Jyväskylän yliopisto

Puistot, kävelyreitit ja palvelut sopivalla etäisyydellä saavat ikääntyneet liikkeelle

Jaa

Liikuntapaikat yli puolen kilometrin päästä kotoa voivat houkutella ikääntyneitä henkilöitä liikkumaan. Ulkona liikkumiseen houkuttelevat puistot, kävelyreitit ja palvelut sopivalla etäisyydellä lisäsivät iäkkäiden fyysistä aktiivisuutta Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimuksessa.

Liikuntapaikat sopivan etäisyyden päässä iäkkäistä voivat lisätä fyysistä aktiivisuutta.
Liikuntapaikat sopivan etäisyyden päässä iäkkäistä voivat lisätä fyysistä aktiivisuutta.

- Henkilöt, jotka raportoivat yli 500 metrin päässä olevia kohteita ovat fyysisesti aktiivisempia kuin he, jotka eivät raportoi houkuttelevia kohteita lainkaan tai he, jotka raportoivat vain lähempänä olevia kohteita, yliopistotutkija Erja Portegijs kertoo.

Fyysinen aktivisuus on tärkeä tekijä ikääntyneiden terveyden ja toimintakyvyn säilymisen kannalta. Kodin lähiympäristö voi tarjota kiinnostavia kohteita, joihin on mielekästä liikkua ja siten auttaa ylläpitämään aktiivista elämäntapaa. Tutkimuksissa usein oletetaan, että vain kodin lähellä oleva ympäristö on merkityksellinen ikääntyneiden liikkumisen kannalta.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 200 79–94-vuotiasta jyväskyläläistä ja muuramelaista. Tutkimusta varten kerättiin karttapohjaista paikkatietoa. Tutkittavat osoittivat nettipohjaisella kartalla liikkumiseen houkuttelevia kohteita. Uudella menetelmällä saatiin ainutlaatuista tietoa iäkkäiden henkilöiden liikkumisen ympäristöulottuvuuksista.

Tutkimusmenetelmää ei ole aiemmin käytetty missään maailmassa tämän ikäisessä tutkimusjoukossa. Vastaavia menetelmiä on alettu käyttää myös kuntien suunnittelutyökaluna. Ikääntyneet henkilöt ovat kuitenkin usein aliedustettuna tällaisissa nettikyselyissä.

- Tutkimukset, jossa näitä asioita selvitetään ikäryhmää edustavasta väestöstä ovat siten myös käytännön kannalta tärkeitä. Tutkimuksessamme tarjosimme tutkittaville teknistä apua, jotta vastaaminen ei kaatuisi tietotekniseen osaamattomuuteen, Portegijs toteaa.

Yliopistontutkija Portegijs oli myös mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, johon osallistui ikääntyneitä kuudesta eri Euroopan maista (Alankomaat, Espanja, Italia, Iso-Britannia, Ruotsi ja Saksi). Tässä tutkimuksessa todettiin, että lähiympäristössä olisi hyvä olla useampia kohteita, kuten kaupat, levähdyspaikat ja puistot, joissa liikkua. Useampi kohde lisäsi fyysistä aktiivisuutta. 

- Vaikka suomalaiset eivät olleet tässä tutkimuksen kohteena, nämä tulokset vahvistavat ajatusta siitä, että ympäristökohteiden variaatio ja laatu ovat tärkeitä tekijöitä tukemaan ikääntyneiden liikkumista. Tässä tutkimuksessa tutkitut kohteet, eli puistot, levähdyspaikat, palvelut ja julkiset kulkuvälineet, ovat lisäksi todettu yksitellen merkitykselliseksi myös Suomessa eri tutkimuksissa, Portegijs sanoo.

Tutkimusprojekteja rahoittivat mm. opetus- ja kulttuuriministeriö sekä useat kansainväliset rahoittajat.

Alkuperäisjulkaisut:

Portegijs E, Keskinen KE, Eronen J, Saajanaho M, Rantakokko M and Rantanen T (2020) Older Adults' Physical Activity and the Relevance of Distances to Neighborhood Destinations and Barriers to Outdoor Mobility. Front. Public Health 8:335. https://doi.org/10.3389/fpubh.2020.00335.

Neighborhood Resources Associated With Active Travel in Older Adults-A Cohort Study in Six European Countries.
Portegijs E, Timmermans EJ, Castell MV, Dennison EM, Herbolsheimer F, Limongi F, van der Pas S, Schaap LA, van Schoor N, Deeg DJH. J Aging Phys Act. 2020 Jun 23:1-14. https://doi.org/10.1123/japa.2019-0267. Online ahead of print.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

yliopistotutkija Erja Portegijs, 040 481 4347, erja.portegijs@jyu.fi

Liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Liikuntapaikat sopivan etäisyyden päässä iäkkäistä voivat lisätä fyysistä aktiivisuutta.
Liikuntapaikat sopivan etäisyyden päässä iäkkäistä voivat lisätä fyysistä aktiivisuutta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme