Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Radanvarren sujuva pyöräreitti Pohjoisbaana avataan liikenteelle 31.8.2017

Jaa

Pohjoisbaana on uusi nopea pyöräilyreitti ja se liittyy sekä etelässä että pohjoisessa nykyisiin väyliin. Pohjoisbaana kuuluu ns. pyöräliikenteen laatukäytäviin eli baanaverkkoon. Reittiosuus Ratapihantie–Käpylän asema on osa pääradan varren baanayhteyttä. Entinen pääradan suunnan pyöräilyreitti sijaitsi Louhenpuistossa mäkisessä maastossa mutkitellen.

Baanaverkon tavoitteena on tehdä pyöräliikenteestä sujuvampi ja houkuttelevampi vaihtoehto myös entistä pidemmille matkoille, jotta kaupungin asettamat tavoitteet pyöräliikenteen lisääntymisestä voivat täyttyä.

Pyörätie on päällystetty punaisella asfaltilla ja jalkakäytävä normaalilla asfaltilla. Liikennemuodot on erotettu toisistaan noppakiviraidalla. Pyörätien leveys on neljä metriä ja jalkakäytävän kaksi metriä lukuun ottamatta kallioleikkauskohtia, jossa se on 1,25 metriä.

Baanalla fillaristi on kunkku

Helsinkiin rakennetaan pyöräliikenteen runkoväylien, baanojen verkkoa. Kun baanaverkko on valmis, Helsingissä on 130 kilometriä pikapyöräväyliä, jotka yhdistävät suurimmat asuin- ja työpaikka-alueet.

Baanat ovat lähtökohtaisesti kaksisuuntaisia pyöräteitä, jotka on eroteltu selkeästi muusta ajoneuvoliikenteestä. Baana voi kulkea lyhyen matkaa myös rauhallisella kadulla, pyöräkaistalla tai yksisuuntaisella pyörätiellä. Jalankulku erotellaan baanoilla aina pyöräliikenteestä.

Jotta pyöräily olisi sujuvaa, baanat suunnitellaan mahdollisimman suoriksi ja tasaisiksi. Linjauksissa hyödynnetään muun muassa junaratojen ja pääväylien vierustoja sekä puistokäytäviä. Sujuvuutta edistetään myös pysähdysten minimoinnilla, laadukkailla alikuluilla ja silloilla sekä toimivilla risteysjärjestelyillä.

Baanojen valaistukseen ja talvihoitoon kiinnitetään erityistä huomiota. Yhtenäisen laatutason ansiosta baanat on helppo tunnistaa, mikä auttaa pysymään reitillä. Perille pääsyä auttaa myös johdonmukainen opastus.

Pohjoisbaanan viralliset avajaiset ovat 28. syyskuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Pohjoisbaanasta:
projektinjohtaja Jukka Repo
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 39968

Lisätietoja baanaverkosta:
pyöräilykoordinaattori Niklas Aalto-Setälä
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 336 2042

Kuvat

Helsingin baanaverkon tavoitekuva (Koponen&Hilden Oy)
Helsingin baanaverkon tavoitekuva (Koponen&Hilden Oy)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.6.201819.6.2018 18:14Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunta/Suomi/Paatostiedote/2018/Kymp_2018-06-19_Kylk_18_Pt/index.html Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/kaupunkiymparistolautakunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme