Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Puheenjohtaja Viljanen MTK:n valtuuskunnan kokouksessa: metsäpuolella menee hyvin, maatalouden kannattavuuskriisi ei ole helpottanut

Jaa

– Suurin kannattavuusongelmamme syy on se, ettei kohonneita tuotantopanosten hintoja olla kyetty viemään tuottajahintoihin. Kansan tuki myötävaikutti kriisipaketin syntymiseen, jossa yli kolmasosa valtion budjettiriihen liikkumavarasta kohdistettiin maatalouteen, valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen totesi MTK:n valtuuskunnan kokouksessa 21.11.2018 Espoossa.

Eerikki Viljanen
Eerikki Viljanen

– Vaikka tilanne on vaikea ja taloudellinen ahdinko monessa kohdassa syventää ratkaisun synnyttämää epäoikeudenmukaisuuden tunnetta, on tästä päästävä eteenpäin. Meidän pitää tunnistaa ja tunnustaa myös onnistumisemme edunvalvonnassamme. Ilman kovaa edunvalvontaa ei olisi verotuksen viiden prosentin yrittäjävähennystä, eivätkä eläinten hyvinvointilaki tai elintarvikemarkkinalainsäädäntö etenisi hyvään suuntaan. Ilman edunvalvontaa ei myöskään kiinteistöverouudistusta olisi saatu torpattua, Viljanen muistutti.

Viljanen otti kantaa myös ilmastomuutoksen asettamiin haasteisiin, joihin suomalainen viljely ja metsänhoito voi joutua vastaamaan.

– Meillä ei ruuan ja puun tuottajina, hiilen ja ravinteiden sitojina, ole mitään syytä tyytyä meille tarjottuun ympäristöpahiksen rooliin. Suomalainen vastuullisesti tuotettu ruoka, puu ja energia voivat olla taloudellinen ratkaisu, joka nojaa kotimaiseen osaamiseen, työhön ja raaka-aineisiin, Viljanen sanoi.

Viljanen muistutti myös tuotteiden brändäämisestä.

– Meitä viljelijöitä on viime vuodet ohjeistettu erikoistumaan ja brändäämään tuotantoamme ihan tilatasolta saakka. Meille on usein kerrottu kuinka erikoistuminen, tuotteistaminen ja brändääminen, vaihtoehtoisten jakelukanavien etsiminen ja suoramyynti olisivat keinoja tilojemme talouden vahvistamiseen. Monet viljelijät ja pienjalostajat ovat ottaneet näistä ohjeista onkeensa ja laittaneet kaiken peliin kulkeakseen tuota polkua.

– Siksi en voi kuin ihmetellä sitä lepsuutta, jolla Tampereella paljastuneeseen ruokaväärennökseen on suhtauduttu. Suuri kaupallinen toimija on hyödyntänyt pienten tuottajien hyvää mainetta ja myynyt aivan muuta alkuperää olevaa ruokaa. Rangaistuksista tai sanktioista ei ole puhuttu kuitenkaan mitään. Jos tilojen päässä olisi ollut ongelmia, olisi tullut heti sanktioita, Viljanen sanoo.

Viljanen viittasi puheessaan mediassa levinneeseen kohuun tamperelaisen hotellin ravintolan lihan alkuperästä. Liha ei ollut peräisin ilmoitetusta paikasta eikä luomutuotettua, kuten oli kerrottu.

Lopuksi Viljanen vetosi järjestön yhtenäisyyden puolesta.

– Vain yhtenäinen etujärjestö on vahva ja meille suorastaan elinehto, ja sitä pitää vaalia. Taistelu elinkeinojemme, niiden olemassaolon ja tulevaisuuden puolesta on jatkuvaa.

MTK:n valtuuskunta kokoontuu 21.-22.11.2018 Espoossa.

Lisätietoja:

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen, puh. 050 525 2727

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi

Kuvat

Eerikki Viljanen
Eerikki Viljanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme