Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Pyhäselkä och Kylmäkoski blir smarta fängelser

Dela
Inom projektet Smart fängelse implementerades den första smarta fängelse-lösningen i Finland i kvinnofängelset i Tavastehus. Året var 2021. Nu 2023 ska Pyhäselkä och Kylmäkoski ställas om till smarta fängelser, och målet är att göra alla slutna fängelser till smarta fängelser. Smarta fängelsemodellen har rönt stort intresse utomlands.

Inom projektet genomfördes från 2018 till 2022 en hel rad betydande reformer när det gäller brottspåföljdsklienternas tillgång till digitala tjänster. Den betydelsefullaste bland dem var Finlands första smarta fängelse, det nya kvinnofängelset i Tavastehus, med cellterminaler och Doris-transaktionssystem för alla intagna.

Var och en av fängelsets celler har en individuell cellterminal från vilken den intagne får tillgång till digitala tjänster. Inne i fängelset kan man kommunicera med meddelanden och videosamtal och med omvärlden i begränsad omfattning via videosamtal och mejl. Cellterminalen har en begränsad internetuppkoppling, vilket innebär att man kan surfa på olika webbplatser. Ingångssidan Portti är gemensam för alla brottspåföljdsklienter.

Enligt responsen från personalen och de intagna i april 2023 är man nöjda med smarta fängelsesystemet och de digitala tjänsterna utnyttjas aktivt varje dag. Digitala tjänster ersätter dock inte mellanmänskliga möten och klientnära arbete, men de stärker och utvidgar Brottspåföljdsmyndighetens tjänsteutbud och stöder de intagna i rehabiliteringen.

Påskyndad av coronapandemin sker nu en betydande del av de intagnas kommunikation med myndigheter och intressenter digitalt, oftast på videolänk. Individuella cellterminaler gör det möjligt att delta i distansundervisning och att ha flexibel kommunikation med nära och kära. De intagna kan på egen hand stå i kontakt med fängelsets poliklinik och sköta andra angelägenheter. Fångmejlet underlättar kommunikationen med jurister och läroinrättningar.

Smarta fängelsekonceptet rullades ut i Pyhäselkä fängelse i december 2022 och kommer att omfatta fängelsets alla avdelningar maj 2023. I september 2023 står Kylmäkoski i tur om att göras om till ett smart fängelse.

Smart fängelse har många sociala och ekonomiska fördelar

Att rulla ut konceptet i slutna fängelser kommer med en hel rad ekonomiska fördelar. Mindre tid går åt transporter och besök, logistikkostnaderna minskar och olika processer kan bli digitala. Anstaltssäkerheten förbättras när resurser som övervakning av transporter och besök tagit nu kan allokeras om till andra sysslor.

Med smart fängelse har antalet och tillgängligheten av tjänster riktade till de intagna ökat. Det går smidigare att upprätthålla nära relationer, något som bidrar till att reducera risken för återfall i brott. Att kunna elektroniskt uträtta ärenden och använda digitala tjänster bidrar till att integrera de dömda i samhället och skapar bredare och mer självstyrda möjligheter till rehabilitering under fängelsetiden.

Smarta fängelseprojektet har väckt stort inhemskt och internationellt intresse. Tavastehus fängelse har mottagit många utländska besökargrupper, och smarta fängelsekonceptet har presenterats på en hel rad internationella kongresser och i artiklar. För närvarande implementeras lösningar liknande den finländska modellen med smarta fängelser i ett flertal andra länder.

För mer information kontakta

Pia Puolakka, specialsakkunnig, teamansvarig tfn +358 50 528 9042, pia.puolakka@om.fi

Nyckelord

Bilder

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum