Suomen ortodoksinen kirkko

”Pyhyystietokanta” Synaksarion esittelyssä Helsingissä Lucian päivän aattona 12.12.

Jaa
Infotilaisuus Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiloissa (Liisankatu 29 A, 4. krs) kello 13: Nunna Ksenia Lintulan luostarista kertoo idän ja lännen pyhät esittelevän kirjasarjan synnystä.
Neitsytmarttyyri Lucian ikoni.
Neitsytmarttyyri Lucian ikoni.

Pyhien juhlapäivät eivät juuri näy maallisessa mediassa. Poikkeuksen tekee neitsytmarttyyri Lucia, jonka kruunaamista ja kulkuetta halki Helsingin keskustan seuraa vuosittain tuhansien ihmisten joukko. Valon tuojaksi mielletty Lucia-neito on tuttu niillekin, joille kynttilöin kruunatun hahmon esikuva on vieras.

Ketä siis muistelemme Lucian päivänä? Vastaus tähän ja muihin sekä idän että lännen pyhiin liittyviin kysymyksiin löytyy Suomen ortodoksisen kirkon julkaisemasta 12-osaisesta Synaksarion -sarjasta. 

Pyhät nimipäiväkalenterin takana

Suomalaisenkin nimipäiväkalenterin taustalta löytyy katolisten ja ortodoksisten pyhien muistopäivien luettelo. Vuodenkiertoa kansan suussa jäsentänyt nimipäiväjärjestelmä säilyi käytössä reformaatiosta huolimatta ja 1800-luvulla kalenteriin alettiin merkitä pyhien rinnalle myös ei-kristillisperäisiä nimiä.

Pyhistä on kuitenkin tallella muutakin kuin nimet, sillä heidän elämäkertojaan alettiin kirjata muistiin jo varhaiskirkon aikana. Ortodoksisessa kirkossa pyhien elämäkerrat sisältävää kokonaisuutta kutsutaan nimellä Synaksarion. 

Ajatus kattavan suomenkielisen Synaksarionin tuottamisesta syntyi 2000-luvun alussa. Työ kesti 17 vuotta. Nyt valmistunut kokonaisuus on eri lähteistä koottu kansainvälisestikin ainutlaatuinen kokoelma, joka hakee monipuolisuudessaan vertaistaan. Teossarja kattaa tuhat vuotta läntisen ja kaksi vuosituhatta itäisen kristikunnan pyhiä sekä vanhan liiton hurskaat. Se on siis suomenkielinen ”pyhyystietokanta”, jonka avaa lukijalle tien hagiografioiden rikkaaseen maailmaan. 

Sarjan päätoimittajana toimi pappismunkki Serafim Seppälä, joka on työskennellyt valtaosan käännöshankkeen parissa vietetyistä vuosista systemaattisen teologian ja patristiikan professorina Itä-Suomen yliopistossa. Hänen lisäkseen käännöstyötä tehneeseen ydinryhmään kuuluivat nunnat Kristoduli ja Ksenia Lintulan luostarista sekä Aija Sailamäki ja Johanna Vaikonpää. 

Työryhmän suureksi iloksi sarjan viimeiseen osaan saatiin liittää mukaan ensimmäisten Suomen ortodoksisen kirkon omien pyhien, pyhittäjä Johannes Valamolaisen ja tunnustaja ja marttyyri Johannes Sonkajanrantalaisen, elämäkerrat. 

Teossarja on julkaistu myös sähköisenä versiona Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla (www.ort.fi). Jokaisen päivän teksteihin pääsee etusivun kirkkokalenteria klikkaamalla. Sarjaan on tehty myös kaksi hakemistoa, joiden avulla sarjasta voi etsiä elämäkertaa joko muistopäivän tai nimen perusteella:

https://ort.fi/muistopaivahakemisto
https://ort.fi/synaksarionin-nimihakemisto

Ohjelma 12.12. kello 13 (Liisankatu 29 A, 4. krs)

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon puheenvuoro
Pyhän Karitsan ritarikunnan I luokan mitalin luovutus nunna Ksenialle
Nunna Ksenia kertoo Synaksarion -sarjan synnystä ja hagiografisesta kirjallisuudesta
Kahvit
Mahdollisuus tutustua kirjasarjaan ja haastatella nunna Kseniaa

Huom! Liisankadun Kotikirkossa (4. krs) toimitetaan 12.12. kello 17 neitsytmarttyyri Lucian muistopäivään liittyvä ruotsinkielinen ehtoopalvelus, jossa on mukana Lucia-neito.

Lämpimästi tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria Hattunen
Vastaava tiedottaja
maria.hattunen@ort.fi
040 4819240

Kuvat

Neitsytmarttyyri Lucian ikoni.
Neitsytmarttyyri Lucian ikoni.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko
Suomen ortodoksinen kirkko, Karjalankatu 1
70110 KUOPIO

info@ort.fihttp://www.ort.fi
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye