Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Raahen Haapajärven tekoaltaan patorakenteiden peruskorjaus vaikuttaa järven säännöstelyyn kesän 2021 aikana

Jaa

Haapajärven tekojärven suunnittelu ja rakentaminen käynnistyi vuonna 1965. Tekojärveen varastoidaan lähivaluma-alueen ja Pattijoen vettä, jotta SSAB:n Raahen tehdasalueella on vettä saatavilla. Tekojärvi on otettu käyttöön vuonna 1970. Haapajärven säännöstelyllä on ELY-Keskuksen hallinnassa oleva vesioikeudellinen lupa. Käytännön säännöstelyä toteuttaa SSAB yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa.

Haapajärven pato- ja purkurakenteet on patoturvallisuuslain mukaan luokiteltu nk. ykkösluokan padoksi. Tämä edellyttää rakenteiden säännöllistä tarkkailua ja kunnossapitoa. Rakenteita on myös aika ajoin syytä peruskorjata, jotta patoturvallisuus varmistetaan. Haapajärven tyhjennysputki ja -venttiili peruskorjataan kesän 2021 aikana. Korjauksen aikataulusta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Haapajärven tyhjennysputken peruskorjauksen vuoksi vedenpintaa pidetään kesän 2021 aikana n. 50 cm alle kesän keskivedenkorkeuden (n. tasolla N43+ 17,0 m). Vedenpinnan alentaminen tehdään säännöstelyn lupaehtojen puitteissa. Vedenpinnan laskemisen syynä on se, ettei peruskorjauksen aikana tyhjennysputkea voida käyttää veden juoksuttamiseen. Vedenpinnan alentamisella varaudutaan Haapajärven valuma-alueelta tulevien työnaikaisten valumavesien varastointiin. Vedenpinta pidetään alempana heti tulvavesien mentyä, jotta myös vesiluonto voi paremmin sopeutua kesän 2021 vedenpinnantasoon.

Peruskorjauksen osana madalletaan myös Haapajärven nk. ylisyöksykynnyksen korkeutta. Tällä toimenpiteellä varmistetaan veden riittävä purkautuminen Haapajärvestä, mikäli poikkeavissa vesitilanteissa siihen on tarvetta. Työn aikana padon päällä olevaa pengertietä ei voi käyttää.

Haapajärveen ei ohjata vesiä Pattijoesta peruskorjauksen aikana. Esimerkiksi kesällä 2020 Pattijoen kesätulvan aikana vesiä ohjattiin Haapajärveen ja siten leikattiin Pattijoen äkillisen kesätulvan huippua.

Peruskorjaus on parhaillaan hankintakilpailutusvaiheessa ja tarkempi työn aloitusajankohta ja rakentamisaikataulu täsmentyy työhön valittavan urakoitsijan myötä. ELY-keskus tiedottaa peruskorjauksen ajankohdan ja keston, kun asia on urakoitsijan kanssa sovittu.

Altaan veden juoksutukseen liittyvä käyttökatko tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös Siniluodonlahden kesäajan vedenkorkeuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Peruskorjaushanke: Miikka Annunen, 0295 038 304
Säännöstely: Riku Eskelinen, 0295 016 392
Vesistöyksikön päällikkö: Tero Väisänen, 0295 038 434

sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme