Hyvinvointiala HALI ry

Rahat hoivamitoituksen nostoon varmistettava

Jaa

Laki hoivahenkilöstön vähimmäismitoituksesta eli seitsemän työntekijää kymmentä vanhusta kohden on tulossa täysimääräisesti voimaan siirtymäajan jälkeen vuoden 2023 huhtikuussa. Hyvinvointiala HALI, lainsäädännön arviointineuvosto ja useat muut lausujat ovat koko ajan edellyttäneet, että hoitajamitoituksen uudistamiseen tarvittavan rahoituksen ja henkilöstöresurssin on oltava riittävä. Mitoitus ei voi nousta vielä elokuussa, kuten hallituksen alkuperäinen tarkoitus oli.

Tänä vuonna iäkkäiden henkilöiden pitkäaikaisessa tehostetussa palveluasumisessa pitää olla vähintään viisi työntekijää kymmentä hoidettavaa vanhusta kohti. Vuonna 2021 mitoitus nousee 0,55:een ja vuonna 2022 se on 0,6 eli kuusi työntekijää kymmentä vanhusta kohden. Vasta vuoden 2023 huhtikuussa mitoitus olisi 0,7  

Henkilöstömitoituksen voimaantulon porrastaminen ja muutoksen edellyttämien kunnille maksettavien valtionosuuksien lisääminen asteittain siirtymäaikana ovat sekä henkilöstön saatavuuden että rahoituksen järjestämisen kannalta tarkoituksenmukaista. 

- On varmistettava, että rahoitus on riittävä ja se huomioi mitoituksen nostosta aiheutuvat lisäkustannukset. Lisäksi tarvitsemme konkreettisia toimenpiteitä, jotta ihmisiä saadaan kouluttautumaan hoiva-alallesanoo HALIn hoiva- ja osaamisjohtaja Arja Laitinen 

Välillisen ja välittömän hoivatyön erottaminen lisää kustannuksia välittömästi 1.10.2020  

Yksityisen palveluntuottajan luvanmukaiset mitoitukset ovat keskimääräisesti jo yli 0,5. Siitä huolimatta merkittävä kustannusten kasvu syntyy välillisen ja välittömän työn erottamisestaLaitisen mukaan töiden yksityiskohtainen erotteleminen asiakkaan kodissa tuntuu ylipäätään erikoiselta. 

- Tästä syntyvä lisäkustannus pitää korvata palveluntuottajille lain voimaantulon alkaessa. Mitoituksen lisäkustannukset hirvittävät ennestään tiukassa, koronan jälkeisessä taloustilanteessa, Laitinen sanoo.

Lisätiedot: 

Arja Laitinen, johtaja, hoiva ja osaaminen, Hyvinvointiala HALI,
p. 040 868 0980, 
arja.laitinen@hyvinvointiala.fi Aino 
Närkki, johtava asiantuntija, Hyvinvointiala HALI,
p. 0400 4364385, 
aino.narkki@hyvinvointiala.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Hyvään hoivaan ja hoitajien palkkaamiseen tarkoitetut rahat valuvat kuntien pohjattomaan kassaan28.9.2020 12:08:44 EESTTiedote

Vanhuspalvelulain ympärivuorokautisen hoivan mitoitusvaade astuu voimaan 1.10.2020. Tämä ns. mitoituslainsäädäntö rajaa hyvin tarkkaan välillisen ja välittömän työn ja sen minkä verran koulutetun hoivahenkilöstön työajasta lasketaan mitoitukseen ja mikä jää sen ulkopuolelle. Yksityiset palveluntuottajat ovat edeltävän puolentoista vuoden aikana nostanee mitoituksiaan jo merkittävästi.

Yhteiskannanotto: Sotesta saatava tavoitteiden mukainen ja ihmislähtöinen uudistus, joka huomioi yritysten ja järjestöjen panoksen25.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Sote-järjestelmän uudistamiselle asetetut tavoitteet yhdenvertaisten ja laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisesta kaikille suomalaisille, palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamisesta, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta ja kustannusten kasvun hillinnästä ovat oikeat. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että kaikki saatavilla olevat resurssit hyödynnetään ja että sotea rakennetaan ihmisten tarpeet edellä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme