Rakennusliitto ry

Rakennusliitto: Ministeriö romuttamassa työturvallisuuden

Jaa

Rakennusliitto katsoo, että sosiaali- ja terveysministeriö on vakavasti vaarantamassa rakennustyömaiden työturvallisuuden. Ministeriö esittää merkittävää keventämistä alle 25 tonnimetrin torninostureiden ajopätevyyksiin.

 

Nostotyöt ovat rakentamisen toimialojen vaarallisimpia töitä. Nostotyön turvallisuus on Suomessa ollut suhteellisen hyvä viime vuosina, nimenomaan torninosturinkuljettajilta ammattitutkinnon osana edellytettävän koulutuksen ja osoitetun ammattipätevyyden vuoksi. Pätevä ja osaava kuljettaja on tärkein osa turvallisen nostotyön toteutumista rakennustyömailla.

Rakennusliitto tuo esille, että sosiaali- ja terveysministeriö on nyt härkäpäisesti esittämässä merkittävää keventämistä alle 25 tonnimetriä nostavien ns. pilkkinostureiden ajopätevyyksiin. Jatkossa ko. työtä saisi suorittaa pelkästään työnantajan kirjoittamalla luvalla.

Nykymuotoisilla rakennustyömailla ei voida valvoa tämän tyyppistä nostotyötä suorittavien työntekijöiden osaamista pelkästään työnantajan kirjoittamalla luvalla. Vuokratyövoiman käyttö ja pitkät aliurakoitsijaketjut estävät käytännössä valvonnan.

-       Mikäli sosiaali- ja terveysministeriön härkäpäinen tahto keventää ns. pilkkinostureiden ajopätevyyksiä koskevaa lainsäädäntöä saatetaan voimaan, tarkoittaa tämä muutos käytännössä sitä, että pilkkinostureita ajetaan ilman osaamista, sanoo Rakennusliiton työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen.

Säädösmuutosta on valmisteltu kolmikantaisessa työryhmässä, jossa on kuultu alan asiantuntijoita. Säädösmuutosesitys nimenomaan torninostureiden pätevyysvaatimusten osalta koskee merkittävimmältä osin rakennusalaa. Rakennusliiton kanta säädösvalmistelun ajan on johdonmukaisesti ollut, että esitettyjä torninostureita koskevia pätevyysvaatimusten heikennyksiä ei tule tehdä, koska ne johtavat turvallisuuden heikentymiseen.

-       Ministeriön menettelytapa on valitettava muutos tähän asti noudatettuun työsuojeluasioiden kolmikantaiseen ja yhdessä tarpeellisiksi harkittuun säädösmuutospolitiikkaan. Sosiaali- ja terveysministeriön ensisijaisena tavoitteena ei olekaan enää työtä suorittavien työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen, vaan jotkut muut intressit, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Rakennusliitto ei voi hyväksyä sosiaali- ja terveysministeriön esitystä, että alle 25 tonnimetriä nostavien torninostureiden ajopätevyytenä riittäisi pelkästään työnantajan kirjoittama lupa. Rakennusliitto pitää nostotyön turvallisuuden takaamisen kannalta tärkeänä, että torninosturin ajopätevyydet säilytetään nykymuotoisina.

Lisätietoja antaa: Työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen, 050-527 0449

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliitto ry
Rakennusliitto ry
Siltasaarenkatu 4
00530 HELSINKI

020 774 003 (puhelinvaihde)http://www.rakennusliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliitto ry

Rakennusliitto tukee postilaisia1.11.2019 11:55:56 EETTiedote

Postin työntekijöiden työehtoja yritetään heikentää räikeällä tavalla. Tilanteesta johtuen Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut käynnistävänsä Postissa laajat lakkotoimet 11. marraskuuta. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun. Tänään koolla oleva Rakennusliiton hallitus ilmaisee tukensa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n taistelulle. Liiton hallitus päätti valmiudesta mahdollisiin tukitoimiin vastauksena PAU:n tukipyyntöön.

Varapuheenjohtajaksi valittiin Kimmo Palonen, Matti Harjuniemi jatkaa puheenjohtajana27.5.2019 09:47:25 EESTTiedote

Rakennusliitto asetti suuntaviitat toiminnalleen seuraavaksi neljäksi vuodeksi sekä valitsi liiton hallinnon ja johdon liiton 24. liittokokouksessa 24.-26.5.2019. Henkilövalinnat tehtiin sunnuntaina. Liiton puheenjohtajana jatkaa Matti Harjuniemi, 60. Harjuniemellä ei ollut vastaehdokasta. Liiton varapuheenjohtajaksi valittiin neuvottelupäällikkö Kimmo Palonen, 50. Hän voitti äänestyksessä oppilaitostiedottaja Niko Seppäsen äänin 152 – 32.

Rakentajat kokoontuvat liittokokoukseen Helsinkiin - Työtä ja turvaa!21.5.2019 13:47:19 EESTKutsu

Rakennusliitto asettaa suuntaviitat toiminnalleen seuraavaksi neljäksi vuodeksi sekä valitsee liiton hallinnon ja johdon liiton 24. liittokokouksessa Helsingissä perjantaista alkaen. Kokous alkaa avajaisistunnolla Marina Congress Centerissä Helsingissä perjantaina 24.5. kello 12. SAK:n tervehdyksen kokoukselle tuo varapuheenjohtaja Matti Huutola. Kansainväliset tervehdykset esittävät rakentajien maailmanliiton BWI:n pääsihteeri Ambet Yuson ja rakentajien Euroopan federaation EFBWW:n pääsihteeri Sam Hägglund.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme