Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pukinmäen kehittäminen etenee − suunnitteluperiaatteita voi kommentoida verkossa

Jaa

Pukinmäen ja Savelan alueelle sekä Longinojan varteen ollaan laatimassa täydennysrakentamisen suunnitteluperiaatteita, jotka ohjaavat alueen kehittämistä. Suunnitteluperiaatteiden luonnos on nyt nähtävillä ja sitä voi kommentoida Kerrokantasi-palvelussa 20. joulukuuta asti. Pukinmäen suunnittelusta järjestetään myös keskustelutilaisuus verkossa 8. joulukuuta.

Näkymä Pukinmäen Säterintieltä. Kuva Satu Lavinen.
Näkymä Pukinmäen Säterintieltä. Kuva Satu Lavinen.

Pukinmäen suunnitteluperiaatteet valmistellaan Helsingin yleiskaavan 2016 pohjalta, ja niissä käsitellään yleispiirteisesti muun muassa asumista, palveluita, työpaikkoja, liikkumista sekä viheralueita. Suunnitteluperiaatteet toimivat tulevien asemakaavahankkeiden tukena.

Pukinmäkeä halutaan kehittää omaleimaisena ja toimivana kaupunginosana. Uudistamisen lähtökohta on kaupunkirakenteen tiivistäminen Pukinmäen asemanseudulla yleiskaavan ja kaupunkistrategian tavoitteiden mukaisesti. Tiivistämisen lisäksi osoitetaan myös asuinalueen laajenemisen mahdollisuudet. Pukinmäen eri osa-alueita kehitetään niiden ominaispiirteet huomioiden.

Uudistuvan Pukinmäen ydin on juna-aseman ympärillä oleva, tiivistyvä lähikeskusta. Lähikeskustan jatkeena ovat kerrostalokorttelit, joita kehitetään toiminnoiltaan monipuolisina. Täydennysrakentaminen painottuu jatkossa Pukinmäenkaaren varteen. Asumisen osalta varmistetaan asuntojakauman monipuolisuus.

Kehittämisessä huomioidaan alueen jäljellä oleva kulttuuriperintö ja tunnistetut ominaispiirteet, kuten runsaat ulkoilu- ja virkistysalueet, kilometrikaupalla jatkuva rantaviiva ja pientaloalueiden vehreys. Longinojan ja Vantaanjoen uomia vaalitaan ja niiden vedenlaatu pyritään turvaamaan viheralueiden kasvavan virkistyskäytön rinnalla.

Liikkumisessa keskeistä on Kehä I:n ja junaradan estevaikutusten vähentäminen sekä uusien korttelialueiden kytkeminen alueen nykyiseen katuverkkoon. Toisiinsa kytkeytyviä aukioita ja puistoja halutaan kehittää entistä monipuolisemmiksi. Reittiverkostossa kehitetään kävelyn ja pyöräilyn reittejä.

Pukinmäen alueella on suunnitteilla kaavamuutoksia

Eskolantien ja Säterintien varteen ollaan suunnittelemassa asuinkerrostaloja. Samalla selvitetään liike- ja palvelutilojen sijoittumista rakennusten alimpiin kerroksiin. Suunnitelmissa uudet rakennukset sijoittuisivat nykyisten toimitilarakennusten kohdille aseman äärelle ja olemassa olevan asunto-osakeyhtiön piha-alueelle. Asemakaavamuutosten osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 29.11.−20.12. osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Kommentoi suunnitteluperiaatteita 20. joulukuuta mennessä

Osallistu suunnitteluun kommentoimalla luonnosta Kerrokantasi-palvelussa. Kysely on auki 20.12. saakka osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/pukinmaki-suunnitteluperiaatteet. Suunnitteluperiaatteiden luonnos ja muu tausta-aineisto ovat esillä osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Pukinmäen suunnitteluperiaatteita esitellään keskustelutilaisuudessa verkossa keskiviikkona 8.12. klo 17–18.30. Samassa tilaisuudessa esitellään myös Eskolantien ja Säterintien varren asemakaavamuutoksia. Tilaisuus jatkuu samalla liittymislinkillä Puistolan aseman lähialueiden suunnitteluun liittyvällä esittely- ja keskustelutilaisuudella klo 18.30−19.30.

Lisätietoa tilaisuudesta löytyy sivulta hel.fi/asukastilaisuudet. Tilaisuuteen pääsee liittymään klo 16.50 alkaen klikkaamalla liittymislinkkiä https://bit.ly/3c2c4MK tai kopioimalla sen verkkoselaimen osoitekenttään. Kokousohjelma Teamsia ei tarvitse ladata omalle laitteelle, vaan tilaisuuteen voi osallistua myös verkkoselaimen kautta.

Suunnitteluperiaatteet päätöksentekoon keväällä 2022

Suunnitteluperiaatteet toimivat tulevien asemakaavahankkeiden ja alueen muun kehittämisen tukena. Tavoitteena on, että kaupunkiympäristölautakunta päättää suunnitteluperiaatteista keväällä 2022. Suunnitteluperiaatteet ohjaavat kaupungin sisäisenä ohjeena alueen asemakaavoitusta, liikenne- ja katusuunnittelua, aukio- ja puistosuunnittelua, asemakaavoista poikkeamisia sekä muuta alueen kehittämistä. Periaatteet eivät silti suoraan käynnistä suunnittelua. Esimerkiksi yksityisiä tontteja ryhdytään kehittämään ensisijaisesti tontinomistajan aloitteesta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Lavinen
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 35640
satu.lavinen@hel.fi

Joakim Kettunen
arkkitehti
kaupunkiympäristön toimiala
asemakaavoitus
puh. 09 310 37289
joakim.kettunen@hel.fi

Kuvat

Näkymä Pukinmäen Säterintieltä. Kuva Satu Lavinen.
Näkymä Pukinmäen Säterintieltä. Kuva Satu Lavinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 18.8.202218.8.2022 17:44:19 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 18.8.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 1.9.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme