Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Pysy terveenä uimarannalla: seuraa tiedotuksia uimaveden laadusta ja huolehdi hygieniasta

Jaa

Pääsääntöisesti Suomessa on turvallista uida, mutta hyvälaatuinenkin uimavesi voi saastua. Vatsatautiepidemiat voivat levitä uimarannoilla erityisesti silloin, kun rannalla on paljon ihmisiä – kuten viime päivien helteissä.

Uimaveden laatua voivat huonontaa muun muassa jätevesivuodot, hulevedet, sinilevät ja ihmis- tai eläinperäiset ulostemikrobit sekä muut vedessä olevat haitalliset mikrobit.

”Kun helteillä ihmiset kerääntyvät uimarannoille, mahdollisissa saastumistapauksissa altistuvien määrä lisääntyy”, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Outi Zacheus.

Jos kunnan terveydensuojeluviranomainen epäilee, että uimavesi aiheuttaa terveydellistä haittaa, se voi määrätä uimarannan uintikieltoon tai suositella uimisen välttämistä. Tällöin uimarantaa ei tule käyttää.

Älä niele uimavettä ja ui vain terveenä

Uimavedestä voi sairastua vatsatautiin, jos uimari vahingossa nielee saastunutta vettä.

Uimavesivälitteinen epidemia voi levitä uimarannalla myös likaisten WC-tilojen ja huonon käsihygienian takia, jos taudinaiheuttajamikrobeja päätyy likaisten käsien kautta suuhun.

Sekä uimarit että uimarantojen ylläpitäjät voivat vaikuttaa siihen, että uimarannoilla ei pääse syntymään epidemioita.

Näin voit uimarina torjua uimarantojen epidemioita:

  • Älä niele uimavettä uimisen yhteydessä.
  • Huolehdi omasta hygieniasta ja käytä uimaranta-alueen peseytymis- ja WC-tiloja.
  • Vaihda lasten vaipat muualla kuin uimavedessä, esimerkiksi WC-tiloissa.
  • Ui vain terveenä.
  • Seuraa uimarannan tiedotteita ja toimi ohjeiden mukaan.

Uimarannan ylläpitäjän tulee pitää peseytymis-, pukeutumis- ja WC-tilat siisteinä sekä varata tiloihin riittävästi käsisaippua ja käsipyyhkeitä, WC-paperia ja roska-astioita. Ylläpitäjä myös tiedottaa kunnan terveydensuojeluviranomaisen antamista ohjeista ja uimaveden käyttörajoituksista.

Sinilevät ja vibriot lisääntyvät hellekausina – vältä Itämeressä uimista, jos vastustuskykysi on alentunut

Veden omat mikrobit, kuten sinilevät ja vibriot, voivat lisääntyä hellekausina haitallisissa määrin.

On odotettavissa, että helteinen sää lisää vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien määrää rannikkovesissä myös tänä kesänä. Vibrio-suvun bakteerit lisääntyvät lämpimissä suolapitoisissa rannikkovesissä, mutta eivät sisämaan makeissa vesissä.

”Vibrioiden aiheuttamat infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille, joiden vastustuskyky on alentunut. Heidän tulisi välttää Itämeressä uimista pitkien helleaaltojen aikaan etenkin, jos on haavaumia”, sanoo THL:n laboratoriokoordinaattori Anna-Maria Hokajärvi.

Sinileväesiintymiä saattaa syntyä nopeasti rannikkovesien lisäksi myös sisämaan uimapaikoille, eikä viranomainen aina ehdi paikalle havainnoimaan tilannetta tai tiedottamaan siitä. Jos havaitset uimavedessä tai rannalla sinilevää, älä mene uimaan. Älä myöskään anna pienten lasten leikkiä sinileväisellä rantahiekalla tai päästä lemmikkiä veteen.

Lisätietoja

Pysy terveenä uimarannalla

Uimarantojen vesi

Englanninkielinen kartta: Vibriotartuntojen riski (ECDC) 

Pintavesien leväseuranta (SYKE)

Outi Zacheus (uimaveden yleinen laatu ja uimavesiepidemiat)
THL
erikoissuunnittelija
p. 029 524 6374
s. etunimi.sukunimi@thl.fi

Anna-Maria Hokajärvi (sinilevät ja vibriot)
THL
laboratoriokoordinaattori
p. 029 524 7715
s. etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n tutkimus: äidin vahva kiintymyssuhde lapseen ja sosiaalisen verkoston tuki vaikuttavat hyvin positiivisesti pikkulapsen kehitykseen26.7.2022 12:20:42 EEST | Tiedote

Tuore THL:n seurantatutkimus osoittaa, että äidin vahva kiintymyssuhde lapseen ja sosiaalisen verkoston tuki vaikuttavat hyvin positiivisesti pikkulapsen psykososiaaliseen hyvinvointiin. Kaksivuotiaan psykososiaalinen hyvinvointi tarkoittaa esimerkiksi sellaista turvallisuudentunnetta, että lapsi kykenee suuntautumaan maailmaan uteliaasti ja kokemaan siitä onnistumista ja iloa. Tämä palvelee lapsen iänmukaisia itsenäistymispyrkimyksiä sekä tasapainoisen tunne-elämän ja hyvän käyttäytymisen kehittymistä. Äitien loppuraskauden aikaiset negatiiviset odotukset omasta kyvystään pitää huolta vauvastaan sekä heikompi kiintymys vauvaan 3–8 kuukauden iässä heijastuivat lapsen heikompaan psykososiaaliseen kehitykseen vielä kahden vuoden iässä. Lapsen käytös tällöin viestii epäluottamusta siihen, että hänen tarpeisiinsa vastataan, ja siihen että hän voi missä tilanteessa tahansa turvautua vanhempaan. Seurantatutkimus vahvistaa jo aiemmin havaitun yhteyden äidin ja lapsen välisen vahvan kiintymyss

Kutsu medialle25.7.2022 12:03:39 EEST | Kutsu

Tervetuloa taustoittavaan mediainfoon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL) keskiviikkona 27.7. klo 10–11, paikka Mannerheimintie 166 A, salit J1–3. Aiheina ovat ajankohtainen koronatilanne ja miltä tuleva syksy näyttää sekä koronaan liittyvien kuolemantapauksien tarkastelu. Paikalla ovat Terveysturvaajat-osaston johtaja Mika Salminen, tutkimusprofessori Markku Peltonen ja johtava asiantuntija Sirkka Goebeler. Kyseessä on läsnätilaisuus. Sen jälkeen on mahdollisuus haastattelujen tekemiseen. Tervetuloa! Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt (ke klo 9 mennessä): Viestinnän suunnittelija Aino Rautanen 029 524 8255 aino.rautanen(at)thl.fi Lisätiedot: Viestintäjohtaja Marjo Loisa 029 524 7876 marjo.loisa(at)thl.fi

THL:n suositus: kunnat voivat laajentaa neljänsiä koronarokotuksia tiettyihin väestöryhmiin jo heinäkuussa18.7.2022 09:18:06 EEST | Tiedote

THL on antanut uuden neljänsien koronarokotusten laajentamista koskevan suosituksen, joka poikkeaa aiemmasta ennakkotiedosta. THL suosittelee, että kunnat alkaisivat tarjota neljänsiä rokoteannoksia tietyille väestöryhmille jo heinäkuussa tai viimeistään 1.8. alkaen. Alun perin THL suositteli ennakolta, että neljänsiä rokotuksia laajennettaisiin niin, että 15.8. alkaen niitä tarjottaisiin kaikille 65 vuotta täyttäneille ja 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä 12–59-vuotiaille riskiryhmille. Uusi suositus on, että kunnat voivat heinäkuusta alkaen, alueellisen epidemiatilanteen mukaan, tarjota neljänsiä rokoteannoksia portaittain alkaen henkilöistä, joilla on suurin lääketieteellinen riski vakavalle koronataudille eli seuraavassa järjestyksessä: 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. Kun rokotuksia kohdennetaan niille, joilla on

Ennakkotieto THL:n suosituksesta: neljännet koronarokotukset laajenevat loppukesästä6.7.2022 10:17:26 EEST | Tiedote

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa. Ennakkotiedon avulla kunnat ehtivät valmistautua rokotusten antamiseen. THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia annettaisiin seuraavasti: 15.8. alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille 1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille 1.9. alkaen kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin. Suositus tulee perustumaan ajantasaiseen lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon. ”Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä. Lisäksi vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaa alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek. ”Nuoremmilla vakava koronatauti on harvinainen, ja heillä k

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet päättyvät Suomen rajoilla – 1.7. alkaen rajoilla ei tarvitse esittää todistuksia tai käydä testeissä30.6.2022 09:52:06 EEST | Tiedote

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä päättyvät. Perjantaista 1.7. lähtien matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa eikä käydä koronatestissä. Koronaan liittyvien terveysturvallisuustoimien päättymien koskee sekä Suomen sisä- että ulkorajoja. Sisäraja tarkoittaa Suomen ja muun EU- tai Schengen-alueen välistä rajaa ja ulkoraja Suomen ja EU- tai Schengen-alueen ulkopuolisen alueen rajaa. Terveystoimet sisärajoilla perustuivat tartuntatautilain pykäliin, joiden voimassaolo päättyy 30.6. Pykälien voimassaoloa ei enää jatketa, sillä niillä ei enää ole merkitystä koronapandemian leviämisen ehkäisyssä. Myös ulkorajojen koronarajoitukset päättyvät. Ulkorajoja koskevat kuitenkin tavanomaiset maahantulorajoitukset, jotka tulee tarkistaa rajavartiolaitoksen verkkosivuilta. Rajavartiolaitoksen koronaneuvontapuhelin kansalaisille sulkeutuu 15.7. Vaikka terveysturvallisuustoimet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme