Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Puoluepäättäjien koulutuspoliittisissa näkemyksissä linjaeroja

Jaa
OAJ:n puoluepäättäjäkysely osoittaa eroja puolueiden suhtautumisessa siihen, millä keinoin koulutuksesta ja kasvatuksesta pitäisi huolehtia tulevalla hallituskaudella.

Puoluepäättäjien enemmistön mielestä koulutuksen rahoitusta on nostettava seuraavalla hallituskaudella. Täysin tai jokseenkin samaa mieltä oli kolme neljästä vastaajasta. Tämä oli kyselyn myönteisin tulos. Näin toteaa koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo OAJ:sta.

Vastaajat ottivat kantaa väitteeseen ”Koulutuksen kokonaisrahoitusta on lisättävä, vaikka se edellyttäisi verojen nostamista tai sopeutustoimia muilla politiikan aloilla”. Myönteisimmin ehdotukseen suhtautuivat vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n ja KD:n puoluepäättäjät. Varauksellisimpia vastauksissaan olivat keskustan ja kokoomuksen päättäjät. Kriittisesti vastanneita oli myös perussuomalaisissa.

Ikäluokkien pienenemisestä vapautuvien varojen käyttäminen kasvatukseen ja koulutukseen sai OAJ:n kyselyssä kaikkien puolueiden päättäjien kannatuksen. Puolue-edustajat olivat pitkälti yksimielisiä myös siitä, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanosten nostaminen on kirjattava hallitusohjelmaan. Valtaosa vastaajista kannatti myös säädöksiä, jotka nykyistä paremmin turvaisivat tukea tarvitsevien oppilaiden oikeutta erityisopetukseen.

– Näissä tärkeissä kysymyksissä ilmeni yksimielisyyttä, joten korjaustarpeet ymmärretään. Nämä toimenpiteet tulee sisällyttää hallitusohjelmaan ja tehdä tarvittavat koulutusta, kasvatusta ja tutkimusta pitkäjänteisesti tukevat poliittiset päätökset, Salo vaatii. 

OAJ:n esittämät tavoitteet saivat puoluepäättäjiltä kaikkiaan enemmän kannatusta kuin vastustusta. Vastaajat ottivat kantaa yhteensä 16 väittämien muodossa esitettyyn ehdotukseen.

Opetusryhmien enimmäiskoon sääntely jakaa mielipiteitä  

Ryhmäkokojen sääntelystä puoluepäättäjillä oli suurimmat näkemyserot.  Ryhmäkokojen nykyistä täsmällisempää määrittelyä lainsäädännön keinoin kannattivat perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliittolaiset puoluepäättäjät. Kriittisesti siihen suhtautuivat kokoomuksen, keskustan, SDP:n, RKP:n ja KD:n päättäjät. Vastaajille esitettiin väite ”Ryhmäkokojen suuruudesta varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella on säädettävä lainsäädännössä nykyistä täsmällisemmin”.

– On tärkeää, että koulutus ja osaaminen pysyvät esillä vaalikeskustelussa ja puolueet esittävät konkreettisia ehdotuksia siitä, kuinka suomalainen osaaminen turvataan. Suomalaista osaamista ei ole varaa romahduttaa, Salo huomauttaa.        

OAJ:n kysely tehtiin puoluehallitusten jäsenille sekä puolueiden piirihallitusten puheenjohtajistoihin kuuluville. Kyselyssä oli mukana kahdeksan eduskuntapuoluetta ja sen toteutti Aula Research syyskuussa 2022. Kysely lähetettiin 242 puoluepäättäjälle ja vastausprosentti oli 31.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Hajautunut työmarkkinajärjestelmä edellyttää ratkaisuja25.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Kuluva sopimuskierros on viimeistään osoittanut työmarkkinajärjestelmän uudistustarpeen. Hajautunut työmarkkinajärjestelmä tarvitsee ratkaisuja, jotka vastaavat muuttuneeseen toimintaympäristöön. Erityisesti sovittelujärjestelmä ja työriitalaki on aikoinaan säädetty aivan toisenlaiseen toimintaympäristöön. Yhteisen työmarkkinamallin puuttuminen ja sovittelujärjestelmän ongelmat ovat omiaan aiheuttamaan yhä lisääntyviä työmarkkinahäiriöitä. – Epävakaa tilanne tulee Suomelle kalliiksi ja nakertaa työmarkkinatoiminnan luottamusta ja uskottavuutta, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Stödet måste nå fram – OAJ föreslår en radikal reform av stödet för lärande14.3.2023 07:30:00 EET | Tiedote

Problemen med stödet för lärande inom den grundläggande utbildningen, det så kallade trestegsstödet, har diskuterats mycket på sistone. Också flera partier har tagit upp reformbehovet av stödet i sina valprogram. OAJ föreslår en ny modell där administrativa beslut inte längre ska tas om stödnivån, utan om vilken stödform som ska ges till eleven. OAJ anser att det viktigaste sättet för att ta itu med sjunkande läranderesultat är att förstärka stödet.

”Tuki perille, ei vain paperille” – OAJ ehdottaa oppimisen tukeen radikaalia uudistusta14.3.2023 07:30:00 EET | Tiedote

Oppimisen tuen ongelmat perusopetuksessa ovat viime aikoina puhuttaneet paljon, ja eri puolueet ovat nostaneet tuen uudistamistarvetta esiin vaaliohjelmissaan. OAJ ehdottaa uutta mallia, jossa hallinnollisia päätöksiä ei tehtäisi enää tuen portaista vaan siitä, millaista tukea oppilas saa. Oppimisen tuen vahvistamista pidetään OAJ:ssä tärkeimpänä keinona puuttua laskeviin oppimistuloksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme