Aluehallintovirasto

Putoamissuojauksen puutteet johtivat työtapaturmaan

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi rakentamiseen erikoistuneen yrityksen toimitusjohtajan ja vastaavan työnjohtajan työturvallisuusrikoksesta 20 päiväsakkoon. Lisäksi yritys tuomittiin maksamaan 2 000 euron suuruinen yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.10.2020.

Tuomio liittyi Hollolassa 6.8.2018 tapahtuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijä loukkaantui pudottuaan rakenteilla olleen omakotitalon seinärakenteen päältä 3,5 metrin korkeudesta. Putoamissuojausta ei ollut toteutettu telineillä tai muilla rakenteilla, eikä työntekijä käyttänyt työskentelyn aikana putoamissuojainvaljaita. Käräjäoikeus katsoi, että vastuu laiminlyönneistä oli sekä yrityksen toimitusjohtajalla että vastaavalla työnjohtajalla, jonka yhtiö oli nimennyt vastuuhenkilöksi työn johtoon ja valvontaan.

Työmaalla ei ollut tehty kirjallista putoamissuojaussuunnitelmaa ja kirjallista turvallisuusseurantaa. Käräjäoikeus totesi, että kyseessä oli yhteinen työmaa, ja että pienille työmaille ei ole säädetty vapautusta kirjallisen putoamissuojaussuunnitelman tai turvallisuusseurannan osalta. Työntekijöiden turvallisuudesta on huolehdittava myös pienillä työmailla. Käräjäoikeus myös totesi, että pelkästään yleisluonteinen ohje, jossa ei ole huomioitu työmaan yksilöllisistä olosuhteista johtuvaa putoamisvaaraa, ei ole riittävä. Putoamissuojaussuunnitelman laatimista ei ole tarkoitettu muodollisuudeksi, joka voidaan hoitaa yleisluonteisella asiakirjalla kohteesta riippumatta.

Käräjäoikeus huomautti lisäksi, että usein työtapaturmien käsittelyn yhteydessä vedotaan työntekijän menettelyn huolimattomuuteen ja katsotaan sen poistavan tai ainakin merkittävästi vähentävän muiden vastuuta. Tässä tapauksessa työntekijällä olisi mahdollisesti ollut käytettävissään tarvittavat valjaat, mutta niiden käyttöä ja kiinnittämistä ei ollut suunniteltu ja ohjeistettu. Käräjäoikeus totesi, että lähtökohtaisesti työntekijän virheellinen menettely ei sulje pois työnantajan tai tämän edustajan vastuuta työturvallisuutta koskevista velvollisuuksista. Työnantajan vastuun rajaaminen ennalta arvaamattomien olosuhteiden vuoksi edellyttäisi, että kyseessä on tilanne, johon työnantaja ei voi vaikuttaa. Tässä tapauksessa kaikkia työturvallisuusmääräyksiä ei ollut noudatettu. Jos vaaditut suunnitelmat olisi asianmukaisesti tehty, käyty läpi ja niiden toteutumista olisi seurattu, olisi se vähentänyt todennäköisyyttä sille, että työntekijä menettelee tapaturmaan johtaneella tavalla.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomio 28.10.2020, asianro R 20/293. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Virkki, 029 501 6309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme