Kainuun ELY-keskus

Puolangalla luonnonsuojelualue laajenee kahdella uudella suojelualueella

Jaa

Puolangan Kotilassa sijaitseva Tupurin luonnonsuojelualue laajenee. Alueelle on perustettu kaksi uutta luonnonsuojelualuetta ja alueista muodostuu pinta-alaltaan yli 24 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualueiden kokonaisuus.

Lahopuu turvaa luonnon monimuotoisuutta. (Kuva: Suvi Schroderus).
Lahopuu turvaa luonnon monimuotoisuutta. (Kuva: Suvi Schroderus).

Puolangan Kotilassa aikaisemmin perustettu Tupurin luonnonsuojelualue laajenee noin yhdeksällä (9) hehtaarilla. Nyt perustetut luonnonsuojelualueet laajentavat olemassa olevaa suojeltua aluetta. Luonnonsuojelualueen kokonaisuus muodostaa isomman vanhan havumetsän alueen ja laajemman suokokonaisuuden itäpuolella virtaavan Honkapuron läheisyyteen.

Kohteen vanhat metsät ovat kuusivaltaisia iäkkäitä luonnontilaisia metsiä, jotka tarjoavat eriasteista lahopuuta turvaamaan monimuotoisuutta. Metsät ovat lähes luonnontilaisia, mutta vähäisiä poimintahakkuiden jälkiä on havaittavissa. Kuusien lisäksi kohteen puustossa on järeitä mäntyjä, lehtipuina hieskoivua ja haapoja sekä yksittäisiä isoja raitoja.

Kohteen kasvupaikka on tyypiltään valtaosin tuoretta kangasta. Länsipuolella aluetta korpijuotti halkaisee alueen etelä-pohjoissuunnassa. Korpialueilla on jonkin verran tehty poimintahakkuita ja ojituksia, mutta ojat ovat palautumassa luonnontilaan. Itäpuolella sijaitsevan suoalueen reunassa virtaava Honkapuro ja sen lähimetsät lisäävät kohteen monimuotoisuutta suoalueen kanssa.

Kainuun ELY-keskuksen luonnonsuojeluasiantuntija Suvi Schroderus näkee nyt perustettujen luonnonsuojelualueiden tukevan entisestään alueen monimuotoisuutta ja lisäävän sen vaikuttavuutta pinta-alan lisäyksen johdosta.

Maanomistajat, sisarukset Maija-Liisa Väisänen ja Seppo Väisänen ovat ylpeitä suojelupäätöksestä.

"Alueella on myös tunnearvoa. Metsä on ukin aikoinaan hankkima ja se on saanut olla sijoillaan lähes koskemattomana ikimetsänä", Seppo Väisänen kertoo.

Vanhan metsän lajeista alueella viihtyy muun muassa kuukkeli ja metsä tarjoaa hyvän elinympäristön erilaisille sammaleille, sienille ja muille vanhojen metsien lajeille.

Kohteen suojelu toteutettiin Pohjois-Suomen metsien suojeluun myönnetyllä  lisämäärärahalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
luonnonsuojeluasiantuntija Suvi Schroderus
p. 0295 023 029, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Lahopuu turvaa luonnon monimuotoisuutta. (Kuva: Suvi Schroderus).
Lahopuu turvaa luonnon monimuotoisuutta. (Kuva: Suvi Schroderus).
Lataa
Luonnonsuojelukohde tarjoaa hyvän elinympäristön erilaisille sienille ja vanhan metsän lajeille. (Kuva: Suvi Schroderus).
Luonnonsuojelukohde tarjoaa hyvän elinympäristön erilaisille sienille ja vanhan metsän lajeille. (Kuva: Suvi Schroderus).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kantatien 75 parantaminen välillä maakunnan raja - Rastinkylä, Kuhmo29.10.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) laatii liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaista tiesuunnitelmaa kantatielle 75 maakunnan rajan ja Rastinkylän välille Kuhmossa. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Kuhmon kaupungin kanssa. Tien rakenteellista kuntoa parannetaan ja tie levennetään 8 metrin leveyteen sekä järjestellään yksityistie- ja maatalousliittymiä. Suunnitelman tavoitteena on parantaa nykyisen huonokuntoisen tieosuuden rakenteellista kuntoa sekä lisätä liikenteen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta. Suunnitelmaluonnoksia esitellään Kuhmon kaupungintalon valtuustosalissa keskiviikkona 3.11.2021 klo 17.30 - 19.00. Lisäksi suunnitelmaluonnokset ovat nähtävillä 28.10. - 10.11.2021 osoitteessa https://vayla.fi/kt-75-parantaminen-maakunnan-raja-rastinkyla. Suunnittelutyö on käynnistetty toukokuussa 2021. Tiesuunnitelma valmistuu vuoden 2021 lopussa, jonka jälkeen se lähetetään liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme