Suomen Punainen Risti SPR

Punaisen Ristin Konttiin lahjoitetuista kauluspaidoista syntyi upea iltapuku Linnan juhliin

Jaa

Neito-nimisen iltapuvun on suunnitellut ja valmistanut kierrätysmuotiin erikoistunut ompelijamestari Paula Malleus Remake EkoDesignilta. Iltapuvun punos sai inspiraationsa tuohesta, joka yhdistyy suomalaisuuteen juurevan arkisesti.

Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti

Malleus valmisti juhlapuvun miesten kauluspaidoista, jotka hän hankki Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalosta Kontista. Kontissa myydään lahjoitettuja vaatteita, tavaroita ja huonekaluja.

– Suunnittelimme pukua Suomen juhlavuoden hengessä. Iltapuvun punos sai inspiraationsa tuohesta, joka yhdistyy suomalaisuuteen juurevan arkisesti. Kauluspaidat taas tuovat mieleen työn ja työteliäisyyden, joka suomalaisuuteen usein liitetään, Malleus kuvaa suunnittelun taustoja.

Kauluspaidat valikoituivat materiaaliksi myös niiden keveyden, ilmavuuden ja kestävyyden takia.

– Kauluspaidat kuluvat korkeintaan kauluksista tai manseteista, tai sitten nappi lähtee irti. Itse materiaali säilyy hyvänä pitkään.

Työtunteja iltapuvun valmistamiseen eli materiaalin perkaamiseen, värjäämiseen, työstämiseen ja ompelemiseen kului Malleuksen tiimiltä yhteensä noin sata.

Malleus suunnitteli puvun tilaustyönä asiakkaalleen Päivi Tiittaselle, kansanedustaja Tuomo Puumalan puolisolle.

Vaatteiden uusiokäytöllä pitkät perinteet suomalaisten arjessa

Vantaan Kontti ja Malleus ovat tehneet yhteistyötä useamman vuoden. Valtaosa Malleuksen suunnitteleman MEM by Paula Malleus -malliston vaatteista on valmistettu Kontista hankituista tekstiileistä.

Mallistossa hyödynnetyt tekstiilit ovat valtaosin sellaisia, joita ei ole voinut myydä sellaisenaan asiakkaille kierrätystavaratalossa esimerkiksi niiden huonon kunnon takia.

– Teemme ilolla yhteistyötä, sillä Paula tekee tärkeää työtä kierrätyksen ja tekstiilien kestävän käytön hyväksi, sanoo Kontin ketjuohjauksen päällikkö Tiina Sippula.

Sippulan mukaan Suomen juhlavuonna on hyvä hetki muistaa, että vaatteiden uusiokäytöllä ja kierrättämisellä on suomalaisten arjessa pitkä historia.

– Suomessa vaatteita on perinteisesti korjattu ja niille on keksitty uutta käyttöä aina, kun mahdollista. Toivomme, että nykyään ajateltaisiin ja toimittaisiin samalla tavalla luovasti, Sippula sanoo.

Vaikka Malleus työskentelee kierrätystekstiilien parissa, hän ei halua alleviivata materiaalin historiaa uuden vaatteen ulkonäössä.

– Kun luon kierrätysmateriaaleista uutta, pyrin pyyhkimään vanhan käyttöjäljen pois. Haluan muistuttaa siitä, että käytettykin materiaali on vielä hyödyllinen ja täysin käyttökelpoinen. Koen onnistuneeni, jos ihminen katsoo vaatetta ja miettii, että mistähän se on tehty, Malleus kertoo.

Yhteydenotot:

Ketjuohjauksen päällikkö Tiina Sippula, Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalo Kontti, p. 040 585 5186, tiina.sippula@punainenristi.fi

Ompelijamestari Paula Malleus, Remake EkoDesign, p. 044 528 0581, paula@remake.fi

Viestinnän suunnittelija Johanna Sjöholm, Suomen Punainen Risti, p. 040 662 1092, johanna.sjoholm@punainenristi.fi

***

Liitteet: Kuvat Neito-asusta. Kuvissa asu on mallin päällä. Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti

Kontti on Punaisen Ristin kierrätystavaratalo, jossa myydään lahjoitettuja vaatteita, tavaroita ja huonekaluja. Kontin tulos jaetaan kokonaisuudessaan Punaisen Ristin avustustoimintaan Suomessa ja maailmalla. Lisäksi Kontti työllistää pitkään työttömänä olleita.

Kontteja on yhteensä 12: Helsingissä, Espoossa, Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

kontti.punainenristi.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Lataa
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Lataa
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Lataa
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Kanerva Mantila / Suomen Punainen Risti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme