Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Puolella työikäisistä helsinkiläisistä on korkea-asteen tutkinto

Jaa

Helsinkiläisistä 25–64-vuotiaista 81 prosenttia oli suorittanut jonkin perusasteen jälkeisen tutkinnon vuoden 2016 lopussa Tilastokeskuksen tietojen mukaan. Kolmanneksella oli keskiasteen tutkinto ja puolella korkea-asteen tutkinto.

Helsinki mereltä. Kuva: Jussi Hellsten, My Helsinki Material Bank.
Helsinki mereltä. Kuva: Jussi Hellsten, My Helsinki Material Bank.

Äidinkieleltään ruotsinkieliset ovat suomenkielisiä koulutetumpia; ruotsinkielisistä 25–64-vuotiaista 91 prosentilla oli perusasteen jälkeinen tutkinto vuoden 2016 lopussa, suomenkielisistä 88 prosentilla. Muun kuin suomen ja ruotsinkielisten koulutustasoa ei voi verrata koko väestöön, koska tutkintotiedot ovat puutteelliset maahanmuuttajien kohdalla. Maahanmuuttajien lasten eli niin sanotun toisen sukupolven koulutusrakennetta voi sen sijaa tarkastella tutkintojen kautta, koska he ovat Suomessa syntyneitä ja kouluttautuneita. Heistä 76 prosentilla oli perusasteen jälkeinen tutkinto 25–64-vuotiaitten ikäluokassa.

Naisilla useammin korkea-asteen koulutusta

Helsinkiläisistä 25–64-vuotiaista naisista 84 prosenttia oli suorittanut perusasteen jälkeisen tutkinnon, miehistä 77 prosenttia. Miehillä on naisia enemmän keskiasteen tutkintoja sekä ylioppilastutkintoja että ammatillisia tutkintoja. Korkea-asteen tutkintoja on taas selvästi enemmän naisilla; 56 prosentilla naisista oli korkea-asteen tutkinto, miehistä 42 prosentilla. Erityisen suuri sukupuolten välinen ero on 35–44-vuotiailla, joista naisista 62 prosentilla ja miehistä 45 prosentilla oli korkea-asteen tutkinto.

Helsingin koulutustaso kasvaa muuta maata hitaammin

Helsingin koulutustaso on kaikilla perusasteen jälkeisten tutkinnon suorittaneiden osuudella mitattuna kasvanut muuta maata hitaammin. Korkea-asteen tutkintojen osuus kasvaa Helsingissä, pääkaupunkiseudulla ja koko maassa. Keskiasteen tutkintojen osuus kasvaa puolestaan muualla maassa selvästi Helsinkiä ja sen seutua nopeammin. Osasyynä tutkinnon suorittaneiden heikolle kehitykselle on ollut myös maahanmuuton kohdistuminen pääkaupunkiseudulle ja Helsinkiin. Väestön koulutusrakennetta pystytään tarkastelemaan kattavasti ainoastaan niiltä henkilöiltä, joilla tutkinto on Suomessa suoritettu.

Väestön koulutusrakenne Helsingissä, tilastoja 2018:11

Koulutusrakennetietoja voi tarkastella myös itse ja tehdä muun muassa vertailuja eri kuntien ja Helsingin eri alueiden välillä täällä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta:

Tutkija Sanna Ranto, 040 3344788, sanna.ranto@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:

Tiedottaja Nina Rintala, 040 685 7690 , nina.rintala@hel.fi

Kuvat

Helsinki mereltä. Kuva: Jussi Hellsten, My Helsinki Material Bank.
Helsinki mereltä. Kuva: Jussi Hellsten, My Helsinki Material Bank.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta.
 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailu käynnistyy12.10.2018 13:36Tiedote

Tänään starttaavassa Tukkutorin ja Teurastamon kaikille avoimessa innovaatiokilpailussa haetaan palveluiden ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja jo pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja. Parhaille ehdotuksille myönnetään 1 000 - 50 000 euroa uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden pilotointiin talven ja kevään 2019 aikana. Lisäksi innovatiivisimpien ideoiden jatkokehitystä edistetään hankkimalla tutkimusta ja lisäselvityksiä sekä järjestämällä mentorointia muun muassa kansainvälistymiseen.

5G-ilmanlaatutiedon tuottamiseen 4,6 miljoonan euron EU-rahoitus Helsingille ja Helsingin yliopistolle11.10.2018 14:09Tiedote

Helsingin kaupungin vetämä ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen liittyvä HOPE-hanke valittiin rahoitettavaksi EU:n Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelmasta. Avointa testialustaa, kattavaa sensoridataa, verkkoteknologiaa ja suomalaista huippuosaamista hyödyntämällä hankkeessa luodaan edellytyksiä uusille palveluille ja uudelle liiketoiminnalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 5,7 miljoonaa euroa, josta EU-tuki kattaa 4,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme