Lapin ELY-keskus

Rakennusperinnön hoitoavustusta 35 kohteeseen Lapissa

Jaa

ELY-keskus on jakanut tänä vuonna Lapissa 125 000 € rakennusperinnön hoitoon. Avustus on tarkoitettu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden ympäristön kunnossapitoon, suojeluun ja parantamiseen.

Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen

ELY-keskus rahoitti ensisijaisesti kaavalla tai rakennussuojelulailla suojeltuja rakennuksia, valtakunnallisesti tai maakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä tai valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella sijaitsevia kohteita. Pääosa avustuksista myönnettiin 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun pihapiirien päärakennusten kunnostamiseen. Esimerkiksi Suvannon kylälle avustukset kohdistuivat myös talousrakennusten korjauksiin.

Korjaukset kohdistuvat esimerkiksi kattoon, ulkoseiniin, perustuksiin, ikkunoihin, oviin tai tulisijoihin. Valtionavustusta myönnettiin myös rakennuksen pihapiirin tai muun välittömän ympäristön kunnostamiseen sekä muihin kunnossapitoa, suojelua ja parantamista edistäviin toimenpiteisiin.

Ympäristöministeriön vuosittainen määräraha oli hiukan aiempia vuosia suurempi. Lapissa avustushakemuksia tuli entiseen tapaan runsaasti, ja määräraha oli tarpeeseen nähden pieni. Avustuksen suuruus harkitaan aina tapauskohtaisesti. Valtionavustusta voidaan myöntää enintään 50 % toimenpiteiden kustannuksista. Yleensä myönnetyt avustukset ovat selvästi tätä pienempiä, jotta avustuksia pystytään myöntämään useaan kohteeseen. Määrärahaa saa käyttää yksityisille omistajille, kunnille, kuntayhtymille ja rakennusperinnön hoitoa edistäville yhteisöille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Riku Tapio, p. 0295 037 546, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Kuvituskuva: Lapin Materiaalipankki | Terhi Tuovinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme