torstaina 28.10. klo 18.00. Tänä syksynä ”Valon kipinä”-teemaa kantava tapahtuma esittelee yksitoista taidevaloteosta ja kahdeksan uutta, pysyvää arjen valaistuskohdetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme