SDP EDUSKUNTA

Puheenjohtaja Antti Rinteen puheenvuoro vaihtoehtobudjettien eduskuntakäsittelyssä

Jaa

Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisa puhemies!

Toivon, että tänään keskustelemme suomalaisten tulevaisuudesta ja kansalaisten arkeen vaikuttavasta talouspolitiikasta.

Uskon, että tätä keskustelua seuraavat suomalaiset haluavat kuulla huomattavasti mieluummin rakentavaa keskustelua kuin toisten mielipiteiden ja ajatusten mustamaalaamista ja tahallista väärinymmärrystä.

Arvoisa puhemies!

Suomen talous on tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa. Siitä me kaikki olemme tyytyväisiä.

Talouden hyvät suhdanteet eivät kuitenkaan kestä ikuisesti. Valtiovarainministeriö arvioi ensi vuonna kasvun jo lähes puolittuvan.

Muuttuvassa maailmassa julkisen talouden kestävyys ja sen myötä suomalaisten hyvinvoinnin tulevaisuus edellyttää, että työllisyysaste saadaan nostettua Pohjoismaiselle tasolle.

Tarvitaan investointeja ja uudistuksia, jotka luovat uskoa tulevaan, vahvistavat kansakunnan eheyttä ja kaikkien osallisuutta. Talouslinjan on oltava ekologisesti kestävää.

SDP laittaisi nämä uudistukset ja investoinnit nyt liikkeelle.

Arvoisa puhemies!

Me tekisimme tulevaisuusinvestointeja, jotka turvaavat talouden kasvun ja vahvistavat oikeudenmukaisuutta.

Me panostamme koulutukseen, työllisyyteen, kasvuun ja ihmisten kannalta tärkeisiin palveluihin. Me lisäämme yhteensä tuhat uutta lääkäri- ja hoitajakäsiparia.

SDP:n vaihtoehdossa työllisyys paranee, valtion velka vähenee, eriarvoisuus vähentyy ja tuloerot pienenevät.

Arvoisa puhemies!

Suomen talous perustuu korkeaan osaamiseen.

Koulutus ja läpi elämän jatkuva osaamisen kehittäminen ovat parasta muutosturvaa muuttuvassa, nopeammin muuttuvassa maailmassa. Ne myös vähentävät eriarvoisuutta.

Suomessa oli maailman koulutetuin väestö. Nyt olemme nuoremmissa ikäluokissa jo OECD-maiden keskitason alapuolella.

Kehitys on hälyttävää. Suunta on käännettävä.

Miten se tehdään?

Seurataan SDP:n osaamispolku 2030 ohjelmaa.

Tehdään tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen kunnianpalautus.

Palautetaan kaikille lapsille oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja pienennetään ryhmäkokoja.

Alennetaan varhaiskasvatusmaksuja tuntuvasti. Se on myös tehokas keino lisätä työn tekemisen kannustavuutta.

Tehdään ammatillinen koulutus ja lukiot aidosti maksuttomaksi laajentamalla oppivelvollisuutta.

Lisätään korkeakoulutusta ja vahvistetaan julkisia tutkimus- ja innovaatiopanoksia. Turvataan perustutkimuksen rahoituksen vakaus ja ennakoitavuus.

Panostetaan koulutuksen ja tutkimuksen rinnalla aktiiviseen työvoimapolitiikan keinoihin. Ei kyykytetä vaan autetaan ja tuetaan.

Arvoisa puhemies!

Valtava joukko ihmisiä on jäänyt kokonaan osattomiksi kasvun hedelmistä hallituksen eriarvoistavan politiikan vuoksi.

Leikkaukset opiskelijoiden, työttömien, eläkeläisten, vammaisten ja sairaiden arjen toimeentulosta ovat lisänneet eriarvoisuutta.

Korjataan tilannetta!

Parannetaan pieni- ja keskituloisten ihmisten asemaa. Kavennetaan tuloeroja yleisesti ja miesten ja naisten välillä erityisesti.

Tehdään etuuksien indeksikorotukset normaalisti, vahvistetaan pieni- ja keskituloisten eläkeläisten toimeentuloa, satsataan lääkekorvauksiin, alennetaan asiakasmaksuja ja panostetaan palveluissa ihmisten arjen tarpeisiin.

Käynnistetään sosiaaliturvan ja perhevapaiden uudistaminen. SDP:llä on esittää molempiin oma malli.

SDP:n yleisturva tekisi sosiaaliturvasta sujuvaa.

Perhevapaamallimme lisäisi tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja vahvistaisi työllisyyttä.

Arvoisa puhemies,

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ei enää voida aikailla. Lämpeneminen pitää pysäyttää 1.5 asteeseen. Meiltä suomalaisilta se edellyttää, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja pian sen jälkeen hiilitaseemme on negatiivinen.

Aikaa on vähän ja tarvittavat muutokset ovat suuria.

SDP:n vaihtoehtobudjetissa sitoumusten toteuttaminen käynnistetään ja luodaan pohjaa välttämättömille reformeille.

Tarvitaan laaja muutos kohti ympäristöystävällistä yhdyskuntarakennetta, kokonaan uutta lähestymistapaa tuotantoon, kuluttamiseen ja liikkumiseen.

Tarvitaan kulttuurista muutosta kohti vähemmän aineellisia hyödykkeitä kuluttavaa elämäntapaa. SDP esittää kestävän kehityksen arvonlisäveron käyttöönottoa. Siinä kulutusta ohjataan kattavasti ilmastoystävälliseen suuntaan.

Arvoisa puhemies,

Hiilinielut ja maankäyttö ovat päästöjen vähentämisen rinnalla ilmastopolitiikan ytimessä. Jotta hiilineutraali Suomi vuonna 2035 toteutuu, täytyy päästöjen ja nielujen olla tasapainossa.

SDP haluaa tämän toteutuvan. Hiilinieluja pitää kasvattaa.

Samaan aikaan haluamme varmistaa, että hyvinvointimme tärkeä rakennuspuu, metsäteollisuus menestyy ja luo uusia työpaikkoja. Tämä edellyttää, että puuraaka-ainetta on riittävästi olemassa olevien ja uusien, kestävien hankkeiden tarpeeksi.

Metsien hakkuita voidaan lisätä, kun hiilinieluja kasvatetaan tuntuvasti. Se tarkoittaa mm. nykyistä parempaa metsänhoitoa ja uusia metsiä.

Alan osaaminen Suomessa on korkeatasoista, joten uskon tavoitteisiin päästävän. Oikea politiikka turvaa hiilineutraalisuuden ja työpaikat.

Arvoisa puhemies,

Valtaosa tässä edellä esittämistäni uudistuksista ja korjaavista toimista ovat investointeja, jotka maksavat itsensä takaisin. Uudistuksia, joiden tekemättä jättäminen on vastuutonta – meidän ja tulevien sukupolvien menestyksen näkökulmasta.

Esimerkiksi talouspolitiikan arviointineuvosto on arvioinut, että oppivelvollisuuden laajennus vahvistaisi julkista taloutta pitkällä aikavälillä.

Tästä on kyse. Tehdään investointeja, jotka vahvistavat Suomen taloutta tästä tulevaisuuteen.

Toiseksi SDP vahvistaisi julkisen talouden tulopohjaa oikeudenmukaisella laajalla veropohjalla, jossa on matalat verokannat.

Me alennamme verotusta siellä, missä se hyödyttää talouskasvua ja työllisyyttä. 

Ja otamme verotuksella sieltä, missä siitä on vähiten haittaa. 

Arvoisa puhemies!

Verosuunnittelu ei ole tuonut Suomeen yhtään työpaikkaa.
Verosuunnittelulla ei ole rakennettu yhtään laivaa.
Verosuunnittelulla ei ole tehty yhtään mobiilipeliä.

Päinvastoin, tämän hetken menestynein suomalainen yritys on esimerkki siitä, että menestys syntyy osaamisesta eikä mistään muusta.

Kun verosuunnitteluun puututaan, silläkin voidaan rahoittaa panostuksia osaamiseen eli Suomen tärkeimpään kilpailukykytekijään. 

Verosuunnitteluun puuttuminen ei vahingoita pk-yrityksiä. Päinvastoin, verosuunnitteluun puuttuminen hyödyttää suomalaisia yrityksiä. 

Arvoisa puhemies!

Suomi on parhaimmillaan, kun Suomi on rohkeimmillaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Werning tyytyväinen Kouvola-Kotka-Hamina rataosuuden parantamisesta18.6.2019 13:37:29 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) on tyytyväinen, että hallitus on huomioinut lisätalousarvioesityksessä Kouvola-Kotka-Hamina rataosuuden parantamisen. Hiljattain julkistetussa hallitusohjelmassa liikenneinfraan kohdistuvat panostukset nousivat selvästi esille. Kymenlaaksoon kohdistuu merkittävä raideinvestointeja jo heti hallituskauden alussa meille tärkeisiin hankkeisiin. - Tänään hallituksen ensimmäisessä lisätalousarvioinfossa tiedotettiin uusista liikenneinfran investoinneista, jotka lähtevät liikkeelle välittömästi. Kouvola - Kotka - Hamina rataosuuden parantaminen oli näissä investoinneissa mukana. Tämä tarkoittanee vihdoinkin puuttuvan kaksoisraiteen saamista. Tämä investointi on hyvin merkityksellinen, sillä Kotkan ja Kouvolan välinen ratayhteys on yksi Suomen vilkkaimpia tavaraliikenteen väyliä, Werning toteaa. Hamina - Kotkan sataman toiminnan kannalta toimiva rataosuus Kouvolaan on hyvin tärkeä. Kaksoisraiteen merkitystä ei voida vähätellä myöskään Kouvolan Rautatie- ja maa

SDP:n Väätäinen: Rinteen hallitukselta merkittävät panostukset myös Pohjois-Savoon18.6.2019 13:34:45 EESTTiedote

Rinteen hallitus esittää tänään julkistetussa vuoden 2019 2. lisätalousarviossa rahoitusta 55 miljoonaa euroa Ylivieska-Iisalmi ja Siilinjärvi-Ruokosuo rataosuuksien sähköistämiseen ja Iisalmen kolmioraiteen rakentamiseen. Radalla on runsaasti kaivosteollisuuden sekä kemian ja metsäteollisuuden tavaraliikennettä. Vuosittainen rahdin määrä radalla on ollut noin kaksi miljoonaa tonnia. Radan sähköistys lisää rautatieliikenteen kilpailukykyä Itä-Suomesta ja Kainuusta Pohjanlahden satamiin, tehostaa kuljetusketjuja ja parantaa alueen yritysten kilpailukykyä. Pohjois-Savon tarvitsee valtion panostusta elinvoiman vahvistamiseen ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti uusia tavoitteita.

SDP:n Ojala-Niemelä: Ajoksen sataman väylän syventäminen etenee18.6.2019 12:33:08 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kiittää pääministeri Rinnettä ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia tämän päiväisestä päätöksestä sitoutua Ajoksen sataman väylän syventämiseen. Asiasta löytyy pöytäkirjamerkintä tänään julkaistussa lisätalousarvioesityksessä. - On hienoa, että Rinteen hallitus turvaa Lapin kehittyvälle teollisuudelle kilpailukykyiset kuljetukset varmistamalla Kemin Ajoksen sataman tuloväylän syventämisen. Sataman syventäminen palvelee saumattomasti alueen suurteollisuutta, joka tuottaa lähes kymmenesosan Suomen vientituloista, Ojala-Niemelä iloitsee. - Tämä on merkittävä päätös koko Lapin teollisuuden työpaikoille ja yritysten toimintamahdollisuuksille. Päätös palvelee paitsi nykyistä teollisuutta niin myös tulevia biojalostusinvestointeja. Kahden vireillä olevan investoinnin edellytyksenä on väylän syventäminen nykyisestä 10 metristä 12 metriin, Ojala-Niemelä toteaa. - Kemin sataman rooli korostuu koko Lapin alueen teollisuuden vientisataman

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme