Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Rakentaminen Helsingissä vilkasta ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Jaa

Helsingin asuntorakentamisessa vuosi 2018 alkoi edellisvuoden alun tapaan vilkkaana, niin aloitettujen asuntorakennustöiden kuin valmistuneiden asuntojenkin osalta.

Asunto Oy Arielinranta Kalasatamassa. Kuva: Helsingin kaupunki.
Asunto Oy Arielinranta Kalasatamassa. Kuva: Helsingin kaupunki.

Tammi-maaliskuussa valmistui 1 305 asuntoa, joista 11 prosenttia käyttötarkoituksen muutoksina olemassa oleviin rakennuksiin. Asuntoja valmistui enemmän kuin 2010-luvun ensimmäisillä neljänneksillä keskimäärin ja lähes sama määrä kuin edeltävän vuoden 2017 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. 

Tammi-maaliskuussa aloitettiin 1 257 asunnon rakentaminen, joista 15 prosenttia käyttötarkoituksen muutoksena. Aloituksia oli 9 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2017 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Rakennuslupia puolestaan myönnettiin keskimääräistä suuremmalle asuntomäärälle uustuotannossa ja laajennuksissa kuin 2010-luvun ensimmäisillä vuosineljänneksillä, 1 444 asunnolle. Kaikista myönnetyistä 1 598 asunnon rakennusluvasta käyttötarkoitusten muutoksia oli noin 10 prosenttia.

Maaliskuun lopussa Helsingissä oli rakenteilla noin 6 500 asuntoa uustuotantona ja laajennuksina, mikä on hieman enemmän kuin vuoden 2017 vastaavana aikana. Luku ei sisällä käyttötarkoituksenmuutoksia.

Toimitila-aloituksia poikkeuksellisen paljon

Toimitilarakentamisessa vuoden alku oli poikkeuksellisen vilkas aloitettujen rakennustöiden osalta. Tammi-maaliskuussa aloitettiin noin 172 500 kerrosneliön rakentaminen. Myös keskeneräisen toimitilan määrä oli noin 116 prosenttia enemmän kuin vastaavina alkuvuosien ajankohtina 2010-luvulla keskimäärin.

Siitä huolimatta, että toimitilarakennusten kerrosalaa (26 100 k-m2) valmistui edellisvuoden alkua enemmän, määrä oli 35 prosenttia vähemmän kuin aikaisemmin 2010-luvulla tammi-maaliskuussa keskimäärin. Myös myönnettyjen rakennuslupien kerrosala (54 200 k-m2) oli edellisvuotta suurempi, mutta noin 14 prosenttia pienempi kuin 2010-luvulla ensimmäisillä vuosineljänneksillä keskimäärin.

Lisätietoa asunto- ja toimitilarakentamisesta löytyy Asumisen ja rakentamisen tilastotietoa Helsingistä -sivustolta osoitteessa www.asuminenhelsingissa.fi.

Lisätietoja:

Tilastot ja tutkimus:

Jenni Väliniemi-Laurson, tutkija, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot, puh. 040 3344771, jenni.valiniemi-laurson (at) hel.fi

Eija Rauniomaa, tutkija, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot, puh. 040 3344791, eija.rauniomaa(at) hel.fi

Asuntopolitiikka ja rakentaminen:

Mari Randell, asunto-ohjelmapäällikkö, Helsingin kaupunginkanslia, strategiat ja kehitys, puh. 09 310 25823, mari.randell (at) hel.fi

Kari Pudas, aluerakentamispäällikkö, Helsingin kaupunginakanslia, aluerakentaminen, puh. 0400 600623, kari.pudas (at) hel.fi
 

Anne Hämäläinen
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia, talous- ja elinkeinoviestintä
Puh. 040 8496065
anne.hamalainen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Asunto Oy Arielinranta Kalasatamassa. Kuva: Helsingin kaupunki.
Asunto Oy Arielinranta Kalasatamassa. Kuva: Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin uusille asuinalueille tulee muovinkeräysjärjestelmät21.6.2018 10:05Tiedote

Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa alkaa alueellinen kiinteistökohtainen muovinkeräys ensi syksynä. Muovipakkausten keräysmahdollisuus on ollut erityisesti toivottua alueen asukaspalautteessa. Alueiden jätteenkeräysjärjestelmiin tehdään muutoksia, jotka mahdollistavat muovinkeräyksen etupainotteisesti velvoittavaan lainsäädäntöön nähden. Muovipakkausten erilliskeräys ei ole vielä velvoitteena HSY:n jätehuoltomääräyksissä eikä EU:n jätedirektiivissä, mutta esimerkiksi EU tullee edellyttämään muovipakkausten kierrätysasteen nostoa lähivuosina.

Asuntotuotantoa mahdollistava asemakaavavaranto on kasvanut pääkaupunkiseudulla20.6.2018 14:09Tiedote

Asemakaavavaranto, joka mahdollistaa asuntotuotannon, on kasvanut pääkaupunkiseudulla 2010-luvulla. Vuoden 2018 alussa voimassa olleissa seudun asemakaavoissa oli käyttämätöntä rakennusoikeutta hieman yli 7,7 miljoonaa kerrosneliömetriä. Määrä oli 1,2 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2011. Vuoden 2017 aikana varannon kasvua kertyi pääkaupunkiseudulla yli 200 000 kerrosneliömetriä. Pääkaupunkiseudun reipas asuntotuotantovauhti ei siis ainakaan vielä ole kääntänyt asuntovarannon määrää laskuun.

Työnteko edistää maahanmuuttajien hyvinvointia ja kulttuurista oppimista – työnteon esteitä tulisi pyrkiä purkamaan20.6.2018 12:05Tiedote

Maahanmuuttajien on Suomessa usein vaikeampi työllistyä kuin kantaväestön. Työnteko edistää kuitenkin merkittävästi uuteen maahan sopeutumista ja lisää maahanmuuttajien hyvinvointia. Helsingin kaupunginkanslian tuoreessa haastattelututkimuksessa on selvitetty eri kulttuuritaustoista saapuneiden maahanmuuttajien taloudellista sopeutumista Suomeen sekä työnteon merkitystä heidän hyvinvoinnilleen. Lisäksi tutkimuksessa on tarkasteltu haastateltujen maahanmuuttajien työllisyyspolkuja ja uuteen maahan sopeutumista laajemminkin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme