Suomen riistakeskus

Puhutaan peurasta

Jaa

Vihattu ja rakastettu valkohäntäpeura kirvoittaa runsaasti keskustelua. Suomen riistakeskuksen asiantuntijat tarttuvat peuraa sarvista ja vastaavat yleisön kysymyksiin Suomi24-foorumilla järjestettävässä Puhutaan peurasta -keskustelutilaisuudessa torstaina 6.10. kello 14–20.

Puhutaan peurasta -päivän tunnus
Puhutaan peurasta -päivän tunnus

Valkohäntäpeura on monelle tuttu hyvässä ja pahassa kannan kasvettua viime vuosina voimakkaasti. Hieno riistaeläin herättää ihastusta ja siitä saadaan riistalihaa ravintoloihin ja kauppoihin asti. Toisaalta kolarit ja syödyt viljelykset ja puutarhat aiheuttavat harmia.

- Peurakeskustelussa esitetyissä ratkaisuehdotuksissa korostuu se, että metsästyskäytännöt eivät ole tuttuja. Toivomme, että saamme tätä kautta jaettua tietoa ja oikaistua vääriä käsityksiä, kertoo viestintäpäällikkö Klaus Ekman.

Esimerkkinä Ekman mainitsee valkohäntäpeurojen ruokinnan. Peuroja houkuttelevat ruokinnat ihmetyttävät monia, sillä kantaa on tarkoitus leikata. Metsästyksen saalismäärä kuitenkin romahtaisi, jos ruokinta kiellettäisiin. Kaudella 2021–2022 ruokinnoilta vahtimalla saatiin 82 prosenttia valkohäntäpeurasaaliista eli noin 60 000 peuraa.

- Lisäksi ruokinnalla ohjataan peuroja vahinkoherkiltä alueilta ja mahdollistetaan turvallinen ja rauhallinen metsästystilanne. Riistalaukaus voidaan ampua tarkasti ja valikoiden, Ekman kertoo.

Keskustelua odotetaan ruokinnan lisäksi esimerkiksi pyyntiluvanvaraisuudesta ja haitallisen vieraslajin määritelmästä. Asiantuntijat avaavat monimutkaisia aiheita mahdollisimman kansantajuisesti.

Viikolla virittäydytään aiheeseen

Suomen riistakeskuksen sosiaalisen median kanavissa jaetaan keskustelua pohjustavia julkaisuja tilaisuutta edeltävinä päivinä. Julkaisuihin on mahdollista jättää ennakkoon kysymyksiä, joihin vastataan Puhutaan peurasta -keskustelutilaisuudessa.

Metsästäjille on tarjolla syventävää tietoa valkohäntäpeurasta tiistaina 4.10. kello 18–20 järjestettävässä etäkoulutuksessa, jossa käydään läpi iänmääritystä, kannanhoitoa ja metsästystä koskevaa ohjeistusta ja käytännön vinkkejä. Tarkemmat tiedot ja osallistumislinkki löytyvät tapahtumahausta.

Kannan koko sopivaksi

Valkohäntäpeura on arvokas riistalaji, jota metsästää noin 40 000 suomalaista. Lounais-Suomessa valkohäntäpeura on metsästysseuratoiminnan selkäranka ja tärkein riistalaji. Viime metsästyskaudella saatiin 1,2 miljoonaa kiloa peuranlihaa, joka vastaa 8 miljoonaa ruoka-annosta. Kanta on kuitenkin kasvanut suureksi etenkin lounaisessa Suomessa, mikä aiheuttaa ongelmia liikenteessä ja viljelmillä.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen valkohäntäpeurakanta pienentyi viime kauden metsästyksen seurauksena noin 9,5 prosenttia ja kannan arvioidaan olevan noin 109 000 yksilöä. Kuluvan syksyn tavoitteena on edelleen pienentää kantaa metsästyksellä sen tiheimmillä esiintymisalueilla.

Kuvat: Kuvien julkaisu mahdollista uutisen yhteydessä. Kuvaajan nimi merkittävä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Puhutaan peurasta -päivän tunnus
Puhutaan peurasta -päivän tunnus
Lataa
Valkohäntäpeuranaaras. Kuva: Antti Rinne / Suomen riistakeskus
Valkohäntäpeuranaaras. Kuva: Antti Rinne / Suomen riistakeskus
Lataa
Annosteleva ruokinta-automaatti. Kuva: Antti Rinne / Suomen riistakeskus
Annosteleva ruokinta-automaatti. Kuva: Antti Rinne / Suomen riistakeskus
Lataa
Valkohäntäpeura. Kuva: Eerojuhani Laine / Suomen riistakeskus
Valkohäntäpeura. Kuva: Eerojuhani Laine / Suomen riistakeskus
Lataa
Valkohäntäpeuran vasa. Kuva: Antti Rinne / Suomen riistakeskus
Valkohäntäpeuran vasa. Kuva: Antti Rinne / Suomen riistakeskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme