Etelä-Savon ELY-keskus

Puumalan Kaukaantien venekuuria kunnostetaan saariston ympäristönhoitoavustuksella

Jaa

Puumalan kirkonkylässä Puumalanvirran rannalla seisoo useita komeita, punaiseksi maalattuja venekuureja eli venevajoja. Yksi niistä kuuluu puumalalaisen Ari Kainulaisen suvulle ja toimii nykyisin vapaa-ajan veneilyn tukikohtana. Kainulainen sai venekuurin kunnostukseen saariston ympäristönhoitoavustusta Etelä-Savon ELY-keskukselta vuonna 2021. Tänä vuonna saariston ympäristönhoidon avustusta voi hakea 30.11.2021 saakka. Avustuksella edistetään saaristoluonnon suojelua, saariston maisemakuvan säilyttämistä ja parantamista sekä saaristolaisen rakennusperinnön hoitoa.

Kainulaisten venekuuri sijaitsee Puumalanvirran rannalla. Ari Kainulainen huolehtii veljensä kanssa suvun venevajasta. Kuva: Saara Ryhänen. Vapaa julkaistavaksi.
Kainulaisten venekuuri sijaitsee Puumalanvirran rannalla. Ari Kainulainen huolehtii veljensä kanssa suvun venevajasta. Kuva: Saara Ryhänen. Vapaa julkaistavaksi.

Vanhoja venevajoja kannattaa korjata ja vaalia 

Puumalan Kaukaantien tukevarunkoisen ja ryhdikkään venekuurin lattialaudoitus on uusittu ja kantavia runkorakenteita vahvistettu ja osin uusittu.

- Seuraavaksi työhön käydään notkuvan kävelysillan korjaamiseksi, kertoo Ari Kainulainen. Myös räystäslaudoitusta uusitaan ja kattopeltejä kiinnitetään uudestaan. Kauniin pieniruutuisen ikkunan puuttuvia lasiruutuja korvataan uusilla ja mahdollisesti pintalaudoitustakin uusitaan alaosastaan. 

Veden päälle rakennetut venevajat ovat käyneet yhä harvalukuisemmiksi. Uusien venevajojen rakentamista säädellään monissa kunnissa, eikä veden päälle sijoittuvien venevajojen rakentaminen ole välttämättä enää mahdollista. Vanhoja venevajoja kannattaa siksikin vaalia. Ne ovat tärkeitä esimerkkejä vesistön merkityksestä alueen toimeentulossa ja virkistyksessä. Vanhat venevajat ovat myös maisemallisesti merkittäviä kulttuuriperintökohteita.  

Ympäristönhoidon avustuksista tukea kulttuuriympäristöjen hoitoon 

Saariston ympäristönhoidon ja rakennusperinnön hoidon avustuksia voi hakea 30.11.2021 saakka. Avustuksia haetaan Etelä-Savon ELY-keskukselta aluehallinnon asiointipalvelussa. 

Saariston ympäristönhoidon avustuksella edistetään saaristoluonnon suojelua, saariston maisemakuvan säilyttämistä ja parantamista sekä saaristolaisen rakennusperinnön hoitoa. Saariston ympäristönhoidon avustusta voivat hakea saaristokunnat, saaristokunnan jäsenet sekä luonnonsuojelu- ja ympäristönhoidon edistämisyhdistykset ja -säätiöt. Etelä-Savossa saaristoa on Enonkoskella, Hirvensalmella, Mikkelissä, Puumalassa, Savonlinnassa ja Sulkavalla. 

Rakennusperinnön hoidon avustuksilla tuetaan koko maakunnan alueella kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön kunnossapitoa, suojelua ja parantamista. Avustusta voivat hakea yksityiset omistajat, kunnat, kuntayhtymät ja rakennusperinnön hoitoa edistävät yhteisöt. Avustusta voi hakea sellaisiin korjauksiin, joilla edistetään rakennuksen ja pihapiirin säilymistä. Korjauksissa on säilytettävä rakennuksen ja alueen ominaisluonne sekä historialliset erityispiirteet. Rakennusosien tarpeetonta uusimista on vältettävä.  

Edellisellä avustuskierroksella Etelä-Savoon saatiin ennätysmäärä avustusmäärärahaa, 110 000 euroa, josta rakennusperinnön hoitoavustuksen osuus oli 85 000 euroa ja saariston ympäristönhoidon 25 000 euroa. Yhteensä avustettiin yli 40 kohdetta.  

Ari Kainulaisen haastattelu: Saara Ryhänen Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Savo, Vespaikka-hanke 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Hesso, Etelä-Savon ELY-keskus, laura.hesso(at)ely-keskus.fi

Tiina Roitto, Etelä-Savon ELY-keskus, tiina.roitto(at)ely-keskus.fi

Saara Ryhänen, MKN/Pro Agria Etelä-Savo, Vespaikka-hanke, saara.ryhanen(at)maajakotitalousnaiset.fi

Kuvat

Kainulaisten venekuuri sijaitsee Puumalanvirran rannalla. Ari Kainulainen huolehtii veljensä kanssa suvun venevajasta. Kuva: Saara Ryhänen. Vapaa julkaistavaksi.
Kainulaisten venekuuri sijaitsee Puumalanvirran rannalla. Ari Kainulainen huolehtii veljensä kanssa suvun venevajasta. Kuva: Saara Ryhänen. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme