Rakennustieto Oy

Rakennustiedon Ilmastoseloste vastaa uuden rakentamislain vaatimuksiin

Jaa

Uuden rakentamislain vähähiilisyystavoitteiden myötä uudisrakentamisessa käytettävistä tuotteista tarvitaan hiilijalanjälki-, hiilikädenjälki- ja materiaalitietoja. Vastatakseen tähän tiedontarpeeseen Rakennustieto Oy julkaisee uuden Ilmastoseloste-tuotteen, joka tarjoaa uuden rakentamislain mukaiset ympäristötiedot yhdessä paketissa. Ilmastoseloste on EPD-ympäristöselosteen rinnalle tuotu tuote, joka täyttää kansallisen lainsäädännön tarpeet. Rakennustieto toimii Suomessa EPD-operaattorina.

Rakennustiedon Ilmastoseloste vastaa uuden rakentamislain ja sen pohjalta annettavien ilmastoselvitys- ja materiaaliselosteasetusten vaatimuksiin. Laki ja asetusluonnokset edellyttävät, että uudisrakennuksesta raportoidaan rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälki sekä materiaaleista laaditaan materiaaliseloste. Hiilijalanjälki sisältää hankkeen aiheuttamat päästöt ja hiilikädenjälki vältettyjen päästöjen määrän. Materiaaliseloste sisältää tiedon rakennuksen materiaaleista ja niiden alkuperästä.  

Ilmastoseloste tarjoaa myös tietoja, jotka eivät löydy EPD-ympäristöselosteesta. Myös materiaaliselosteeseen tarvitaan sellaisia tietoja, joita lähtökohtaisesti eivät ole EPD-ympäristöselosteesta saatavilla. Asetukset ovat luonnoksia ja päivitämme Ilmastoselosteen sisältövaatimuksen mahdollisten asetusmuutosten jälkeen lopulliseen muotoonsa, ja tarjoamme jo julkaistuihin Ilmastoselosteisiin ilmaisen päivityksen. 

Rakennustiedon Ilmastoseloste perustuu hiilijalanjäljen osalta samaan EN 15804 standardiin kuin EPD-ympäristöseloste. Ilmastoseloste sisältää myös hiilikädenjäljen lain ja asetusten edellyttämällä jaottelulla, perustuen ilmastoselvitysasetuksen luonnokseen. Materiaalitiedot esitetään materiaaliselosteasetuksen luonnoksen määrittämällä tavalla.  

Ensisijainen käyttötarkoitus Ilmastoselosteen tiedoille on rakentamislain myötä pakolliseksi tuleva rakennuksen hiilijalanjäljen ja hiilikädenjäljen laskenta ja raportointi sekä materiaaliselosteen laadinta. Nämä tulevat olemaan rakentamisluvan ehtona. Hiilijalanjäljelle tullaan säätämään rakennustyyppikohtainen raja-arvo, joka tulee päästä rakentamisluvan saamiseksi. Rakennushankkeeseen ryhtyvä voi toisaalta asettaa omia lainsäädäntöä tiukempia hiilijalanjäljen ja – kädenjäljen raja-arvoja. Samoin vaateita voi tulla myös rakennusten ympäristöluokituksista. 

Uuden rakentamislain ja asetusten myötä tuotteen vahvistetusta vähähiilisyydestä on muodostumassa selkeä kilpailuetu tuotteita vertailtaessa ja valittaessa. Puuttuvista hiilijalanjälki-, hiilikädenjälki- ja materiaalitiedoista voi muodostua jopa kaupan este. Ilmastoseloste tarjoaa helpossa ja edullisessa paketissa kaiken sen tiedon, jota rakennusalan toimijat uuden rakentamislain ja asetusten myötä tuotteista tulevat tarvitsemaan. Rakennustiedon Ilmastoseloste on tuotetoimittajille helpoin tapa välittää ympäristötietoja kiinteistö- ja rakentamisalalla tietoa tarvitseville. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Rakennustieto edistää hyvää rakennustapaa toimimalla kiinteistö- ja rakennusalan tiedon tuottajana ja välittäjänä suunnittelusta ylläpitoon

Tuotamme tieto-, tuotetieto- ja ympäristöpalveluita rakentamisen, infran, talotekniikan ja kiinteistönpidon tarpeisiin. 

Palveluistamme löydät ajantasaiset ja luotettavat kiinteistö- ja rakennusalan säännökset, ohjeet, yleiset laatuvaatimukset (RYL), tuotetiedot sekä ympäristöpalvelut laadukkaan rakentamisen tueksi.  

Rakennustieto Oy:n omistaa Rakennustietosäätiö RTS sr, jonka toimikunnissa ovat edustettuina kiinteistö- ja rakentamisalan paras asiantuntemus sekä alan eri osapuolien näkemykset. Toimikuntien työn tuloksena syntyvät Rakennustiedon palvelutuotteiden sisällöt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennustieto Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme