Metsäteollisuus ry

Puukauppa jatkuu vilkkaana – suositus valtakirjakaupoista lisää reilua kilpailua

Jaa

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-syyskuussa puuta 16 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Suositus valtakirjakauppoihin lisää reilua kilpailua ja valtakirjakauppojen houkuttelevuutta. Kestävät hakkuumahdollisuudet ovat nousussa. Aktiivinen metsänhoito on paras tae metsien hyvälle kasvulle ja hiilensidonnalle.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-syyskuussa yksityismetsistä 29,6 miljoonaa kuutiota puuta. Tämä oli 40 prosenttia enemmän kuin vastaavan ajan kymmenen vuoden keskiarvo. Kuiva kesä on mahdollistanut puun korjuun myös sellaisilla kohteilla, joille normaalisti päästään vain maan ollessa jäässä.

Tukkien ostomäärä oli 13 miljoonaa kuutiota, mikä on 19 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-syyskuussa. Kuitupuun ostomäärä, 14,5 miljoonaa kuutiota, oli 13 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Raakapuukustannusten nousu heikentää metsäteollisuuden kilpailukykyä

Kuusitukin kantohinta on noussut 15 prosenttia viime vuoden kesäkuusta, mäntytukin 13 ja koivutukin 10 prosenttia. Kuusikuitupuun kantohinta on noussut 17 prosenttia ja mänty- sekä koivukuidun kantohinta 10–13 prosenttia viime vuodesta.

Syyskuussa mänty- ja kuusitukista maksettiin keskimäärin 62–65 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 39 ja 68 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 47 euroa kuutiolta ja vaihteli 33 ja 52 euron välillä. Kuitupuiden keskikantohinta oli
17–20 euroa kuutiolta ja hinta vaihteli 11 ja 22 euron välillä.

Kantohintojen vaihteluun on useita syitä. Hintatasoon vaikuttavat muun muassa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta ja -olosuhteet. Puun hinta saattaa siis vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä metsäkohteilla.

Kestävät hakkuumahdollisuudet kasvavat tulevina vuosikymmeninä

Luonnonvarakeskuksen uusien metsien inventointitietojen mukaan Suomen metsät jatkavat kasvuaan 107 miljoonan kuution vuosivauhtia ja vuonna 2025 kestävät hakkuumahdollisuudet nousevat 84 miljoonasta kuutiosta 93 miljoonaan. Jotta tämä kehitys saadaan jatkumaan myös tulevaisuudessa, on metsien hoitoon panostettava entistä enemmän. Oikea-aikaiset uudistamis- ja hoitotoimenpiteet sekä jalostetun metsänviljelyaineiston hyödyntäminen ovat avainasemassa. Terveet ja hyväkasvuiset metsät sitovat hiiltä parhaiten ja ovat vastustuskykyisimpiä metsätuhoille.

– Vastuullinen metsien käyttö on ratkaisu tulevaisuuden haasteisiin, kun pidämme edelleen hyvää huolta metsistämme kaikilla kestävyyden osa-alueilla – ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Tomi Salo.

Lisää läpinäkyvyyttä ja luottamusta valtakirjakauppaan

Maa- ja metsätalousministeriön asettama puumarkkinatyöryhmä on antanut suosituksen avointen ja reilujen kauppatapojen edistämiseksi toimeksiantoihin perustuvassa puukaupassa. Muun muassa tarjouspyyntöjen ja tarjousten tietosisältöön, kilpailutukseen sekä sähköisen puumarkkinapaikan hyödyntämiseen liittyvän suosituksen tavoitteena on edistää tasapuolista kilpailua sekä lisätä valtakirjakaupan eri osapuolten välistä yhteisymmärrystä ja luottamusta.

– Läpinäkyvyyden ja yhteistyön kehittäminen parantaa luottamusta valtakirjakauppaa kohtaan sekä lisää sen houkuttelevuutta. Tavoitteena tulee olla reilun kilpailun edistäminen, jossa toimijan ja metsänomistajan oikeusturva on varmistettu. Toivomme, että suositus otetaan pikaisesti käyttöön kaikissa valtakirjakaupoissa, sanoo Salo.

Puumarkkinatyöryhmä toimii keskustelufoorumina puumarkkinoihin liittyvissä ajankohtaisissa kysymyksissä.


Lisätietoja antavat:
Tomi Salo, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 045 875 8911
Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. 040 729 3678

Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia.

Metsäteollisuus työllistää suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäklusterin eturivin osaamisen ansiosta.

Viestintäkontakti: 
Mika Mäkinen, viestintäjohtaja, 050 555 3425

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber.

The forest industry directly and indirectly employs approximately 140,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society.

Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Contact in Communications:
Mika Mäkinen, Communications Director, mobile +358 50 555 3425

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Hallitusohjelma heikentämässä metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä Suomessa3.6.2019 12:33:20 EESTTiedote

Syntymässä oleva hallitus näyttää tänään julkistetulla ohjelmallaan kääntävän suomalaisen metsäteollisuuden kustannukset nousuun. Tämä heikentää teollisuuden kansainvälistä kilpailukykyä ja katkaisee kahden edellisen hallituksen päätösten toimintaympäristöä vahvistaneen kehityksen. Hallitusohjelman metsälinjaukset ovat maltillisia, mutta aikaistettu hiilineutraalisuustavoite voi uhata ilmastomyönteisiä tuotteita valmistavan metsäteollisuuden näkymää tulevaan.

Jatkuva oppiminen on elintärkeä asia yrityksille2.5.2019 15:06:40 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään julkaissut jatkuvan oppimisen väliraportin. Neljän ministeriön yhteinen työryhmä ehdottaa kansallisen jatkuvan oppimisen uudistusta. Uudistuksen toteuttamiseksi ja toimenpiteiden täsmentämiseksi ehdotetaan laadittavaksi vuoteen 2030 ulottuva kansallinen jatkuvan oppimisen strategia. Työryhmä ei tee ehdotusta jatkuvan oppimisen rahoitusmallista, mutta se tarkastelee väliraportissaan erilaisia rahoituksen kehittämisen lähestymistapoja. Työryhmän väliraportti ei ole yksimielinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme