Rakenteilla olevan Eläinsairaala Mevetin uusiin tiloihin avataan kissoille oma sairaala, jolle haetaan Cat Friendly Clinic -sertifiointi

Kissasairaalalle on tarvetta, sillä kissojen arvostus lemmikkeinä on kasvanut ja omistajat kaipaavat entistä laadukkaampaa hoitoa kissoilleen.
Kissaosaston toiminnasta vastaava eläinlääkäri Jutta Puomio kertoo, että kaikki tilat ja toiminnot on suunniteltu kissojen etu edellä.
Mevetin uusissa tiloissa vain sisäänkäyntiovi on sama, josta myös koirat kulkevat. Odotustilat, vastaanotto, tutkimushuoneet, sairaala- ja teho-osasto sekä heräämö ovat vain kissojen käytössä. Kissat eivät pääse näköyhteyteen koirien kanssa tai kuule niiden ääniä muista tiloista. Myös koirien hajut pidetään poissa kissaosaston puolelta tilojen pienen ylipaineistuksen avulla.
”Käsittelyssä huomioidaan kaikki kissan aistit. Kissaklinikan käynnit suunnitellaan niin, että hoitohenkilökunta käsittelee yhden vuoron aikana vain kissapotilaita eikä käy hoitamassa välissä koiria. Tilat puhdistetaan potilaiden jälkeen, jotta hajut eivät sekoitu”, Puomio kertoo.
Hoitaminen suunnitellaan niin, ettei kissan kanssa tarvitsisi siirtyä huoneesta toiseen. Tarvittavat välineet tuodaan tilaan jo etukäteen, jotta hoitotilanne on mahdollisimman rauhallinen. Lisäksi tiloissa käytetään rauhoittavia feromonihaihduttimia, jotka vähentävät kissojen stressitasoa.
Sairaalahoitoon jäävät kissat eivät pääse kontaktiin toistensa kanssa.
”Kissat saavat koiria enemmän infektiivisiä sairauksia, minkä vuoksi on erityisen tärkeää, etteivät ne pääse keskenään nenäkontaktiin sairaalan tiloissa. Sairaalahoitoon jäävien kissojen häkit sijoitellaan niin, että kissat eivät saa edes katsekontaktia muihin kissoihin”, Puomio sanoo.
Kissasairaalan tilat ylittävät Cat Friendly Clinic -sertifioinnin minimivaatimukset
Eläinsairaala Mevetin tavoitteena on saada tiloille virallinen Cat Friendly Clinic -sertifiointi, joka kertoo siitä, että tiloissa on huomioitu kissojen tarpeet, ja että työntekijät ovat kouluttautuneet kissojen käsittelyyn ja hoitamiseen. Cat Friendly Clinic -sertifioinnin kriteerit määrittelee kansainvälinen kissalääketieteen järjestö International Society of Feline Medicine (ISFM).
Mevetin eläinlääkäreissä ja hoitajissa on jo nyt kissoihin perehtyneitä osaajia. Puomio on itse suorittanut koulutuksen kissojen käyttäytymisestä.
Sertifikaatin mukaisesti kaikki muutkin työntekijät lisäkouluttautuvat kissojen hoitamiseen ja käsittelemiseen.
”Voimakkaasti niskasta kiinnipitämistä ja muita samankaltaisia pakottamiskiinnipitokeinoja vältetään kissojen hoitamisessa viimeiseen asti”, Puomio kertoo esimerkkinä hyvästä käsittelystä.
”Häkkien suunnittelussa on huomioitu kissojen luontainen tarve päästä korkealle. Niissä tulee olemaan sen verran tilaa, että pystymme järjestämään hieman korkeamman kurkistelupaikan sekä turvallisen piilopaikan kissapotilaille. Häkkien tilavuuden ansiosta hiekkalaatikko ja juomakuppi saadaan erilleen”, Puomio kertoo.
Kissanomistajille halutaan tarjota entistä paremmin tietoa kissojen terveydestä, hyvinvoinnista ja yleisimmistä sairauksista, sillä kissojen kivun ja oireiden tunnistaminen on usein hyvin haastavaa.
Lisäksi itse käynnistä pyritään tekemään asiakkaalle ja kissalle mahdollisimman helppo.
”Me ohjeistamme siinä, millä tavalla kissa kannattaa tuoda klinikalle, tai esimerkiksi, kuinka nuoren kissan saa totutettua kuljetuslaatikkoon. Yritämme minimoida kissan stressin jo kotoa lähtemisestä alkaen”, Puomio sanoo.
Eläinsairaala Mevet
- Eläinsairaala Mevetin uudet tilat rakentuvat Pitäjänmäkeen vain muutaman korttelin päähän nykyisestä sijainnista. Mevet on perustettu vuonna 1974 ja muuttaa nyt toisen kerran.
- Tavoitteena on, että uudet tilat ja kissasairaala avataan kesällä 2023.
- Kissoilla on omat odotustilat, vastaanotto, tutkimushuoneet, sairaala- ja teho-osasto sekä heräämö. Tilat on suunniteltu kissojen tarpeiden mukaan. Koirien äänet ja hajut eivät pääse kissasairaalan puolelle. Myöskään kissat eivät pääse kontaktiin keskenään.
- Kaikki kissasairaalan työntekijät kouluttautuvat kissojen hoitamiseen ja käsittelyyn.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Miira NymanSairaalan johtajaEläinsairaala Mevet
Puh:050 534 8562miira.nyman@omaelainklinikka.fiJari PulkkinenViestintäpäällikköEvidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Puh:040 702 7568jari.pulkkinen@evidensia.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Evidensia-verkostoon kuuluu 11 ympäri vuorokauden päivystävää eläinsairaalaa ja 37 eläinlääkäriasemaa ympäri Suomea. Sairaalat toimivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Raisiossa, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kuopiossa ja Oulussa. Evidensian etäeläinlääkäri neuvoo maksutta kaikissa eläinten terveyteen ja sairaudenhoitoon liittyvissä asioissa numerossa 020 1800 900 sekä ohjaa tarvittaessa hoitoon sopivimpaan paikkaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Rekisteröinnin lisäksi kaikki koirat on sirutettava tämän vuoden aikana2.2.2023 08:06:00 EET | Tiedote
Vuoden alussa kaikkien koirien rekisteröinnistä tuli pakollista. Ennen kuin koiran tiedot voi ilmoittaa pian aukeavaan, Ruokaviraston ylläpitämään rekisteriin, koiran pitää olla mikrosirutettu. Suomessa on arviolta noin 200 000 siruttamatonta koiraa, jotka täytyy tunnistusmerkitä ja rekisteröidä tämän vuoden aikana.
Valmistaudu jouluun: ei kinkkua tai suklaata koiran herkuksi ja koristeet kissan ulottumattomiin7.12.2022 08:09:00 EET | Tiedote
Joulun ajan herkut saattavat aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita lemmikeille. Kinkku, suklaat ja karkit ovat kaikki eläimille sopimattomia herkkuja ja voivat pahimmillaan johtaa myrkytykseen tai muuhun akuuttiin riskiin. Koristeet taas aiheuttavat nieltynä suolitukoksia. Ennakoimalla monet vaaratilanteet on mahdollista välttää.
Koiran äänipelon hoitaminen sekä uudenvuoden vietto lemmikin kanssa30.11.2022 08:07:00 EET | Tiedote
Tässä kaksi tiedotetta eläinten äänipelosta. Ensimmäinen käsittelee koiran äänipelon hoitamista siedättämällä sekä vastaehdollistamisella. Äänipelosta on mahdollista päästä kokonaan eroon vain johdonmukaisella kouluttamisella. Toinen tiedote antaa vinkkejä siihen, kuinka lemmikkikodissa kannattaa toimia uudenvuoden ilotulitusten paukkeen aikaan.
Oikea hetki luopua lemmikistä on silloin, kun sen elämänlaatu kärsii merkittävästi24.11.2022 09:05:00 EET | Tiedote
Päätös eläimen lopettamisesta on lemmikinomistamisen raskaimpia puolia. Eläinlääkärit tukevat omistajaa päätöksessä ja tarjoavat tietoa, keskusteluapua sekä kuuntelevat. Myös eläinlääkärille on koskettavaa nähdä omistajan ja lemmikin ystävyyssuhteen kaikista riipaisevin hetki ja myötäelää ystävän luopumiseen liittyvää tuskaa.
Eläinsairaalan työntekijät ovat päässeet rakenteilla oleviin uusiin tiloihin jo virtuaalitodellisuudessa11.11.2022 08:07:00 EET | Tiedote
Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään vielä vain harvoin arkkitehtuurissa niin, että tulevat käyttäjät pääsevät kulkemaan suunnitelluissa tiloissa virtuaalimaailmassa. Eläinsairaala Mevetin uusien tilojen suunnittelussa virtuaalitodellisuus on auttanut hahmottamaan, millaisia muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin täytyy tehdä ja kuinka tilat sopivat eläinsairaalan arkeen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme