SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Hallituksen turvattava tiedusteluvalvonnan resurssien riittävyys puolustusvaliokunnan edellyttämällä tavalla

Jaa

Eduskunnan puolustusvaliokunta antoi keskiviikkona lausuntonsa hallituksen esitykseen laiksi tiedustelutoiminnan valvonnasta. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) pitää tärkeänä, että hallitus turvaa valiokunnan yksimielisen lausunnon mukaisesti tiedusteluvalvonnan resurssit.

‒ Puolustusvaliokunnan lausunnon mukaan hallituksen esitys ei vielä riittävällä tavalla vastaa siihen resurssitarpeeseen, jota tiedusteluvalvonnan asianmukainen valvonta edellyttää. Valiokunta esittää tiedusteluvaltuutetun toimen rinnalle perustettavaksi apulaistiedusteluvaltuutetun tehtävää, Kari kertoo.

Kari muistuttaa, että vielä tässä vaiheessa tiedustelulakien käsittelyä ei ole varmuutta tiedusteluvaltuutetun vastuulle tulevien tehtävien määrästä. Siksi Karin mielestä on syytä jo etukäteen varautua mahdollisuuteen, että hallituksen lakiesityksessään tiedustelun valvontaan kohdistamat resurssit eivät tule riittämään.

‒ Tiedusteluvaltuutetulle annetut tehtävät ovat erittäin vastuullisia, monipuolisia ja kuormittavia. Jotta valtuutettu pystyisi suoriutumaan vaativasta tehtävästään, on valtuutetun toimiston resursseista huolehdittava. Valvonnan riittävä resursointi on paras tae myös kansalaisten perusoikeuksien toteutumiselle.

Valvonnan resurssit turvaavat perusoikeuksien toteutumisen

Ajanmukaista tiedustelulainsäädäntöä tarvitaan kansallisen turvallisuuden vaarantavan rikollisuuden ja uhkien torjumiseksi. Kun uusia viranomaisten valtuuksia tiedustelutoimintaan lisätään, tulee samalla huolehtia viranomaisten lisääntyvien toimivaltuuksien valvonnasta.

‒ Tiedusteluvaltuutetun valtuuksien ja valvontaan kohdistettavien resurssien on oltava tasapainossa. Valvontaa ei voida toteuttaa, jos valvojilla ei ole resursseja toiminnan mahdollistamiseksi. Hyvin resursoitu ja järjestetty valvonta ovat paras tapa huolehtia kansalaisten perusoikeuksista, kuten tiedon luottamuksellisuudesta ja sananvapaudesta, Kari jatkaa.

Kari pitää tärkeänä puolustusvaliokunnan lausunnon kirjausta siitä, että tiedusteluvaltuutetulle turvattaisiin mahdollisuus aina esittää myös näkemyksensä tuomioistuimessa päätettäessä tiedustelumenetelmää koskevista lupa-asioista. Hallituksen lakiesityksessä valtuutetulla olisi vain läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa.

‒ Pelkkä läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa ei puolustusvaliokunnan mielestä riitä. Valiokunta esittää, että valtuutetulla olisi myös puheoikeus esittää näkemyksensä tuomioistuimessa. Tämä osaltaan vahvistaisi valtuutetun oikeudellista asemaa toimia tehtävässään lain edellyttämällä tavalla, Kari päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Filatov: Panostusta osaamiseen, parempaan työvoimapalveluun ja osatyökykyisten työllisyyteen4.5.2019 16:19:21 EESTTiedote

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) toteaa, että työhön tarvitaan 100 000 ihmistä lisää, jotta työllisyys nousee 75 prosenttiin. - Tämä on hyvinvointipalvelujen rahoituksen näkökulmasta välttämätöntä. Työ on tärkeä osallisuuden näkökulmasta. Työpaikkojen synnyn rinnalla oleellista on osaamisen vahvistaminen, työttömyysturvan ja palveluiden toimivuus sekä osatyökykyisten mukaan saaminen. Filatov puhui SAK:n Etelä-Suomen aktiivitapahtumassa Lahdessa lauantaina. - Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita. - Osatyökykyisten tai työkyvyttömien kohdalla on turvattava henkilökohtainen palvelu, jossa kartoitetaan työnsaannin esteet ja puututaan niihin. Osan kohdalla riittää alentunutta työkykyä korjaamaan palkkatuki. Jos alenema on pysyvä, tuen tulee olla pysyvä. Tässä passiivista työttömyysturvaa voidaan käyttää aktiivisesti palkkatukena. Filatovin mukaan lisäksi ta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme