Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennus- ja kiinteistötietoja ajantasaistetaan – voi vaikuttaa joidenkin kiinteistöveroon

Jaa

Helsingin kaupunki ryhtyy korjaamaan selvästi virheellisiä rakennus- ja kiinteistötietoja, jotka ilmenevät kaupungin ja valtion rekisterien välillä. Korjatut tiedot välittyvät Verohallinnolle kiinteistöverotusta varten, jotta verotus toteutuisi mahdollisimman tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti kiinteistön omistajien kesken. Työ kattaa kaikki Helsingin rakennukset sekä asemakaava-alueen tontit. Työ aloitetaan tänä vuonna, ja se kestää useamman vuoden.

Kiinteistöjä Oulunkylän asemanseudulla.
Kiinteistöjä Oulunkylän asemanseudulla.

Virheitä erityisesti vanhojen rakennusten pinta-aloissa


Kaupungin ja valtion rekisterien välille on syntynyt vuosikymmenien saatossa virheitä useista eri syistä. Erityisesti ennen vuotta 1980 valmistuneiden rakennusten tiedoissa on heittoja.

”Vanhempien rakennusten tiedot on kerätty väestö- ja asuntolaskennan yhteydessä lomakekyselynä rakennuksen omistajilta, joilla ei aina ole ollut ammattitaitoa oikean tiedon antamiseen, eikä tietojen oikeellisuutta olla välttämättä sittemmin tarkistettu. Verovelvollinen ei välttämättä osaa epäillä tietojen luotettavuutta, jos mikään rakennuksessa ei vuosikausiin ole muuttunut”, kertoo projektipäällikkö Olli Järvinen.

Rekisterikorjaukset koskevat pääasiassa rakennusten pinta-alatietoja sekä tonttien rakennusoikeus- ja pinta-alatietoja. Rakennusten tietoja korjataan ensisijaisesti rakennuslupa-asiakirjakirjoihin, kuten rakennuspiirustuksiin perustuen. Korjattavien rakennustietojen laatua ei voida täysin taata, jonka vuoksi jokaista kiinteistöverovelvollista kannustetaan tarkistamaan ja korjaamaan verotietonsa itsenäisesti. Kaupunki lähettää mahdollisesti joillekin rakennusten omistajille tai isännöitsijöille selvityspyyntöjä rakennustiedoista. Tonttien ajantasaiset tiedot päivitetään suoraan kaupungilta Verohallinnolle, eikä lähtökohtaisesti aiheuta tontin omistajilta lisätoimenpiteitä.

”Yleisimpiä virheitä kiinteistöverotiedoissa ovat väärin laskettu rakennuksen pinta-ala eli kokonaisala, Verohallinnon tiedoista puuttuva rakennus tai sen laajennus. Monissa tapauksissa rakennuksen pinta-alatiedoista puuttuu esimerkiksi maanalaiset tai maanpäälliset kellaritilat, lämpöeristetyt ullakot, autotallit tai katolla sijaitsevat hissi- ja LVI-konehuoneet. Kiinteistöverotuksessa käytetty kokonaisala sekoitetaankin usein kerrosalaan, huoneistoalaan tai johonkin muuhun pinta-alaan, mihin ei lasketa kaikkia rakennuksen tiloja mukaan – kokonaisalaan nuo tilat kuitenkin yleensä kuuluvat. Mutta verotiedoissa ei ole vain puutteita vain näiden osalta, joskus jo aikoja sitten purettu rakennuskin voi vielä olla verottajan tiedoissa ja verovelvollinen on vuosikausia maksanut siitä veroa turhaan”, kertoo Järvinen.


Verotukseen voi tulla muutoksia – tietoja kannustetaan tarkistamaan itse


Rakennusten ja tonttien päivitetyt rekisteritiedot välittyvät Verohallinnolle kiinteistöverotusta varten, jonka johdosta joidenkin verotukseen voi tulla muutoksia suuntaan tai toiseen. Ensimmäiset toteutuneet rekisterikorjaukset näkyvät verotiedoissa keväällä 2022. Mikäli rakennustietoja korjataan kaupungin aloitteesta, lähettää Verohallinto siitä erillisen selvityksen.

Kiinteistönomistajia kannustetaan kuitenkin tarkistamaan tietonsa ja korjaamaan ne tarvittaessa itsenäisesti. Tarkemmat ohjeet muun muassa rakennuksen kokonaisalan laskentaan löytyvät Verohallinnon Syventävät vero-ohjeet -sivulta. Kokonaisalat ja tilavuudet on helpointa laskea ajantasaisista rakennuspiirustuksista mittakaava huomioiden. Piirustuksia voi tarvittaessa tilata PDF-tiedostoina esimerkiksi Lupapisteestä.

Arviolta vuonna 2023 voimaan tulevan kiinteistöverouudistuksen yhteydessä päivitetään rakennusten ja maapohjien verotusarvojen laskentaperiaatteet, joka voi myös osaltaan vaikuttaa joidenkin kiinteistöveroon. Rakennus- ja kiinteistötietojen ajantasaistaminen ei liity suoraan tähän, mutta parantaa uudistuksen lopputulosta niiden kiinteistöjen osalta, joissa verotuksen pohjatiedot ovat nykyisin selvästi virheelliset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Järvinen
Projektipäällikkö
Kaupunkiympäristön toimiala
Rakennusvalvontapalvelut
puh. 09 310 33420
olli.jarvinen@hel.fi

Kuvat

Kiinteistöjä Oulunkylän asemanseudulla.
Kiinteistöjä Oulunkylän asemanseudulla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 2.3.20212.3.2021 18:12:23 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 2.3.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Vähäpäästöisten autojen houkuttelevuuden lisäämiseksi Helsingissä tarvitaan monipuolisia kannustimia2.3.2021 16:06:04 EETTiedote

Helsinki selvitti, miten kaupunki voisi kannustaa asukkaita vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Liikenteen vähäpäästöisyys on tärkeä tavoite Helsingille, sillä liikenne aiheuttaa noin viidenneksen kaupungin hiilidioksidipäästöistä. Liikenteen päästöt heikentävät myös ilmanlaatua merkittävästi ja aiheuttavat meluhaittoja. Vähäpäästöisten ajoneuvojen osuuden kasvattaminen on yksi tärkeistä toimenpiteistä liikenteen päästötavoitteiden saavuttamisessa.

Helsingfors har anställt ett team av ingenjörer för att hjälpa bostadsaktiebolag med energirenoveringar – målet är 350 renoveringar per år1.3.2021 14:40:18 EETTiedote

I nästan alla höghus i Helsingfors kan energieffektiviteten förbättras på ett för bostadsägarna ekonomiskt lönsamt sätt. Det är dock inte alltid så lätt för husbolagen att identifiera nyttan med en energirenovering, och det kan verka besvärligt att göra en renovering. Helsingfors stad börjar erbjuda gratis experthjälp för privata husbolag, för att fler bostadsaktiebolag ska inspireras att börja planera en energirenovering.

Helsinki palkkasi insinööritiimin auttamaan taloyhtiöitä energiaremonteissa – tavoitteena 350 remonttia vuodessa1.3.2021 14:38:20 EETTiedote

Lähes kaikissa Helsingin asuinkerrostaloissa voidaan parantaa energiatehokkuutta niin, että se on asunnonomistajille taloudellisesti kannattavaa. Taloyhtiöiden ei kuitenkaan ole aina helppoa tunnistaa energiaremonttien hyötyjä, ja remontointi voi vaikuttaa hankalalta. Helsingin kaupunki ryhtyy tarjoamaan yksityisille taloyhtiöille ilmaista asiantuntija-apua, jotta yhä useampi taloyhtiö innostuisi aloittamaan energiaremontin suunnittelun.

Siltamäen ja Suutarilan kouluja, päiväkoteja ja muita kaupungin lähipalveluja uudistetaan – nyt suunnitellaan mitä korjataan ja mitä rakennetaan uusiksi1.3.2021 12:53:11 EETTiedote

Suutarilan peruspiirin eli Siltamäen ja Töyrynummen osa-alueiden koulujen, päiväkotien ja muiden kaupungin rakennuksien korjaus- ja uudisrakentamistarpeita on ryhdytty tarkastelemaan kokonaisuutena. Tilat on rakennettu pääosin 1980-luvulla, ja vaatisivat lähivuosina perusteellisen korjauksen. Lisäksi on tarve päivittää oppimisympäristöt vastaamaan nykyisiä opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien vaatimuksia, joten nyt on oikea aika päättää mitä rakennuksia tullaan korjaamaan ja mitä rakentamaan uudelleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme