Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Rakentaminen jatkui ennätysvilkkaana Helsingissä vuonna 2019

Jaa

Asuntoja valmistui enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin 1960-luvun jälkeen. Kaikista valmistuneista asunnoista suurin osa oli kaksioita, mutta yksiöille myönnettiin viime vuoden aikana jo enemmän rakennuslupia kuin kaksioille tai kolmioille.

Uusia asuntoja valmistui viime vuonna Helsingissä ennätykselliset 6736. Uustuotantona ja laajennuksin asuntoja valmistui 6156 ja loput 580 olivat käyttötarkoituksen muutoksia. Kerrosalassa mitattuna uusia asuinrakennuksia valmistui 475 360 kerrosneliömetriä, mikä on enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin vuonna 1970 alkaneen tilastoinnin aikana.

Viime vuonna aloitettiin 6928 asunnon rakentaminen, ja vaikka määrä jäikin vuoden 2018 huippulukemista, ylitti se silti 2010-luvun keskiarvon yli 30 prosentilla. Asunnoille myönnettiin myös rakennuslupia enemmän kuin 2010-luvulla keskimäärin, viime vuonna lupa myönnettiin 7909 asunnon rakentamiselle.

Rakenteilla olevien asuntojen määrä nousi nykyiselle 10 000 asunnon tasolleen vuoden 2018 aikana ja vuoden 2019 lopussa rakenteilla oli 10 009 asuntoa.

Yksiöiden osuus kasvussa

Eniten asuntoja valmistui Kalasataman, Kuninkaantammen ja Jätkäsaaren projektialueille. Kaikista valmistuneista asunnoista suurin osa, noin 32 prosenttia, oli kaksioita. Neljäsosa oli yksiöitä, toinen neljännes kolmioita ja vähintään neljähuoneisia asuntoja oli noin 17 prosenttia valmistuneista asunnoista.

Yksiöiden osuus uusien asuntojen tuotannossa on kasvussa, ja viime vuonna yksiöille myönnettiin jo enemmän rakennuslupia kuin kaksioille tai kolmioille.

Tuotannosta 45 prosenttia säänneltyä

Kaikesta vuoden 2019 asuntotuotannosta 24 prosenttia oli välimuodon säänneltyä asuntotuotantoa. Osuus koostui pääasiassa Hitas-asunnoista, joita valmistui 950, ja asumisoikeusasunnoista, joita valmistui 625. ARA-vuokratuotanto muodosti 21 prosentin osuuden uusista asunnoista, kun opiskelija- ja nuorisoasuntoja valmistui 349 ja muita ARA-vuokrakohteita 1052.

55 prosenttia asuntotuotannosta oli sääntelemättömiä omistus- ja vuokra-asuntokohteita. Kaikista uusista asunnoista 90 prosenttia valmistui kerrostaloihin.

Helsingin kaupungin rakennuttamia asuntoja valmistui 1 314, joista ARA-vuokra-asuntoja oli 732, asumisoikeusasuntoja 378 kappaletta ja Hitas-asuntoja 204 kappaletta.

Toimitilarakentamisen keskittymät Keski-Pasila ja Kalasatama

Toimitilarakennuksia valmistui viime vuoden aikana 263 776 kerrosneliömetrin verran. Toimitilarakennuksilla tarkoitetaan kaikkia muita kuin asuinrakennuksia.

Vuoden 2018 poikkeuksellisen korkeisiin lukemiin verrattuna määrä tarkoittaa noin 37 prosentin laskua, mutta pidemmän aikavälin vertailussa vuosi 2019 näyttäytyy vilkkaana myös toimitilarakentamisen osalta, sillä 2010-luvun keskiarvo ylittyi kuitenkin 30 prosentilla. Rakenteilla olevia toimitiloja oli vuoden 2019 lopussa 489 453 kerrosneliömetrin verran, mikä ylitti 2010-luvun keskiarvon 27 prosentilla.

Toimitilarakentamisen selkeät keskittymät olivat Keski-Pasila ja Kalasatama, joihin valmistui yhteensä lähes puolet Helsingin uusista toimitilarakennuksista.

Rakentamisen vuosijulkaisu 2019

Rakentaminen 2019 pähkinänkuoressa

Kuva: Jätkäsaari kesällä 2019, Antti Pulkkinen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle antaa:

Mari Randell
asunto-ohjelmapäällikkö
mari.randell@hel.fi
09 310 25823

Mika Ronkainen
tutkija
mika.ronkainen@hel.fi
09 310 27653

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hallituksen koronatukipaketti tervetullut – tulevat vuodet Helsingin taloudelle suuri haaste5.6.2020 10:34:22 EESTTiedote

Koronakriisin vaikutukset Helsingin talouteen ovat mittavat, eikä laskun loppusummaa tiedä vielä kukaan. Viimeisimpien arvioiden mukaan Helsingille koronasta aiheutuvat menolisäykset ja tulomenetykset ovat tänä vuonna yli 600 miljoonaa euroa. Talouden raju pysähdys supistaa erityisesti Helsingin verotuloja, samalla kun epidemia kasvattaa kaupungin menoja. Kriisi heikentää kuntien jo entuudestaan heikkoa taloutta, ja hallituksen kunnille suuntaama 1,4 miljardin euron tukipaketti kattaa syntyvät alijäämät vain osittain.

Helsingin toimitilastrategia päätöksentekovaiheeseen – lyhyen aikavälin talouden optimoinnista kohti pitkäaikaista kestävyyttä4.6.2020 15:07:29 EESTTiedote

Helsingin ensimmäinen toimitilastrategia esitellään kaupunginhallitukselle 8. kesäkuuta. Jatkossa kaupungin mittavaa kiinteistöomaisuutta hallitaan ja hoidetaan tähdäten rakennusten pitkäaikaiseen kestävyyteen. Tämä tarkoittaa, että toimitilat tulee suunnitella ja rakentaa niin, että ne kestävät aikaa ja pystyvät palvelemaan erilaisia käyttäjiä.

Helsinki tarjoaa tapahtumajärjestäjille lisäohjeistusta ja neuvontaa koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa4.6.2020 11:25:36 EESTTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on aiheuttanut tarpeen täsmentää Helsingin kaupungin ohjeistusta tapahtumajärjestämisestä. Lisäohjeet on nyt julkistettu ja otettu käyttöön. Poikkeustilanteeseen liittyvien ohjeiden (THL ja OKM 14.5.2020) lisäksi tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia siitä, että kaikki tarpeelliset luvat, ilmoitukset ja muut järjestelyt on hoidettu hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista.

Valtio päätti lisätalousarviossaan investoida uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon3.6.2020 14:11:47 EESTTiedote

Alustavat selvitykset arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista ja toimintamallista on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja museosäätiöiden kesken. Vuoden 2017 lopulla alkaneen suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyisten museoiden toiminta ja kehittäminen. Museoilla on merkittävät kokoelmat, mutta niiden toimintaedellytykset ja tilat eivät vastaa tavoitteeseen kunnianhimoisesta näyttelytoiminnasta, yleisötyöstä tai alan kehittämisestä. Helsingin kaupungin lähtökohtana uudelle museolle on alusta saakka ollut korkea, kansainvälinen taso.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme