Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Pyöräilyn tehostetun talvihoidon reitit laajenevat – raaka-ainepula vaikuttaa hoitomenetelmiin

Jaa

Tehostetusti hoidettujen pyörä- ja kävelyreittien verkosto laajenee noin 95 kilometriin talvikaudeksi 2022–2023. Uusia reittejä tulee muun muassa Raide-Jokerin varteen, esimerkiksi Herttoniemen ja Oulunkylän välille sekä Pitäjänmäkeen. Ukrainan sodan aiheuttaman raaka-ainepulan takia talvihoidon menetelmiin tulee kuitenkin muutoksia.

Kuva: Roni Rekomaa
Kuva: Roni Rekomaa

Tehostetun talvihoidon reitit palvelevat myös kävelijöitä, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräväyliä. Viereiset erotellut jalkakäytävät hoidetaan myös pääosin tehostetusti.

Liuossuolan puute hankaloittaa harjasuolausta 

Ukrainan sota vaikuttaa tänä talvena myös talvihoidon menetelmiin. Harjasuolauksessa käytettävää teollisesti valmistettua liuossuolaa on tällä hetkellä hyvin rajoitetusti saatavilla, sillä sen valmistuksessa käytettävistä raaka-aineista on pulaa sodan takia. Jäljellä olevaa liuossuolaa joudutaan säännöstelemään, sillä sitä tarvitaan etenkin keväiseen pölynsidontaan kaduilla. Raemuodossa olevasta tiesuolasta ei ole pulaa.

Tehostetun talvihoidon reiteistä noin puolet on tarkoitus hoitaa harjasuolaamalla ja puolet aurausta tehostamalla. Harjasuolaus tarkoittaa, että lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Tehostetun aurauksen reitit pidetään alkutalvena hiekattomina, ja satunnainen liukkaus torjutaan suolalla. Talviolosuhteissa siirrytään perinteiseen talvihoitoon, jota tehdään tehostetusti.   

On todennäköistä, että harjasuolauksesta täytyy siirtyä tehostettuun auraukseen ja hiekoitukseen matalalla kynnyksellä liuossuolan puutteen takia. Pelkkä lumen harjaus ilman suolan sulattavaa vaikutusta ei riitä pitämään väylää laadukkaassa kunnossa. 

Pidemmällä aikavälillä kaupunki selvittää vaihtoehtoisia materiaaleja tehostetun talvihoidon liukkaudentorjuntaan. Nykyisen kaluston liuossuolalevittimet soveltuvat vain teollisesti tuotetulle liuossuolalle. 

Tehostetun talvihoidon verkosto talvella 2022-2023 

Tietoa ympärivuotisesta pyöräilystä Helsingin kaupungin verkkosivuilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Takkunen
projektipäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 6872414
antti.takkunen@hel.fi

Kuvat

Kuva: Roni Rekomaa
Kuva: Roni Rekomaa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.11.202224.11.2022 20:47:32 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.11.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 8.12.2022 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme