EHYT

Rahapeliongelmia pitää ehkäistä myös työpaikoilla

Jaa
Työpaikan kimppalotto on useimmiten harmitonta hauskanpitoa, mutta joillekin työntekijöille rahapelaaminen on pakonomaista ja voi häiritä työntekoa. Äärimmillään ongelmallinen rahapelaaminen voi johtaa työpaikalta näpistämiseen tai kavallukseen. Helmikuun alussa alkava Työelämä pelissä? -kampanja haluaa havahduttaa työnantajat rahapelaamiseen: Miten työntekijän liiallista rahapelaamista voidaan ehkäistä ja tunnistaa? Entä miten ongelmallisesti rahapelaavaa työntekijää voidaan tukea? Kaksi viikkoa kestävässä kampanjassa ovat mukana EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Tieto- ja tukipiste Tiltti.

Suomessa rahapelejä pelataan paljon. Suomalaisista noin 80 % on pelannut rahapelejä edellisen vuoden aikana. Suurin osa pelaa maltilla, mutta lähes 400 000 pelaa riskitasolla ja 112 000:lla on ongelmia rahapelaamisen kanssa.

“Suuri osa riski- tai ongelmapelaajista on tavallisia, työssäkäyviä ihmisiä. Monilta työpaikoilta kuitenkin puuttuu kokonaan valmius ennaltaehkäistä ja tunnistaa rahapelihaittoja sekä auttaa ongelmallisesti pelaavaa työntekijää”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n asiantuntija Eija Pietilä.

Työelämään linkittyvä rahapelaaminen näkyy myös hoito- ja tukipalveluissa.

“Viime vuosien aikana meille on tullut muutamia kävijöitä myös työnantajien ohjaamana”, kertoo Tiltissä työskentelevä asiakastyöntekijä Katri Kytöpuu.

Rahapelaaminen pitäisi rinnastaa päihteisiin

Ongelmallisesti rahapelaava voi olla ahdistunut, poissaoleva tai ärtyisä. Liiallinen rahapelaaminen sekoittaa talouden ja voi muuttaa vapaa-ajanviettotapoja, kun elämä pyörii tietokoneen tai kännykän ympärillä. Selittämättömät poissaolot työstä tai muista menoista voivat lisääntyä.

“Työnantajien vastuuta lisää se, että rahapelejä ei pelata vain vapaa-ajalla, vaan myös työajalla. Rahapelaamista tulisikin käsitellä työpaikoilla ja työterveyshuollossa samoin kuin esimerkiksi päihteitä: ongelmia pitäisi ehkäistä ja riskit tiedostaa”, toteaa Pietilä.

Työelämä pelissä -opas työnantajan tukena 

Työnantajille tarkoitettu Työelämä pelissä -opas antaa eväitä rahapelihaittojen ehkäisyyn ja tunnistamiseen. Oppaassa annetaan vinkkejä siihen, miten rahapelaamisen voi ottaa työpaikalla puheeksi ja kuinka työntekijän voi ohjata avun piiriin. Oppaan tarkoituksena on nostaa esiin rahapelaamisen riskejä ja herätellä työnantajat huomioimaan rahapelaaminen osana työntekijöiden hyvinvoinnin edistämistä.

“Viestimme on, että rahapelaaminen tulee huomioida työpaikan hyvinvointistrategiassa ja päihdeohjelmassa”, Pietilä sanoo.

Maksuton Työelämä pelissä -tukiaineisto julkaistaan Työelämä pelissä? -kampanjan alkaessa maanantaina 1.2. osoitteessa www.julkari.fi. Aineiston ovat laatineet yhteistyössä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tieto- ja tukipiste Tiltti, Työterveyslaitos sekä Työturvallisuuskeskus.

Kampanjaa voi seurata EHYT ry:n sosiaalisen median tileillä Twitterissä (@EHYTry), LinkedInissä, Facebookissa (@ehytry) ja Instagramissa (ehytry) tai aihetunnisteella #työelämäpelissä. Kampanja-aika on 1.–12.2.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rahapelihaittojen ehkäisyn asiantuntija Eija Pietilä, EHYT ry, p. 050 514 7658 tai eija.pietila@ehyt.fi

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 17-19
00510 Helsinki

050 344 7930http://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Selvitys: Alaikäisten nikotiinipussien käyttö nousi kahdessa vuodessa 23 %11.4.2024 11:28:40 EEST | Tiedote

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tuoreen selvityksen mukaan nuorten nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käyttö on merkittävästi lisääntynyt viime vuosina, kun taas perinteisten nikotiinituotteiden, kuten tupakan ja nuuskan, käyttö on pysynyt ennallaan. Vuoden 2024 selvityksessä paljastui, että 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien käyttö on kolminkertaistunut, ja sähkösavukkeiden käyttö kasvanut lähes puolella vain kahdessa vuodessa.

Tiedote: Kehysriihessä tulee ottaa haittaverot käyttöön ja panostaa ennaltaehkäisyyn5.4.2024 11:24:36 EEST | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen finanssipolitiikan tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta ja kääntää Suomen velkaantumiskehitys. Hallitus on kokoontumassa huhtikuussa 2024 kehysriiheen, jossa määritellään taloudelliset raamit tuleville vuosille. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry katsoo, että hallituksen tulee edistää talouskasvua tukevaa, vastuullista ja ennaltaehkäisevää päihdepolitiikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye