SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Hallituksen turvattava tiedusteluvalvonnan resurssien riittävyys puolustusvaliokunnan edellyttämällä tavalla

Jaa

Eduskunnan puolustusvaliokunta antoi keskiviikkona lausuntonsa hallituksen esitykseen laiksi tiedustelutoiminnan valvonnasta. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) pitää tärkeänä, että hallitus turvaa valiokunnan yksimielisen lausunnon mukaisesti tiedusteluvalvonnan resurssit.

‒ Puolustusvaliokunnan lausunnon mukaan hallituksen esitys ei vielä riittävällä tavalla vastaa siihen resurssitarpeeseen, jota tiedusteluvalvonnan asianmukainen valvonta edellyttää. Valiokunta esittää tiedusteluvaltuutetun toimen rinnalle perustettavaksi apulaistiedusteluvaltuutetun tehtävää, Kari kertoo.

Kari muistuttaa, että vielä tässä vaiheessa tiedustelulakien käsittelyä ei ole varmuutta tiedusteluvaltuutetun vastuulle tulevien tehtävien määrästä. Siksi Karin mielestä on syytä jo etukäteen varautua mahdollisuuteen, että hallituksen lakiesityksessään tiedustelun valvontaan kohdistamat resurssit eivät tule riittämään.

‒ Tiedusteluvaltuutetulle annetut tehtävät ovat erittäin vastuullisia, monipuolisia ja kuormittavia. Jotta valtuutettu pystyisi suoriutumaan vaativasta tehtävästään, on valtuutetun toimiston resursseista huolehdittava. Valvonnan riittävä resursointi on paras tae myös kansalaisten perusoikeuksien toteutumiselle.

Valvonnan resurssit turvaavat perusoikeuksien toteutumisen

Ajanmukaista tiedustelulainsäädäntöä tarvitaan kansallisen turvallisuuden vaarantavan rikollisuuden ja uhkien torjumiseksi. Kun uusia viranomaisten valtuuksia tiedustelutoimintaan lisätään, tulee samalla huolehtia viranomaisten lisääntyvien toimivaltuuksien valvonnasta.

‒ Tiedusteluvaltuutetun valtuuksien ja valvontaan kohdistettavien resurssien on oltava tasapainossa. Valvontaa ei voida toteuttaa, jos valvojilla ei ole resursseja toiminnan mahdollistamiseksi. Hyvin resursoitu ja järjestetty valvonta ovat paras tapa huolehtia kansalaisten perusoikeuksista, kuten tiedon luottamuksellisuudesta ja sananvapaudesta, Kari jatkaa.

Kari pitää tärkeänä puolustusvaliokunnan lausunnon kirjausta siitä, että tiedusteluvaltuutetulle turvattaisiin mahdollisuus aina esittää myös näkemyksensä tuomioistuimessa päätettäessä tiedustelumenetelmää koskevista lupa-asioista. Hallituksen lakiesityksessä valtuutetulla olisi vain läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa.

‒ Pelkkä läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa ei puolustusvaliokunnan mielestä riitä. Valiokunta esittää, että valtuutetulla olisi myös puheoikeus esittää näkemyksensä tuomioistuimessa. Tämä osaltaan vahvistaisi valtuutetun oikeudellista asemaa toimia tehtävässään lain edellyttämällä tavalla, Kari päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Väite Suomen Nato-jäsenyyden turvallisuutta lisäävästä vaikutuksesta on hataralla pohjalla21.6.2018 12:39Tiedote

Dagens Nyheter ja Turun Sanomat julkaisivat kuluneella viikolla yhteiskirjoituksen, jossa joukko ruotsalaisia ja suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita vaati naapurimaiden yhteistä hakeutumista sotilasliitto Naton jäseneksi. Kirjoituksen allekirjoittajat perustelivat kannanottoaan sillä, että Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi paitsi niiden myös koko Pohjoisen Euroopan turvallisuutta.

Eloranta: Lapset ansaitsevat paremman varhaiskasvatuslain20.6.2018 13:30Tiedote

Varhaiskasvatus on tulevaisuusinvestointi. Se parantaa tasa-arvoa ja oppimistuloksia ja ehkäisee syrjäytymistä. OECD:n mukaan yhden euron sijoitus varhaiskasvatukseen tuottaa jopa seitsemän euroa, enemmän kuin mikään muu koulutusinvestointi. Mikä tahansa varhaiskasvatus ei kuitenkaan tuota hyötyä saa aikaan, ainoastaan laadukas varhaiskasvatus. On hyvä, että uusi varhaiskasvatuslaki parantaa varhaiskasvatuksen aikuisten osaamistasoa lisäämällä etenkin pedagogista osaamista, mutta se ei yksin riitä.

Sivistysvaliokunnan demarit: SDP haluaa todellisen varhaiskasvatusuudistuksen19.6.2018 14:56Tiedote

SDP olisi halunnut merkittäviä parannuksia uuteen varhaiskasvatuslakiin. Valitettavasti sivistysvaliokunta ei ottanut mietinnössään sosialidemokraattien ehdotuksia huomioon. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus tulee taata kaikille lapsille, päiväkotien ryhmäkokoja on pienennettävä, kolmiportainen tuki on laajennettava myös varhaiskasvatukseen ja henkilöstön koulutustasoa nostettava, sivistysvaliokunnan sd-kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Jukka Gustafsson ja Pilvi Torsti vaativat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajat: Hallitus esti sote-vastineen julkistamisen jo tänään18.6.2018 16:13Tiedote

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositio on pettynyt hallituksen tapaan puhua julkisuudessa yhtä ja toimia valiokunnassa toisin sote-vastineen julkisuuskysymyksessä. Hallitus valitsi alun perin sellaisen menettelytavan, jolla sen sote-vastineesta tuli ei-julkinen. Tänään maanantaina siitä huolimatta useat hallituksen edustajat pääministeri etunenässä ovat kaipailleet asiakirjan julkistamista sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Kun asiakirjaa yritettiin valiokunnassa tänään ainoalla mahdollisella tavalla, eli julkisen kuulemisen kautta julkistaa, hallituspuolueet estivät sen äänestyksessä luvuin 10-7.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme