Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rakeiston kaatopaikalle ympäristölupa

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Boliden Harjavalta Oy:lle ympäristöluvan Rakeiston kaatopaikan perustamiselle. Kaatopaikka sijaistee Harjavallan kaupungissa Sievarissa. Kaatopaikan ensimmäisen vaiheen rakentamistyöt saa aloittaa mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Uuden kaatopaikan kokonaispinta-ala on noin 49 hehtaaria.

Myönnetty ympäristölupa mahdollistaa Boliden Harjavalta Oy:n nikkelituotannosta syntyvien kuonajätteiden loppusijoittamisen ja käsittelyn hyötykäyttöä varten pitkälle tulevaisuuteen. Vaarattomaksi jätteeksi luokiteltavia kuonia ja lietteitä voidaan luvan mukaan käsitellä yhteensä enintään 340 000 tonnia vuodessa.

Määräykset toiminnan aiheuttamien haittojen vähentämiseksi

Ympäristöluvassa on määrätty toimenpiteitä, joilla vähennetään ympäristön pilaantumista ja lähiasutukselle aiheutuvia haittoja sekä pienennetään toiminnan riskejä. Kyseiset toimenpiteet liittyvät muun muassa jätteiden vastaanottoon, varastoimiseen ja käsittelyyn sekä melu- ja pölyhaittojen tarkkailuun ja torjuntaan. Kaatopaikan jätevedet tulee johtaa jätevedenpuhdistamolle, joka sijaitsee Harjavallan suurteollisuusalueella. Ojiin voidaan johtaa ainoastaan puhtaita hulevesiä rakentamattomilta ja suljetuilta alueilta. Kaatopaikka-alueen ympäristön pohja- ja pintavesiä on määrätty tarkkailtavaksi säännöllisesti ja suunnitelmallisesti.

Mahdollisia ympäristöhaittoja aiheuttava toiminta on sallittu arkipäivisin klo 7–20 välisenä aikana. Kaatopaikan kuljetuksia voidaan harjoittaa ympäri vuorokauden. Kaatopaikalle tulee rakentaa tiiviit pohja- ja pintarakenteet, joilla ehkäistään vesien ja maaperän pilaantuminen.

Boliden Harjavalta Oy:n tulee varautua ympäristöriskeihin suunnitelmallisesti ja riittävin toimintaohjein. Lupamääräyksissä, jotka koskevat vesienhallintaa, on huomioitu sään ääri-ilmiöiden todennäköinen yleistyminen tulevaisuudessa.

Päätös on kokonaisuudessaan luettavissa Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa. Päätös löytyy helposti, kun hakukenttään kirjoittaa asian diaarinumeron ESAVI/19792/2021.

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja

ympäristöylitarkastaja Kimmo Pakarinen, p. 0295 016 494

ympäristöneuvos Fredrik Klingstedt, p. 0295 016 436

ympäristöneuvos Anna Laiho, p. 0295 016 368

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarvio on pohja alueelliselle valmiussuunnittelulle, todettiin Pohjois-Suomen valmiustoimikunnassa24.5.2022 13:04:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella. Kokouksessa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitti ajankohtaiskatsauksen puolustusvoimista.

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme