SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Hallituksen turvattava tiedusteluvalvonnan resurssien riittävyys puolustusvaliokunnan edellyttämällä tavalla

Jaa

Eduskunnan puolustusvaliokunta antoi keskiviikkona lausuntonsa hallituksen esitykseen laiksi tiedustelutoiminnan valvonnasta. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mika Kari (sd.) pitää tärkeänä, että hallitus turvaa valiokunnan yksimielisen lausunnon mukaisesti tiedusteluvalvonnan resurssit.

‒ Puolustusvaliokunnan lausunnon mukaan hallituksen esitys ei vielä riittävällä tavalla vastaa siihen resurssitarpeeseen, jota tiedusteluvalvonnan asianmukainen valvonta edellyttää. Valiokunta esittää tiedusteluvaltuutetun toimen rinnalle perustettavaksi apulaistiedusteluvaltuutetun tehtävää, Kari kertoo.

Kari muistuttaa, että vielä tässä vaiheessa tiedustelulakien käsittelyä ei ole varmuutta tiedusteluvaltuutetun vastuulle tulevien tehtävien määrästä. Siksi Karin mielestä on syytä jo etukäteen varautua mahdollisuuteen, että hallituksen lakiesityksessään tiedustelun valvontaan kohdistamat resurssit eivät tule riittämään.

‒ Tiedusteluvaltuutetulle annetut tehtävät ovat erittäin vastuullisia, monipuolisia ja kuormittavia. Jotta valtuutettu pystyisi suoriutumaan vaativasta tehtävästään, on valtuutetun toimiston resursseista huolehdittava. Valvonnan riittävä resursointi on paras tae myös kansalaisten perusoikeuksien toteutumiselle.

Valvonnan resurssit turvaavat perusoikeuksien toteutumisen

Ajanmukaista tiedustelulainsäädäntöä tarvitaan kansallisen turvallisuuden vaarantavan rikollisuuden ja uhkien torjumiseksi. Kun uusia viranomaisten valtuuksia tiedustelutoimintaan lisätään, tulee samalla huolehtia viranomaisten lisääntyvien toimivaltuuksien valvonnasta.

‒ Tiedusteluvaltuutetun valtuuksien ja valvontaan kohdistettavien resurssien on oltava tasapainossa. Valvontaa ei voida toteuttaa, jos valvojilla ei ole resursseja toiminnan mahdollistamiseksi. Hyvin resursoitu ja järjestetty valvonta ovat paras tapa huolehtia kansalaisten perusoikeuksista, kuten tiedon luottamuksellisuudesta ja sananvapaudesta, Kari jatkaa.

Kari pitää tärkeänä puolustusvaliokunnan lausunnon kirjausta siitä, että tiedusteluvaltuutetulle turvattaisiin mahdollisuus aina esittää myös näkemyksensä tuomioistuimessa päätettäessä tiedustelumenetelmää koskevista lupa-asioista. Hallituksen lakiesityksessä valtuutetulla olisi vain läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa.

‒ Pelkkä läsnäolo-oikeus tuomioistuimessa ei puolustusvaliokunnan mielestä riitä. Valiokunta esittää, että valtuutetulla olisi myös puheoikeus esittää näkemyksensä tuomioistuimessa. Tämä osaltaan vahvistaisi valtuutetun oikeudellista asemaa toimia tehtävässään lain edellyttämällä tavalla, Kari päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: ”SDP uudistaa liikennettä vastuullisesti ja oikeudenmukaisesti”23.1.2019 10:44Tiedote

Arvostamani kansanedustajatoveri Jukka Kopra (kok) jatkaa iltapäivälehden SDP:n ilmasto-ohjelmasta yhden väärinymmärretyn lauseen aiheuttamaa turhaa kohua. Kyllä, SDP tukee Suomen Akatemian Smart Energyn Transition-työryhmän tavoitetta sähköautojen määrän tuntuvasta kasvattamisesta, koska olemme tällä vaalikaudella eduskunnassa hyväksyneet kokoomuksenkin kannattamat EU:n ilmastotavoitteet valtioneuvoston selonteon yhteydessä 2017. Liikenteen taakanjakosektorilla tämä tarkoittaa CO2-päästöjen lähes puolittamista vuoteen 2030 mennessä.

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme