Vaasan kaupunki - Vasa stad

Rahapelaamisen ikärajavalvonnassa parannettavaa Vaasassa

Jaa

Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tekivät huhtikuussa 2018 Pakka-toimintamalliin liittyviä rahapelaamisen ostokokeita 32 vaasalaisessa kohteessa. Vain kahdessa kohteessa myyjä kysyi henkilötodistusta ja kieltäytyi myymästä tai esti pelaamisen.

’’Kello on vähän yli kaksi, kun astelen jännittyneenä huoltoaseman tiloihin. Samaan aikaan joukko yläkouluikäisiä tyttöjä tulee ostamaan karkkia ja limsaa. Kuulen heidän puheistaan, että koulupäivä on juuri päättynyt. Soluttaudun heidän porukkaansa, ja ostan samanlaisen karkkipatukan mitä hekin näyttävät ostavan. Avaan karkkipatukkani ja jään hetkeksi seisomaan tyttöjen viereen, ihan pelikoneiden äärelle. Siirryn pelikoneen eteen ja pujotan pari kolikkoa pelikoneeseen. Kassalla olevat henkilöt jatkavat toimiaan tavallisesti, he eivät edes vilkaise minua. Voittoa, ei voittoa, voittoa, ei voittoa. Tätä jatkuu hetken aikaa ja tytötkin lähtevät jo muualle. Niin lähden minäkin.’’ Näin kuvaa vaasalaisopiskelija rahapelaamisen ostokoetilannetta.

–  Ostokokeiden avulla pyritään selvittämään, kuinka helposti nuorelta näyttävä henkilö pystyy pelaamaan rahapeliautomaatilla tai ostamaan raha-arpoja joutumatta todistamaan henkilöllisyyttään, kertoo ehkäisevän päihdetyön toiminnanohjaaja Merja Huttunen-Metsi.

Rahapelaamisen ikäraja on Suomessa 18 vuotta. Henkilötodistus suositellaan tarkistettavan kaikilta alle 23-vuotiailta näyttäviltä. Koehenkilöt olivat tätä nuorempia täysikäisiä.

Vain kahdesti kysyttiin ikää raha-arvan ostossa, pelatessa rahapelejä ei kertaakaan

Henkilötodistuksen kysyminen ja sen puuttuminen johtivat näissä kahdessa tapauksessa nimenomaan raha-arvan myynnistä kieltäytymiseen. Pelikoneella pelaamiseen ei puututtu kertaakaan.

”Papereiden kysymistä odotti joka tilanteessa ja olikin outoa, ettei sitä tapahtunutkaan useammin kuin kahdesti,” luonnehtivat koehenkilöt ja ilmaisivat huolensa Vaasan liikkeiden tuloksesta.

–  Kukin kokeessa mukana ollut kohde sai oman tuloksen käyttöönsä voidakseen kehittää toimintansa vastuullisuutta, kertoo ostokokeita koordinoinut Huttunen-Metsi.

Vastuu aikuisilla

–  Aikuisilla on vastuu peliongelmien ehkäisyssä, korostaa Huttunen-Metsi. – Lasten ja nuorten aivot ovat kehitysvaiheessa, jolloin riski erilaisten riippuvuuksien kehittymiseen on suurempi. Nuoren elämän erilaiset kriisit, kuten kiusaaminen, yksinäisyys tai päihteiden käyttö, saattavat lisätä pelaamista, Huttunen-Metsi jatkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ehkäisevän päihdetyön toiminnanohjaaja
Merja Huttunen-Metsi
merja.huttunen-metsi@vaasa.fi
puh. 040 534 2269

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ruokailijoiden määrä lisääntyi kasvisruokakokeilun aikana Annin Herkussa21.1.2019 16:15Tiedote

Vaasan kaupungin henkilöstöruokala Annin Herkussa järjestettiin kasvisruokakokeilu marraskuussa 2018. Kasvisruokailuun osallistui kokeilun aikana yhteensä 43 henkilöä ja vakituisten kasvisruokailijoiden määrä nousi kokeilujakson jälkeen neljällä henkilöllä. Myös ruokailijoiden kokonaismäärä nousi kokeilujakson aikana keskimäärin 22,5 % verrattuna lokakuun ruokailijoiden määrään.

Inbjudan och meddelande: Nu kan du påverka detaljplanen för Smart Technology Hub18.1.2019 15:00Kutsu

INBJUDAN 18.1.2019 Till medierna Välkommen på en tillställning för alla om detaljplanen för Smart Technology Hub! Detaljplaneändringen för Smart Technology Hub är offentligt framlagd under tiden 21.1–4.2.2019. Vasa stad ordnar en tillställning för alla om planen 21.1.2017 kl. 18 i Dramasalen i huvudbiblioteket. På tillställningen presenteras detaljplaneutkastet och material som berör det. Välkommen! ------------------- MEDDELANDE 18.1.2019 Nu kan du påverka detaljplanen för Smart Technology Hub Utkastet till detaljplan för Smart Technology Hub och ett reviderat program för deltagande och bedömning är framlagda på Planläggningens anslagstavla (Kyrkoesplanaden 26 A) och webbplats under tiden 21.1–4.2.2019. Under den här tiden kan du ta ställning till detaljplaneändringen genom att lämna in din åsikt till Planläggningen. Detaljplane- och tomtindelningsändringen berör en del av Vasklot industriområde. Målet för planändringen är att utveckla området som företagsområde och industri- och verk

Kutsu ja tiedote: Smart Technology Hub -asemakaavaan voi nyt vaikuttaa18.1.2019 15:00Kutsu

KUTSU 18.1.2019 Tiedotusvälineille Tervetuloa Smart Technology Hub –asemakaavan yleisötilaisuuteen! Smart Technology Hub -asemakaavan muutos on julkisesti nähtävillä 21.1.–4.2.2019. Vaasan kaupungin kaavoitus järjestää kaavasta yleisötilaisuuden 21.1.2019 klo 18:00 pääkirjaston Draama-salissa. Tilaisuudessa esitellään asemakaavaluonnosta ja siihen liittyvää materiaalia. Tervetuloa! ---------------------------- TIEDOTE 18.1.2019 Smart Technology Hub -asemakaavaan voi nyt vaikuttaa Smart Technology Hub -asemakaavaluonnos ja tarkistettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat nähtävillä kaavoituksen ilmoitustaululla (Kirkkopuistikko 26 A) ja verkkosivuilla 21.1.-4.2.2019. Tuona aikana asemakaavan muutokseen voi ottaa kantaa toimittamalla mielipiteen kaavoitukseen. Asemakaavan ja tonttijaon muutos koskee osaa Vaskiluodon teollisuusalueesta. Kaavamuutoksen tavoitteena on kehittää aluetta yritysalueena ja teknologiakeskittymän tarpeisiin soveltuvana teollisuus- ja toimitila-alueena. – Nyt

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme