Aluehallintovirasto

Rajoitukset ja turvaohjeet toimivat vain, jos kaikki noudatamme niitä - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta toivoo vastuullisuutta joulun viettoon

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15.12.2020 vuoden viimeiseen kokoukseensa päivittämään alueellista tilannekuvaa koronavirustilanteesta.

Itä-Suomen alueen ELY-keskusten puheenvuoroissa valmiustoimikunta kävi läpi työllisyyttä, yrittäjyyttä ja yritysten koronarahoitusta pandemiatilanteessa. Ylijohtaja Ari Niiranen esitteli Pohjois-Karjalan, ylijohtaja Pasi Patrikainen Pohjois-Savon ja ylijohtaja Pekka Häkkinen Etelä-Savon tilannetta.

Yritysten tilanne vaihtelee alueittain ja aloittain - koronatuet tarpeellisia

Koronaepidemian alettua osalla yrityksistä tilanne heikkeni nopeasti, osalla vaikutukset ovat olleet maltillisempia. Teollisuuteen kriisin vaikutukset ovat olleet lievempiä, eniten ovat kärsineet palvelu-, matkailu- ja tapahtuma-alat, kokous- ja juhlaravintolat sekä liikennesektori. Tilanteet tosin vaihtelevat jonkin verran. Matkustusrajoituksista kärsivät kuitenkin muutkin toimialat kuin matkailu. Lisäksi erityisesti pienyrittäjät kokevat paikoin ongelmia. Yritysten haasteet ovat heijastuneet alueiden työllisyysnäkymiin etenkin lomautus- ja irtisanomisuhkina ja paikoin työllisyydessä on tapahtunut notkahdusta.

Seuduittain Itä-Suomen alueella on eroja johtuen eri alueiden elinkeinorakenteesta. Koronatuista on saatu apua selviämiseen, mutta tilanteen jatkuessa huolet kasvavat. On tärkeää taata elinkelpoisille yrityksille rahoituksen saatavuus, jotta ne selviävät koronavirustilanteen yli. Nyt täytyykin osata tehdä viisaita ja kauaskantoisia ratkaisuja jatkoa ajatellen, totesi valmiustoimikunta keskustelussaan.

Turvallista joulua Itä-Suomessa vastuullisesti toimien

Itä-Suomen alueella koronavirustilanne vaihtelee sairaanhoitopiireittäin ja jopa kunnittain. Koronavirustilannetta koko maassa voi seurata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koronakartasta (thl.fi).

Sairaanhoitopiirien ohjeet ja tiedotteet löytyvät verkkosivuilta:
Etelä-Savo (Essote.fi) | Itä-Savo (Sosteri.fi) | Pohjois-Savo (Psshp.fi) | Pohjois-Karjala (Siunsote.fi)

Johtajaylilääkäri Antti Hedman esitteli valmiustoimikunnalle sairaanhoitopiirien tilannetta. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen COVID-epidemian perustasolla. Sen sijaan ympäröivissä sairaanhoitopiireissä epidemiatilanne on viimeisen viikon aikana selvästi vaikeutunut. Tuleva joulun aika väistämättä lisää matkustelua ja riski epidemian leviämiselle kasvaa.

Kiihtymisvaiheen maskisuositukset (thl.fi) kannattaakin ottaa käyttöön jo ennakkoon. Rajoitukset ja turvaohjeet toimivat ja vaikuttavat vain, jos kaikki noudatamme ohjeita. Hyvällä tasollakaan olevalla alueella ei pidä sortua huolettomaan käyttäytymiseen. Valmiustoimikunta kannustaakin kaikkia viettämään joulua vastuullisesti ja turvallisesti. Vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon (thl.fi).

Tavoitteena tiedolla johdettu toiminta

Paloinsinööri Ville Leinonen ja pelastusylitarkastaja Johannes Ketola esittelivät valmiustoimikunnalle turvallisuuden tietojohtamista. Kun johdolla on käytettävissä turvallisuusteemainen näkymä omasta alueestaan, pystytään vähiä resursseja suuntaamaan kustannustehokkaasti. Lisää aiheeseen liittyvästä Kansallinen tietojohtamisen ja tiedonhallinnan alusta -projektista tiedotteesta Tiedolla johdettua toimintaa pelastustoimeen (digifinland.fi)

Itä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Soile Lahti kiitti kaikkia toimijoita hyvästä yhteistyöstä ja mittavasta työpanoksesta koronavirustilanteen hoitamiseksi Itä-Suomen alueella.

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran tammikuussa. Koronavirustilanteen niin vaatiessa toimikunta kutsutaan koolle aikaisemmin.

Matkustamista leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleville alueille tulisi nyt harkita, samoin vierailuja näiltä alueilta. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseen tartunnalta.

Pidä huolta läheisistäsi - turvallinen joulu kaikille hyvällä käsihygienialla, maskin käytöllä ja turvaetäisyyksillä.

Lisätietoja
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
johtaja Taina Rautio, p. 0295 017 042
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa (avi.fi) edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

////FEL VAR I INGRESS/// Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:58:49 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningverkets nya sammankomstbegränsningsbeslut publicerades 14.1.2021 och den träder ikraft måndagen 18.1.2021.

///KORJAUS INGRESSISSÄ/// Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)15.1.2021 14:43:32 EETTiedote

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistiin 14.1.2021 ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Året 2021 inleds i väntan på vaccinet (Västra och Inre Finland)15.1.2021 14:18:39 EETTiedote

I årets första beredskapskommitté sammanställde myndigheterna en gemensam helhetsuppfattning om corona-störningssituationen. Smittläget varierar i landskapen och varje vecka. Därför kan olika tjänster, till exempel idrottsanläggningar eller bibliotek, hålla öppet på olika sätt i kommunerna. Regionförvaltningsverkets nya beslut om sammankomstbegränsningar publiceras snart och beslutet är i kraft från och med måndagen den 18 januari 2021.

Vuoden 2021 alku sujuu rokotetta odottavissa tunnelmissa (Länsi- ja Sisä-Suomi)15.1.2021 14:12:31 EETTiedote

Viranomaiset kokosivat vuoden ensimmäisessä valmiustoimikunnassa yhteistä kokonaiskäsitystä korona-häiriötilanteesta. Tautitilanne vaihtelee maakunnittain ja viikoittain, joten myös eri palvelut, kuten liikuntapaikat tai kirjastot voivat olla kunnissa eri tavoin avoinna tai suljettuina. Aluehallintoviraston uusi kokoontumisrajoituspäätös julkaistaan pian ja sen voimassaolo alkaa maanantaina 18.1.2021.

Sammankomster begränsas fortsättningsvis till högst tio personer i sjukvårdsdistrikten i västra och inre Finland14.1.2021 16:12:47 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förlänger begränsningen av antalet deltagare i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst tio personer i Birkalands, Mellersta Finlands, Södra Österbottens, Mellersta Österbottens och Vasa sjukvårdsdistrikts områden. Begränsningen är fortfarande nödvändig för att få det epidemiologiska läget under kontroll och är i kraft till och med den 8 februari 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme