Amos Rex

Raija Malkas färger och Kaija Saariahos musik fyller Amos Rex sommaren 2020

Dela

Bildkonstnären Raija Malka och kompositören Kaija Saariaho fyller Amos Rex utställningsutrymme på ett nytt och experimentellt sätt sommaren 2020. Deras verk är på en och samma gång måleriskt, rumsligt och musikaliskt. Samtidigt ger det besökaren möjligheter att själv forma utrymmet med sin komposition.

Raija Malka, Lisbon Story, Galleria Ama. Bild: Sara Magno
Raija Malka, Lisbon Story, Galleria Ama. Bild: Sara Magno

Utställningstiteln, Blick, syftar på bildkonstnären Wassily Kandinskys dikt från 1912. Texten ingår i Kaija Saariahos ljuder i utställningen. De två konstnärernas blickar möts i det tredimensionella utställningsutrymmet.

Blicks rumsliga lösningar kommenterar Amos Rex arkitektur på ett sätt som väcker flera olika sinnen till liv. Tågresenärens blick dröjer sig kvar vid landskapet. Vem är det som rör sig i det inbromsande respektive accelererande tåget? Är det landskapet eller betraktaren? En sekundsnabb blick ger en plötslig insyn i betraktarens inre värld.

Utställningen utgör en sinnlig helhet som lockar oss att dröja kvar. Besökaren kan bidra till Malkas och Saariahos färg- och ljudvärld med sina egna byggstenar. Den skapande blicken blir då en gemensam erfarenhet. Utställningen visas på Amos Rex 10.6 –30.8 2020.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Raija Malka, Lisbon Story, Galleria Ama. Bild: Sara Magno
Raija Malka, Lisbon Story, Galleria Ama. Bild: Sara Magno
Ladda ned bild

Om

Amos Rex
Amos Rex
Mannerheimintie 22-24
00100 HELSINKI

museum@amosrex.fihttp://www.amosrex.fi

Amos Rex är ett konstmuseum där det förflutna, nuet och framtiden sammanstrålar. Funkispärlan Glaspalatset och det nya museets utrymmen under dess böljande torg erbjuder 8 500 kvadratmeter yta för unika upplevelser både under och ovan jord och på Bio Rex vita duk. Amos Rex utställningsprogram sträcker sig från den senaste, ofta tekniskt experimentella samtidskonsten till 1900-talets modernism och forna kulturer.
www.amosrex.fi #amosrex

Följ Amos Rex

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amos Rex

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum