VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Puoluelain mukaisia tukirajoja noudatettava ja tuen antajat voitava selvittää

Jaa
VTV havaitsi viime vuonna puoluerahoituksen valvonnassa joitain puoluelain vastaisia tukisuorituksia. Huomiot on julkaistu vuoden 2022 puoluerahoituksen valvontakertomuksessa.
Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksissa kävi ilmi, että kaksi valvottavaa oli ottanut vastaan liikaa tukea eli yli 30 000 euroa yksittäisiltä tukijoilta yhden kalenterivuoden aikana. Lisäksi kaksi tahoa oli vastaanottanut tukea, jonka antajaa ei voitu jälkikäteen selvittää luotettavasti. Toisessa tapauksessa varainkeruuta oli tehty joukkorahoituskampanjalla ja toisessa tukisuorituksia oli kerätty virtuaalivaluuttana.

"Varainkeruussa on varmistettava, että yksittäisten tukisuoritusten antajat ovat eriteltävissä. VTV myös suosittelee joko luopumaan virtuaalivaluuttojen käytöstä tai käyttämään sellaista maksujen välittäjää, joka edellyttää vahvaa tunnistautumista”, VTV:n ylitarkastaja Hanna Surakka sanoo.

Puolueet, niiden piiri- ja naisjärjestöt ja muut puolueyhdistykset ja lähiyhteisöt ilmoittivat VTV:n rekisteriin yhteensä noin 4 miljoonaa euroa saatuja tukia viime vuodelta. Valtioneuvoston poliittiseen toimintaan myöntämiä valtionavustuksia eli niin sanottua puoluetukea puolestaan maksettiin vuonna 2022 noin 35,5 miljoonaa euroa.

Tarkastusten aikana tarkastusvirastolle toimitettiin puuttuvia dokumentteja ja tietoja, ja ilmoituksissa havaittuja virheitä korjattiin. Puolueorganisaatiot tekivät täydennyksiä rekisterin tuki-ilmoituksiin yli 150 000 euron edestä.

"Tarkastuksen päätteeksi ilmoitukset antavat nyt olennaisilta osin oikeat tiedot saadusta tuesta", Surakka sanoo.

VTV valvoo puoluelain noudattamista, jotta puoluerahoitus olisi mahdollisimman avointa. Puolueet, niiden lähiyhteisöt ja puolueyhdistykset ilmoittavat saaduista tuista ja valtionavustuksista tarkastusviraston rekisteriin. Vuonna 2022 VTV tarkasti yhteensä 56 puoluetta, piirijärjestöä, naisjärjestöä ja lähiyhteisöä. Puoluerahoitustarkastukset jatkuvat taas syksyllä 2023.

Tutustu julkaisuun: Puoluerahoituksen valvonnan kertomus 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme