Finanssiala ry

Puolueeton lääketieteellinen asiantuntijalausunto tarpeen korvausriidoissa

Jaa

Korkein oikeus (KKO) ja oikeusministeri Antti Häkkänen ovat viime aikoina nostaneet esiin tärkeän asian sosiaalivakuutusta koskevien etuudenhakijoiden oikeusturvasta. Etuuksia ja korvauksia koskevissa riitatapauksissa on kiistan käsittelyä varten vaikeaa saada ulkopuolisen puolueettoman tahon antamia lääketieteellisiä asiantuntijalausuntoja. Vakuutus- ja työeläkeyhtiöitä edustava Finanssiala ry (FA) kannattaa ministerin ja KKO:n tavoitetta, että asia saadaan pikaisesti kuntoon. FA:n mukaan asiantuntijalausuntojen laadinnassa on otettava huomioon kaikkien etuuskiistoja käsittelevien tuomioistuinten ja muutoksenhakuelinten tarpeet.

FA:n johtavan lakimiehen Piritta Poikosen mielestä korkein oikeus puuttuu tärkeään asiaan, mutta ongelma on laajempi kuin vain KKO:ssa käsiteltävissä työtapaturma- ja ammattitautiasioissa. Sama tilanne on muissakin tuomioistuimissa ja vakuutuslajeissa.

”Nykytilanne on hankala, kun millään taholla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta antaa lausuntoja. Käytäntö on osoittanut, että vapaaehtoiselta pohjalta lausuntojen anto ei toimi riittävällä tavalla. Paras tapa varmistaa asian toimivuus on kirjata se lainsäädäntöön ja huolehtia sen jälkeen riittävästä resursoinnista”, Poikonen toteaa.

”Riittävän resurssoinnin tarve on sama kaikissa muutoksenhakukanavissa ja kiistoja käsittelevissä tuomioistuimissa, koskeepa etuus tai korvaus sitten työkyvyttömyyttä, tapaturmaa ja liikenteessä saatua vammaa”, Poikonen jatkaa.

Aiemmin vakuutuslääketieteeseen liittyviä puolueettomia lausuntoja antoi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira, sittemmin sairaanhoitopiirit. Molemmat tahot ovat vedonneet resurssipulaan ja lausuntoja on tällä hetkellä vaikea saada.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4200http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

FA:n Kauppi patistaa eduskuntavaaliehdokkaita paljastamaan EU-korttinsa30.3.2019 07:00:00 EETTiedote

Pääministerin yksi tärkeimmistä tehtävistä on Suomen EU-politiikan johtaminen. On erikoista, kuinka vähän EU-asiat ovat korostuneet vaalien alla käytävässä keskustelussa ja puolueiden puheenjohtajien – mahdollisten pääministeriehdokkaiden – ulostuloissa. Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi patistaa poliitikkoja tuomaan julkiseen keskusteluun näkemyksiä muun muassa EMU:n tulevaisuudesta ja pankkiunionista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme