EHYT

Puhutaan rahapelaamisesta -verkosto: Veikkauksen toiminnan kehittäminen vaatii rahapelihaittojen syvää asiantuntemusta 

Jaa

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero reagoi nopeasti kohuun Veikkauksen ympärillä. Tiedotustilaisuudessa 5.9. kerrottiin toimenpiteistä, joihin Veikkaus ryhtyy. Toimet ovat oikean suuntaisia, mutta niiden toimeenpanossa tulee hyödyntää asiantuntemusta pelihaitoista esitettyä laajemmin. Myös toiminnan seuranta vaatii laaja-alaista haittojen ymmärrystä.

Haittojen asiantuntemusta vahvistettava Veikkauksen hallituksessa
Veikkauksen hallituksen kolme jäsentä vaihdettiin. Uutisointi antoi ymmärtää, että näillä vaihdoksilla lisättiin pelihaittoihin liittyvää osaamista. Liiallisesta pelaamisesta koituu taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja, jotka koskettavat suoraan tai välillisesti satoja tuhansia suomalaisia. Nyt hallitukseen on lisätty taloudellisten haittojen asiantuntemusta.  Kaikkiin haittoihin sekä niiden ehkäisyyn ja vähentämiseen liittyvää osaamista pitää vahvistaa esitettyä enemmän, sillä Veikkauksen yksinoikeus rahapelien toimeenpanoon perustuu haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen, ei liiketoiminnan vahvistamiseen.

Omistajaohjaus on avainasemassa
Veikkauksella on myös hallintoneuvosto, jonka tehtävänä on valvoa yhtiön hallintoa ja vastuullista rahapelitoimintaa sekä tukea yhtiön ja sidosryhmien välistä yhteistyötä. Karkeasti puolet neuvoston jäsenistä on puolueiden edustajia ja puolet Veikkauksen edunsaajia. Lisäksi neuvostossa on Veikkauksen henkilöstön edustus. Edunsaajien rooli on haastava, sillä ne saavat rahoituksensa rahapelijärjestelmän tuotoista. Herää myös kysymys, miten hallintoneuvostossa huomioidaan pelihaittoihin liittyvä osaaminen ja asiantuntemus. Tähän mennessä sitä ei ole kokoonpanossa huomioitu, vaikka neuvoston tehtävä antaa olettaa muuta. 

Omistajaohjaus on avainasemassa rahapelijärjestelmän kehittymisen ja turvallisen pelaamisen kannalta. Tästä syystä myös omistajaohjauksessa pelihaitta-asiantuntemusta tulisi lisätä. 

Sosiaali- ja terveysministeriö on tärkeässä roolissa 
Suomalaisen rahapelijärjestelmän tavoite on ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja. Asiasta säädetään arpajaislaissa. Lain mukaan Veikkauksen on toimeenpantava rahapelit siten, että rahapelitoimintaan osallistuvien oikeusturva taataan, väärinkäytökset ja rikokset pyritään estämään sekä pelaamisesta aiheutuvia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja ehkäistään ja vähennetään. 

Arpajaislain mukaan sosiaali- ja terveysministeriö vastaa haittojen seurannasta ja tutkimuksesta sekä ehkäisyn ja hoidon kehittämisestä. Näin ollen olisi varmistettava omistajaohjauksen ja STM:n tiivis yhteistyö rahapelihaittoihin liittyvissä kysymyksissä.

Omistajaohjausministeri tarttui nyt kiitettävällä nopeudella Veikkauksen kohuun. Veikkauksen kehittämistoimenpiteisiin listattiin, että pakollinen tunnistautumisvelvoite lisättäisiin koskemaan kaikkea pelaamista, myös pelisaleissa, jotka jäivät lakia muutettaessa tunnistautumisen ulkopuolelle. Tunnistautuminen ei kuitenkaan sellaisenaan ehkäise haittoja, vaan keskeistä on, minkälaisia pelihallintavälineitä siihen yhdistetään ja kuinka niitä käytetään. 

Esitettyjen toimenpiteiden toteutumista ja vaikutuksia on seurattava sekä Veikkauksen toimesta että siitä riippumattomien tahojen toimesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tapio Jaakkola,
projektipäällikkö, EHYT ry
puh. 050 463 8212
tapio.jaakkola@ehyt.fi

Inka Silvennoinen,
yksikön päällikkö, Peluuri
puh. 040 760 8507
inka.silvennoinen@peluuri.fi

Puhutaan rahapelaamisesta -verkostoon kuuluvat: A-klinikkasäätiö, EHYT ry, Peluuri, Tiltti (Sininauhaliitto), Peliklinikka, Pelituki (Sovatek-säätiö, Kirkkopalvelut ja Kuopion kriisikeskus), Pelirajat’on (Sosped-säätiö) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Työ ulottuu lapsista ja nuorista työ- ja eläkeikäisiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Nettikysely: ”Ei kulu raha peleihin kunei ne toimi” – korona-aika on muuttanut suomalaisten rahapelaamista monin tavoin28.5.2020 08:24:59 EESTTiedote

Suomalaisten rahapelaaminen on muuttunut useilla tavoilla koronan aiheuttaman poikkeustilan aikana. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tekemästä nettikyselystä käy ilmi, että monien vastaajien pelaaminen on vähentynyt rahapeliautomaattien ollessa suljettuina. Nettirahapelaamisen suosio näyttäisi jopa laskeneen. Taloudellinen epävarmuus näkyy myös rahapelaamisessa.

Alkoholijuomien etämyynnin ja kotiinkuljetuksen salliminen vaarantaa vastuullisen alkoholipolitiikan ja perheiden hyvinvoinnin26.5.2020 09:26:04 EESTTiedote

Alkoholijuomien etämyynnin salliminen pienpanimoille ja ns. käsityöläispanimoille saattaa johtaa tilanteeseen, joka mahdollistaa suurelle joukolle kotimaisia ja ulkomaisia alkoholimyyjiä alkoholin kotiinkuljetuksen ilman valvontaa. Elinkeinotoimijoita on lähtökohtaisesti kohdeltava yhdenvertaisesti, jonka vuoksi lain rajaaminen vain pienpanimoihin voi muodostua ongelmalliseksi. Yli 5,5 % alkoholijuominen etämyynti ja kotiinkuljetus vaarantaa kansanterveyssyin ylläpidetyt alkoholin vähittäismyyntirajoitukset, joihin hallitusohjelmassa on yksiselitteisesti sitouduttu.

Kyselytutkimus: Rahapelien pelaaminen on vähentynyt selvästi poikkeustilan aikana29.4.2020 09:28:04 EESTTiedote

Rahapelien pelaaminen ja siihen käytetty rahamäärä ovat vähentyneet selvästi koronasta johtuvan poikkeustilan aikana, kertoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Taloustutkimuksella teettämä kyselytutkimus. Kyselystä kävi ilmi, että miehet olivat naisia innokkaampia avaamaan uudelleen hajasijoitetut rahapeliautomaatit poikkeustilan päättymisen jälkeen. Veikkaus Oy sulki peliautomaatit koronakriisin alussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme