Raittiuden Ystävät ry

Raittiuden Ystävät ry:n kannanotto 160-vuotisjuhlaansa viettävältä Raittiuden Ystävät ry:ltä edustajakokouksesta 8.6.2013

Jaa

Alkoholi on yksi suurimmista kansanterveysongelmien aiheuttajista Suomessa ja ylipäänsä koko maailmassa. Alkoholin kohdalla tutkimusnäyttö on selvä: mitä enemmän juodaan, sitä suuremmat ovat haitat. Alkoholin kulutuksen seuraukset näkyvät muun muassa siinä, että alkoholi on merkittävin työikäisten kuolinsyy.

Alkoholin kulutukseen kaikkein tehokkaimmin vaikuttavat säätelykeinot ovat tuotteiden hinnat ja saatavuus. Viime vuosina on tieteellisesti näytetty, että myös alkoholin mainonta vaikuttaa voimakkaasti asenteisiin ja kulutukseen, varsinkin alaikäisten kohdalla.

Valtion hallituksen lakiesitys alkoholimainonnan rajoittamisesta alkoholin ulkomainonnan ja sosiaalisen median hyödyntämisen osalta on merkittävä askel kohti raittiimpaa Suomea. Erityisesti nuorten suojeleminen alkoholilta ja sen haitoilta on välttämätöntä sen vuoksi, että nuorena aloitettu juominen ennakoi päihdehaittoja aikuisiällä.

Alkoholimainonnan rajoitukset tukevat paitsi vanhempien ja perheiden myös asuinyhteisöjen, koulujen, nuorisotyön sekä muun terveys- ja hyvinvointialan kasvatustyötä. Raittiit ympäristöt ja esikuvat antavat tulevaisuuden päättäjille parhaat eväät terveellisen yhteiskunnan rakentamiseen.

Yksi askel alkoholimainonnan osalta ei kuitenkaan riitä, vaan vastuullisuuteen ja huolenpitoon väestöstä kuuluu kieltää alkoholin mielikuvamainonta kokonaisuudessaan. Hallituksen lakiesitystä tulee täydentää eduskunnassa niin, että alkoholimainonta ei ole sallittua myöskään urheilutapahtumissa, konserteissa tai muissa yleisötapahtumissa. Alkoholimainonnan täyskielto lisäisi aikuisten mahdollisuutta toimia täysipainoisesti lasten kasvattajina ja helpottaisi alkoholimainonnan valvontaa. Mainonnan poistuminen suojaisi myös henkilöitä, joilla on tai on ollut ongelmia alkoholin käytön suhteen.

Raittiuden Ystävät korostaa, että raittius on terve ja luonnollinen elämäntapa. Raittiuden tulee olla entistä vahvemmin osa maamme monipuolista elämää ja tasapainoista yhteiskuntaa.

Lisätietoja:


Marko Kailasmaa
toiminnanjohtaja, Raittiuden Ystävät ry
Annankatu 29 A 9, 00100 Helsinki
p. 040 455 4356
marko.kailasmaa@raitis.fi

Raittiuden Ystävät ry
www.raittiudenystavat.fi
www.raitis.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Raittiuden Ystävät ry
Raittiuden Ystävät ry
Annankatu 29 A 4b
00100 Helsinki

040 455 4355http://www.raitis.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Raittiuden Ystävät ry

Nykter - solklart! Se unga som har missbruksproblem och hjälp dem13.5.2019 14:02:38 EESTTiedote

Användningen av berusningsmedel bland unga i Finland fortsätter att förändras. I fjol publicerade Institutet för hälsa och välfärd THL rapporten Näin Suomi juo (Så här dricker Finland). Rapporten konstaterar att alkoholbruket och berusningsdrickandet minskat bland minderåriga unga under hela 2000-talet och även bland unga vuxna sedan 2008. Unga upplever inte längre att alkoholbruk skapar sammanhållning mellan kompisarna på samma sätt som tidigare generationer. Även tobaksrökningen har minskat betydligt bland unga. De unga gör alltså bra ifrån sig på det här området.

Selvin päin kesään! Huomaa päihdeapua tarvitseva nuori ja auta häntä13.5.2019 14:02:37 EESTTiedote

Selvin päin kesään -kampanjan mediatiedote 2019. Suomalaisten nuorten päihdetottumukset muuttuvat edelleen. Viime vuonna julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Näin Suomi juo -raportti toteaa alaikäisten nuorten alkoholinkäytön ja humalajuomisen vähentyneen koko 2000-luvun ajan ja nuorilla aikuisillakin vuodesta 2008 lähtien. Nuoret eivät enää koe alkoholinkäytön liittävän kavereita yhteen aikaisempien sukupolvien tavoin. Lisäksi tupakointi on merkittävästi vähentynyt myös nuorten keskuudessa. Hyvä nuoret - tältä osin!

Selge peaga suvele vastu! Märka abi vajavat noort ja aita!13.5.2019 14:02:36 EESTTiedote

Soomlaste sõltuvusharjumused jätkuvad muutumist. Möödunud aastal THL-i avaldatud „Nii Soome joob“ raport tõdeb, et alaealiste alkoholi tarbimine ja purjujoomine on vähenenud kogu 2000-ndate aastate jooksul ning ka noortel täiskasvanutel 2008-st aastast alates. Noored ei pea alkoholi sõprade ühisolemise lahutamatuks osaks, nii nagu möödunud sugupõlved seda pidada võisid. Ka suitsetamine on noorte seas märkimisväärselt vähenenud. Tublid noored - selles osas!

Kannanotto: Alkoholilakikeskusteluun lisänäkökulmia4.12.2018 11:09:49 EETTiedote

Uuden alkoholilain vaikutuksista kuluneen vuoden aikana on taitettu peistä poikkeuksellisen voimakkaasti jo viime viikkoina. Lain vaikutuksia ei voi kuitenkaan osoittaa tarkemmin ennen kuin on saatu varmaa tilastotietoa kulutustilastoista ja kansalaisten mahdollisista käyttäytymismuutoksista. Tällä hetkellä tiedossa ovat vain riippumattomien laitosten eli Valviran ja THL:n tuoreet tilastot. Valvira kerää alkoholin tilastoidun eli kotimaisen myynnin tiedot ja THL seuraa alkoholin kokonaiskulutusta, joka sisältää tilastoidun kulutuksen lisäksi tilastoimattoman kulutuksen eli pääosin matkustajatuonnin.

Kampanjen En nykter jul för barnens skull 2018: Föräldrarnas missbruk ofta en bakgrundsfaktor till livslånga problem hos barn och unga27.11.2018 08:30:00 EETTiedote

Ju oftare och ju mer berusningsinriktat finländska unga och medelålders vuxna dricker alkohol, desto mer tillåtande förhåller de sig till att barn är närvarande när det sker. Trots att föräldrarnas attityd gentemot alkohol har stramats åt något, har det blivit allt vanligare att barn är närvarande tillsammans med berusade vuxna under de senaste åren. Dessutom har alkoholbruket flyttat i allt högre grad till hemmen under de senaste årtiondena, vilket ökar alkoholbruket när barn är närvarande. I dag är hemmet det vanligaste stället där finländarna dricker. Den här informationen publicerades i höst av Institutet för hälsa och välfärd THL i rapporten Näin Suomi juo (på finska).

Anna lapselle raitis joulu -kampanja 2018: Vanhempien päihteidenkäyttö on usein lasten ja nuorten koko elämän jatkuvien ongelmien taustalla27.11.2018 08:30:00 EETTiedote

Mitä enemmän ja humalahakuisemmin suomalaiset nuoret aikuiset ja keski-ikäiset juovat alkoholia, sitä sallivammin he suhtautuvat siihen, että lapsia on samassa tilanteessa läsnä. Vaikka vanhempien alkoholiasenteet ovat hieman tiukentuneet, ovat siitä huolimatta humalatilanteet lasten seurassa lisääntyneet viime vuosina. Alkoholinkäyttö on lisäksi viime vuosikymmeninä siirtynyt entistä enemmän koteihin, mikä lisää lasten seurassa tapahtuvaa juomista. Koti on tällä hetkellä suomalaisten yleisin juomapaikka. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi tiedot tänä syksynä ilmestyneessä Näin Suomi juo -tutkimusraportissaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme