Recover

Rakennusaikaisten virheiden taustalla pelko kustannusten kasvusta ja tietämättömyys

Jaa
Kustannussäästöjen ja aikataulujen tiukkuuden vuoksi vältetään rakennustyömaan suojausta. Vain alle 20 prosentissa rakennushankkeista rakennusvalvonnalle toimitettiin lain edellyttämä kosteudenhallintaselvitys.

Uudiskohteissa on tullut esille runsaasti vesivahinkoja viime vuosina.

”Inhimillinen virhe tai puutteellinen suojaus ovat vesivahinkojen yleisimpiä syitä uudiskohteissa. Rakennusaikana ei ole ajateltu riittävästi suojauksen tarvetta tai rakennuksilla on tapahtunut muu inhimillinen erehdys. Putkia on jäänyt tulppaamatta tai kosteus on päässyt rakenteisiin”, kertoo Recoverin toimitusjohtaja Antti Kirjavainen.

RALAn Rune Paanasen mukaan tietämys rakennusaikaisen kosteuden hallinnasta ei ole hyvällä tasolla. RALAn Kuivaketju10-rakennusmalli, jolla ehkäistään rakennusaikeiset virheet, on käytössä vain harvoin. Nämä selvisivät kyselyistä, jotka RALA on tehnyt vuosina 2018 ja 2019.

Suurin osa hankkeista ei toteuta tätä toimintamallia. Kyselyt tehtiin rakennusvalvonnalle ja Kuivaketju10:n sähköisen järjestelmän käyttäjille. Vastausten perusteella alle 20 prosentissa hankkeita rakennusvalvonnalle toimitetaan lain edellyttämä kosteudenhallintaselvitys.

”Lainvaatimuksia ei useinkaan noudateta, koska niitä ei tunneta tarpeeksi hyvin. Kuivaketju10-mallin noudattaminen auttaisi myös lainkirjaimen toteutumista”, Paananen muistuttaa.

Kustannussäästöt, pitkät alihankintaketjut ja kireät aikataulut

Rakennustyömaiden suojausvaatimukset ovat kasvaneet samalla kun esimerkiksi energiatehokkuuden vaatimukset ovat tiukentuneet. ”Rakenteisiin jäänyt kosteus ei pääse poistumaan, ellei siitä huolehdita jo rakennusvaiheessa. Toinen seikka on puurakentamisen kasvanut suosio.Kohteissa, joissa puuta käytetään paljon, on huolehdittava suojauksesta ja ilmanvaihdosta rakentamisen aikana”, luettelee Kirjavainen.

Kirjavaisen mielestä voimakkaasti talousohjatulla rakentamisella on myös varjopuolensa: kustannukset ja aikataulut sanelevat liian paljon. Tästä syystä rakentamisessa ei aina huomioida, missä järjestyksessä asiat kannattaa tai voi tehdä eikä riittävistä kuivausajoista aina huolehdita.

Myös liian pitkät alihankintaketjut on tunnistettu haaste.

”Pääurakoitsija ketjuttaa urakan, eikä aina välitä koko ketjun osaamisesta. Tämä tuo ongelmia, kun ei aina edes tiedetä, ketä työmaalla on töissä. Myös työntekijöiden kielitaito voi olla puutteellista”, Paananen toteaa. 

Recover on mukana ehkäisemässä rakennusaikaisia vahinkoja rakennusyhtiöiden kanssa.

”Kustannussäästöjen ja aikataulujen tiukkuuden vuoksi vältetään rakennustyömaan suojausta. Se tuo rakentamiseen lisätyövaiheita – ja ennen kaikkea kustannuksia, jotka varmasti ahdistavat. Lisäksi tämä vaikuttaa aikatauluihin, kun suojaus täytyy rakentaa ja purkaa. Huolellinen suojaus maksaa kuitenkin itsensä takaisin”, toteaa Kirjavainen.

Lisätietoja:

Antti Kirjavainen
Recover Nordic Oy
040 582 6699
antti.kirjavainen@recover.fi

Rune Paananen
Rakentamisen Laatu RALA ry, Kuivaketju10
050 522 6764
rune.paananen@rala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Recover
Recover



HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye