Metsäteollisuus ry

Puukauppa vilkastui elokuussa – kaikelle puulle on hyvä kysyntä

Jaa

Puukauppa käynnistyi ripeästi lomakauden jälkeen, ja syksyn puukaupalle on nyt erinomaiset edellytykset. Hyvin toimivat puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi-elokuussa puuta yksityismetsistä 20,5 miljoonaa kuutiota. Puukaupassa on selviä virkistymisen merkkejä alkuvuoteen verrattuna, vaikka viiden edellisen vuoden vastaavan ajan keskiarvoon verrattuna määrä on viisi prosenttia pienempi ja viime vuoden ostomäärästä ollaan vielä jäljessä 16 prosenttia.

Kuitupuun ostomäärä oli 9,9 miljoonaa kuutiota, eli 10 prosenttia vähemmän ja tukkien ostomäärä 9,6 miljoonaa kuutiota, eli yhden prosentin enemmän kuin viitenä edellisenä vuonna keskimäärin.

Kantohinnat nousivat

‍Havutukkien kantohinnat olivat elokuussa 12–14 prosenttia ja koivutukin kantohinta 11 prosenttia korkeammat kuin vuoden alussa. Kuitupuiden kantohinnat olivat 12–14 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuoden alussa.

Elokuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 70 euroa kuutiolta, mutta hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 38 ja 75 euron välillä. Kuusitukin keskihinta oli 74 euroa kuutiolta hinnan vaihdellessa 38 ja 77 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 50 euroa kuutiolta, kun hinta vaihteli 31 ja 55 euron välillä. Kuitupuiden keskikantohinta oli 20–22 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 12 ja 24 euron välillä.

‍Kantohintojen vaihteluun on useita syitä. Hintatasoon vaikuttavat muun muassa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta ja -olosuhteet. Tämän vuoksi puun hinta saattaa vaihdella merkittävästi jopa vierekkäisillä metsäkohteilla.

Kaikelle puulle on vahva kysyntä

‍Syksyn puukaupalle on nyt erinomaiset edellytykset. Yksityiset metsänomistajat ovat avainasemassa suomalaisen metsäteollisuuden puuhuollon turvaajina. Kestävä, suunnitelmallinen ja aktiivinen metsänhoito tuo metsänomistajalle parhaan tuoton ja samalla antaa edellytykset teollisuuden puuhuollon onnistumiselle.

- Hyvin toimivat puumarkkinat ovat perusta kotimaisen puun käytölle. Näin luodaan työtä ja toimeentuloa kaikkialla Suomessa. Puupohjaisilla tuotteilla vastataan myös globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja ympäristön kuormittumiseen, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.

Lisätietoja:

Karoliina Niemi, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, puh. 050 567 9093

Anu Islander, metsäasiantuntija, Metsäteollisuus ry, puh. 040 729 3678

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 100 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 100,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Parlamentti heikentämässä EU:n raaka-aine- ja energiaomavaraisuutta14.9.2022 15:56:48 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään uusiutuvan energian edistämistä koskevasta direktiivistä. Lopputuloksena parlamentti meni komission näkemystä merkittävästi huonompaan suuntaan raaka-aine- ja energiaomavaraisuudessa. Parlamentti kyseenalaistaa primääribiomassan, kuten pienpuun, latvusmassan ja oksien uusiutuvuuden. Direktiivillä on laajoja vaikutuksia myös metsäteollisuudelle. Parlamentin kannassa primääribiomassan käytölle asetetaan katto, joka vastaa vuosien 2017–2022 keskiarvoa primääribiomassan loppukulutuksesta. Katon ylittämää määrää ei katsottaisi uusiutuvaksi energiaksi, eikä se näin ollen olisi laskettavissa uusiutuvan energian tavoitteeseen. Parlamentin mukaan primääribiomassan käyttöä energiantuotannossa ei tulisi lainkaan katsoa uusiutuvaksi vuoden 2030 jälkeen. Parlamentti kiristää myös primääribiomassan hankintaa koskevia kestävyyskriteerejä. Parlamentin mukaan kestäväksi luokiteltava biomassa ei saisi tulla avohakkuualueilta muissa kuin poikkeustapauksissa. Bioenergia

Windfall-vero, väylien heikkenevä kunto ja velkataakka huolettavat1.9.2022 15:52:21 EEST | Tiedote

Metsäteollisuus kantaa huolta julkisen talouden jatkuvan, raskaan velkaantumisen luomasta kasvavasta epävarmuudesta ja pitkän aikavälin teollisuuspoliittisen linjan puutteesta. Talouden kestävää kasvua ja uudistumista tukevat päätökset jäivät hallituksen viimeisessäkin budjettiriihessä tekemättä. Erityinen huoli kumpuaa maamme väylien heikkenevästä kunnosta ja hallituksen valmisteleman windfall-veron antamasta kielteisestä signaalista puhtaaseen sähköntuotantoon investoiville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme