SDP EDUSKUNTA

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari: Keskustelu asevelvollisuuden kehittämisestä on tervetullutta, mutta nykyjärjestelmän vahvuuksista on pidettävä kiinni

Jaa

SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari pitää entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin Bank of Ideas –ajatushautomon selvitystä asevelvollisuuden kehittämisestä tervetulleena keskustelunavauksena. Karin mielestä selvitys jatkaa ansiokkaasti sitä keskustelua, jota Suomessa on käyty viime vuosina laajasti kansallisen puolustusratkaisumme tulevaisuudesta.

‒ Elisabeth Rehnin ajatushautomon selvityksen keskeisin ansio on pohdinnassa, joka koskee suomalaisten naisten osaamisen, kykyjen ja tahdon tuomista nykyistä laajemmin maanpuolustuksen käyttöön. Maanpuolustuksen tehtävissä tarvitaan yhä monipuolisempaa osaamista, mikä edellyttää koko ikäluokan taitojen hyödyntämistä sukupuoleen katsomatta. Selvityksen johtoajatus siitä, että kaikkien kansalaisten panosta maanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden ylläpitämiseen tarvitaan, on arvokas, Kari toteaa.

Kari näkee, että nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää tulisikin kehittää jatkossa niin, että naisten osaamisen kokoaminen maanpuolustuksen käyttöön toteutuisi aikaisempaa kokonaisvaltaisemmin. Kutsuntojen laajentamista koskemaan koko ikäluokkaa Kari pitää ensiaskeleena, jolla voitaisiin saada asevelvollisten lisäksi laajempi kuva koko ikäluokan osaamisesta. jonka ottamiselle löytyy laajaa kannatusta myös eduskuntapuolueiden välillä. Laajennettujen kutsuntojen avulla naisten osaamista voidaan kartoittaa ja tehdä heille tutuksi vapaaehtoisen asepalveluksen ja maanpuolustuksen monia mahdollisuuksia.

Asevelvollisuuden kehittäminen ei voi tarkoittaa sen perusteiden nakertamista

Monista selvityksen ansioista huolimatta Kari tyrmää esityksen siitä, että puolustusvoimat voisivat valikoida varusmiespalveluksen suorittavat kutsuntoihin osallistuvien joukosta. Käytännössä tämä tarkoittaisi Suomessa valikoivaan asevelvollisuuteen siirtymistä ja nykyisen sotilaallisen liittoutumattomuuden kyseenalaistumista. Kari vierastaa myös selvityksen esitystä mahdollisuudesta välttää varusmiespalvelus tai kansalaispalvelus ylimääräisiä veroja maksamalla.

‒ Suomalainen asevelvollisuusjärjestelmä ja sotilaallinen liittoutumattomuutemme nauttivat laajaa kannatusta kansalaisten keskuudessa. Yleinen asevelvollisuus mahdollistaa riittävän laajan ja koulutetun reservin ylläpitämisen niin sodan kuin rauhan aikana. Valikoivalla asevelvollisuudella tähän ei pystytä. Myöskään ehdotusta siitä, että rahalla voisi hoitaa maanpuolustuksen velvollisuutensa ja vältää varusmiespalveluksen, pidän täysin kansalaisten oikeustajun vastaisena. Varusmiespalveluksen suorittaminen on yhteistä niin hyvätuloisten kuin pienituloisten perheiden nuorille aikuisille. Kokemus on heille yhteinen ja synnyttää sellaista yhteiskunnallista luottamusta, jota verotuksen kautta rakennettava ohituskaista varmasti heikentäisi. Maanpuolustusvelvollisuuden täytyy koskettaa kaikkia, eikä sen rinnalle saa luoda ohituskaistoja.

Kari pitää välttämättömänä, että suomalaisen asevelvollisuusjärjestelmän kehittäminen tapahtuu sen vahvuuksista kiinni pitäen. Sellaista, mikä järjestelmässä ei ole rikki, ei pidä ehdoin tahdoin yrittää korjata. Hän pitää tavoiteltavana nykypäivään soveltuvaa mallia, joka mahdollistaisi kaikkien suomalaisten osaamisen kokoamisen mahdollisimman laajasti ja taloudellisesti kestävästi kokonaismaanpuolustuksen piiriin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveystoimessa tarvitaan lähijohtajia varmistamaan alan työhyvinvointi, potilasturvallisuus ja laadukas toiminta19.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä lähes 70 prosenttia on hoitotyöntekijöitä. Erityisesti tämän ammattikunnan työssä jaksaminen on ollut julkisuudessa esillä paljon viime aikoina. Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) muistuttaa, että monien tutkimusten mukaan erityisesti lähijohtajien, kuten osastonhoitajien, toiminnalla on keskeinen merkitys koko sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön hyvinvointiin ja toiminnan sujuvuuteen.

SDP:n Kimmo Kiljunen: Eduskunnan istumajärjestyksessä seurataan Euroopassa vakiintunutta käytäntöä, jolla on pitkä historia7.5.2019 20:04:02 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen pitää perussuomalaisten perustelua eduskunnan istumajärjestyksestä epäjohdonmukaisena. - Jos perussuomalaisille kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealla puolella Euroopan parlamentissa, niin miksi ei täällä eduskunnassa, hän ihmettelee. - Istumajärjestyksen määrittäminen ei ole tuolileikki tai arvoton näytelmä, vaan vahvasti arvoja sisältävä keskustelu. Yhdenkään puolueen ei pidä eikä tarvitse hävetä tai peitellä omaa arvomaailmaansa. - Uusoikeisto Euroopassa käyttää termejä "Afrikan sarven ihmissaasta", "etninen homogeenisuus", vierastaa monikulttuurisuutta ja on vääristänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi sekä syrjii vähemmistöjä. Voimme vain toivoa, että tässä keskustelussa kaikki tunnistavat oman tilansa ja antavat arvon toisillekin, kiteyttää Kiljunen.

Merja Mäkisalo-Ropponen: Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnissa kuntoon!5.5.2019 12:05:00 EESTTiedote

Kuntalain mukaan terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuntien perustehtäviin. Kuntapäättäjien tulisi tiedostaa asian tärkeys, sillä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisellä meillä on mahdollisuus saada todellisia säästöjä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysmenoihin. Vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvätkin tulevaisuudessa ns. ”vahvemmille hartioille” kunnan vastuu ennaltaehkäisevistä toimista ei poistu, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.).

Filatov: Panostusta osaamiseen, parempaan työvoimapalveluun ja osatyökykyisten työllisyyteen4.5.2019 16:19:21 EESTTiedote

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) toteaa, että työhön tarvitaan 100 000 ihmistä lisää, jotta työllisyys nousee 75 prosenttiin. - Tämä on hyvinvointipalvelujen rahoituksen näkökulmasta välttämätöntä. Työ on tärkeä osallisuuden näkökulmasta. Työpaikkojen synnyn rinnalla oleellista on osaamisen vahvistaminen, työttömyysturvan ja palveluiden toimivuus sekä osatyökykyisten mukaan saaminen. Filatov puhui SAK:n Etelä-Suomen aktiivitapahtumassa Lahdessa lauantaina. - Kyse ei ole vain työpaikkojen luomisesta, vaan siitä, miten osatyökykyiset voisivat päästä työhön. Oleellista on uudistaa sosiaaliturvaa ja palveluita sekä työmarkkinoita. - Osatyökykyisten tai työkyvyttömien kohdalla on turvattava henkilökohtainen palvelu, jossa kartoitetaan työnsaannin esteet ja puututaan niihin. Osan kohdalla riittää alentunutta työkykyä korjaamaan palkkatuki. Jos alenema on pysyvä, tuen tulee olla pysyvä. Tässä passiivista työttömyysturvaa voidaan käyttää aktiivisesti palkkatukena. Filatovin mukaan lisäksi ta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme