SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Hallituksen turvattava tiedusteluvalvonnan resurssien riittävyys puolustusvaliokunnan edellyttämällä tavalla

Jaa

Eduskunnan puolustusvaliokunta antoi keskiviikkona lausuntonsa hallituksen esitykseen laiksi tiedustelutoiminnan valvonnasta. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) pitää tärkeänä, että hallitus turvaa valiokunnan yksimielisen lausunnon mukaisesti tiedusteluvalvonnan resurssit.

‒ Puolustusvaliokunnan lausunnon mukaan hallituksen esitys ei vielä riittävällä tavalla vastaa siihen resurssitarpeeseen, jota tiedusteluvalvonnan asianmukainen valvonta edellyttää. Valiokunta esittää tiedusteluvaltuutetun toimen rinnalle perustettavaksi apulaistiedusteluvaltuutetun tehtävää, Kari kertoo.

Kari muistuttaa, että vielä tässä vaiheessa tiedustelulakien käsittelyä ei ole varmuutta tiedusteluvaltuutetun vastuulle tulevien tehtävien määrästä. Siksi Karin mielestä on syytä jo etukäteen varautua mahdollisuuteen, että hallituksen lakiesityksessään tiedustelun valvontaan kohdistamat resurssit eivät tule riittämään.

‒ Tiedusteluvaltuutetulle annetut tehtävät ovat erittäin vastuullisia, monipuolisia ja kuormittavia. Jotta valtuutettu pystyisi suoriutumaan vaativasta tehtävästään, on valtuutetun toimiston resursseista huolehdittava. Valvonnan riittävä resursointi on paras tae myös kansalaisten perusoikeuksien toteutumiselle.

Valvonnan resurssit turvaavat perusoikeuksien toteutumisen

Ajanmukaista tiedustelulainsäädäntöä tarvitaan kansallisen turvallisuuden vaarantavan rikollisuuden ja uhkien torjumiseksi. Kun uusia viranomaisten valtuuksia tiedustelutoimintaan lisätään, tulee samalla huolehtia viranomaisten lisääntyvien toimivaltuuksien valvonnasta.

‒ Tiedusteluvaltuutetun valtuuksien ja valvontaan kohdistettavien resurssien on oltava tasapainossa. Valvontaa ei voida toteuttaa, jos valvojilla ei ole resursseja toiminnan mahdollistamiseksi. Hyvin resursoitu ja järjestetty valvonta ovat paras tapa huolehtia kansalaisten perusoikeuksista, kuten tiedon luottamuksellisuudesta ja sananvapaudesta, Kari jatkaa.

Kari pitää tärkeänä puolustusvaliokunnan lausunnon kirjausta siitä, että tiedusteluvaltuutetulle turvattaisiin mahdollisuus aina esittää myös näkemyksensä tuomioistuimessa päätettäessä tiedustelumenetelmää koskevista lupa-asioista. Hallituksen lakiesityksessä valtuutetulla olisi vain läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa.

‒ Pelkkä läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa ei puolustusvaliokunnan mielestä riitä. Valiokunta esittää, että valtuutetulla olisi myös puheoikeus esittää näkemyksensä tuomioistuimessa. Tämä osaltaan vahvistaisi valtuutetun oikeudellista asemaa toimia tehtävässään lain edellyttämällä tavalla, Kari päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Lindtman: Orpon almanakassa ei ole koskaan köyhän vuoro14.8.2018 12:25Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan hyvä suhdannetilanne vaatii päättäjiltä erityistä viisautta. On tärkeää kohdentaa voimavarat oikein, jotta emme hukkaa positiivista talouskehitystä. Hallituksen talouspolitiikasta syntyy vaikutelma, että oli suhdannetilanne mikä tahansa, aina on hyvä aika rikkaiden uusille veroeduille ja aina on huono aika panostaa perusturvaan. - Kun hallituksen alkutaipaleella taloudessa meni huonosti, oli Sipilän mukaan pakko leikata suomalaisten hyvinvoinnista. Kun nyt taloudessa menee paremmin, hallituksen mielestä nyt ei ole oikea hetki lopettaa perusturvaleikkauksia. - Samalla kun pienituloisilta leikattiin, huono taloustilanne oli hallitukselle peruste jakaa uusia veroetuja apteekkareille, suurmetsänomistajille ja miljoonaperinnöistä nauttiville. Ja nyt kun suhdannetilanne on parempi, ei näihin etuihin kuitenkaan saa koskea. Lindtman esittääkin kysymyksen, onko taloustilanne koskaan oikea oikeudenmukaiselle talouspolitiikalle, vai onko

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen: Pääministeri Sipilä. Saako hallituksen ministeri puhua mitä huvittaa?11.8.2018 13:41Tiedote

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen tuomitsee jyrkästi ulkoasiainministeri Timo Soinin naisvihamieliset ulostulot koskien Argentiinan senaatin päätöstä hylätä esitys, joka olisi laillistanut abortin maassa. "Timo Soinin toistuvat kannanotot naisten oikeuksia vastaan eivät voi enää jatkua. Ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa mainettamme naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana." "Naisten ja tyttöjen oikeudet tarvitsevat jatkuvasti rohkeita tekijöitä ja puolesta puhujia. Aborttioikeus liittyy olennaisesti lisääntymisterveyteen. Laittomien aborttien seurauksena kuolee vuosittain tuhansia naisia", Haatainen toteaa. Haatainen vaatii pääministeri Sipilältä selkeää vastausta, saako ulkoministeri Soini kulkea puoli vuotta vaaleihin saakka puhumassa maailmalla, mitä huvittaa?

SDP:n Suna Kymäläinen: Kokonaisturvallisuuden parantaminen edellyttää korjausliikkeitä valtion kiinteistöstrategiaan  10.8.2018 13:14Tiedote

Valtioneuvostonkanslian ulkomaalaisten kiinteistöhankintojen turvallisuutta pohtinut työryhmä lisäisi ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevaa sääntelyä. Kesäkuussa julkaistussa selvityksessä työryhmä toteaa muuttuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen haastavan nykyisen maankäyttöä koskevan lainsäädännön. Etuosto-oikeus ja lupamenettely ovat askelia oikeaan suuntaan, mutta SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläisen mielestä vaaditaan voimakkaampia muutoksia valtion kiinteistöstrategiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme