Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteet työturvallisuudessa ja työmaalla toimivien työnantajien toimintojen yhteensovittamisessa toi sakot työnjohtajalle ja pääurakoitsijalle

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi yhteisellä rakennustyömaalla pääurakoit-sijan asemassa toimineen yhtiön vastaavan työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toi-minut yhtiö tuomittiin 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikokses-ta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.9.2021.

Tuomio koski Tampereella 11.9.2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Aliurakoitsijan työntekijä oli ollut työskentelemässä rakenteilla olleen kerrostalon porrashuoneessa ns. valoaukon kohdalla ensimmäisessä kerroksessa. Suoraan työntekijän yläpuolella, kolmannessa kerroksessa, aliurakoitsijan työntekijät asensivat seinäelementtiä valoaukon kohdalle. Työntekijät asensivat seinäelementtiä valoaukon päälle asennetun työtason päällä. Työtaso ei peittänyt valoaukkoa kauttaaltaan, vaan ainakin yhteen sivuun oli jäänyt aukko.

Asentajat olivat laskeneet elementin asennuslevyjen päälle, mutta koska se ei ollut mennyt aivan paikalleen, yritti asentaja siirtää sitä alumiinisella elementtikangella oikeaan asemaan. Tässä yhteydessä asennettavan elementin alapuolella olleen elementin reuna murtui ja elementtikanki lipesi asentajan kädestä ja putosi työtason ja seinän välistä olevasta raosta alas osuen alapuolella työskennelleen työntekijän selkään.

Käräjäoikeus katsoi päätoteuttajana toimineen yhtiön vastaavan työnjohtajan laiminlyöneen yhteensovittaa yhteisellä rakennustyömaalla toimivien työnantajien toiminnot siten, ettei niistä aiheudu vaaraa. Lisäksi päätoteuttaja katsoi vastaavan työnjohtajan laiminlyöneen varmistautua siitä, ettei elementtiasennuksen alla ollut henkilöitä asennuksen aikana.

Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli aliurakoitsijan työntekijä, mutta hän oli tosiasiassa toiminut päätoteuttajan työnjohdon alaisuudessa ja saanut tältä työtehtävänsä. Käräjäoikeus totesi, että tilanteissa, joissa yhteisen rakennustyömaan aliurakoitsijan työntekijät saavat todellisuudessa työmääräyksensä päätoteuttajan edustajalta, kuuluu päätoteuttajan turvallisuusvastuisiin myös näihin työsuorituksiin liittyvien työturvallisuusmääräysten noudattaminen ja valvonta.

Yhteisösakon tuomitsemisen perusteita harkitessaan käräjäoikeus katsoi, että vastaavan työnjohtajan syyksi luettu teko osoitti jonkin asteista epätietoisuutta siitä, kuka tai ketkä ovat olleet loukkaantuneeseen työntekijään nähden esimiesvastuussa. Tämän seikan selkiinnyttäminen olisi kuulunut yhtiön huolelliseen toimintaan, joten vastaavan työnjohtajan laiminlyöntien oli ainakin osaltaan täytynyt johtua yhtiöltä vaadittavan varovaisuuden laiminlyönnistä. Käräjäoikeus katsoi, että edellytys yhteisösakon tuomitsemiselle oli olemassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että erityisesti yhteisillä rakennustyömailla pääurakoitsijan asemassa toimivien työnantajien tulisi ottaa huomioon, että pelkkä liikesopimuksen juridinen muoto ei ratkaise työturvallisuusvelvoitteiden jakoa tilanteessa, jossa pääurakoitsija käyttää työnjohtovaltaa muiden työnantajien työntekijöille.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 21/2874. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään14.10.2021 12:52:49 EEST | Tiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme