Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy

Rakenteilla olevan Eläinsairaala Mevetin uusiin tiloihin avataan kissoille oma sairaala, jolle haetaan Cat Friendly Clinic -sertifiointi

Jaa
Uudessa Mevetissä panostetaan siihen, että eläinlääkärikäynti on eläimille, erityisesti kissoille, mahdollisimman stressitön. Kissat saavat vastaanottokäyntejä varten kokonaan koirista sekä muista eläimistä erilliset tilat ja henkilökunta lisäkouluttautuu erityisesti kissojen hoitamiseen ja käsittelyyn.
Klinikkaeläinhoitaja Erika Österberg (vasemmalla) ja eläinlääkäri Jutta Puomio tutkivat Fia-kissaa osaavin käsin. Fialla on luottavainen olo olla.
Klinikkaeläinhoitaja Erika Österberg (vasemmalla) ja eläinlääkäri Jutta Puomio tutkivat Fia-kissaa osaavin käsin. Fialla on luottavainen olo olla.

Kissasairaalalle on tarvetta, sillä kissojen arvostus lemmikkeinä on kasvanut ja omistajat kaipaavat entistä laadukkaampaa hoitoa kissoilleen.

Kissaosaston toiminnasta vastaava eläinlääkäri Jutta Puomio kertoo, että kaikki tilat ja toiminnot on suunniteltu kissojen etu edellä.

Mevetin uusissa tiloissa vain sisäänkäyntiovi on sama, josta myös koirat kulkevat. Odotustilat, vastaanotto, tutkimushuoneet, sairaala- ja teho-osasto sekä heräämö ovat vain kissojen käytössä. Kissat eivät pääse näköyhteyteen koirien kanssa tai kuule niiden ääniä muista tiloista. Myös koirien hajut pidetään poissa kissaosaston puolelta tilojen pienen ylipaineistuksen avulla.

”Käsittelyssä huomioidaan kaikki kissan aistit. Kissaklinikan käynnit suunnitellaan niin, että hoitohenkilökunta käsittelee yhden vuoron aikana vain kissapotilaita eikä käy hoitamassa välissä koiria. Tilat puhdistetaan potilaiden jälkeen, jotta hajut eivät sekoitu”, Puomio kertoo.

Hoitaminen suunnitellaan niin, ettei kissan kanssa tarvitsisi siirtyä huoneesta toiseen. Tarvittavat välineet tuodaan tilaan jo etukäteen, jotta hoitotilanne on mahdollisimman rauhallinen. Lisäksi tiloissa käytetään rauhoittavia feromonihaihduttimia, jotka vähentävät kissojen stressitasoa.

Sairaalahoitoon jäävät kissat eivät pääse kontaktiin toistensa kanssa.

”Kissat saavat koiria enemmän infektiivisiä sairauksia, minkä vuoksi on erityisen tärkeää, etteivät ne pääse keskenään nenäkontaktiin sairaalan tiloissa. Sairaalahoitoon jäävien kissojen häkit sijoitellaan niin, että kissat eivät saa edes katsekontaktia muihin kissoihin”, Puomio sanoo.

Kissasairaalan tilat ylittävät Cat Friendly Clinic -sertifioinnin minimivaatimukset

Eläinsairaala Mevetin tavoitteena on saada tiloille virallinen Cat Friendly Clinic -sertifiointi, joka kertoo siitä, että tiloissa on huomioitu kissojen tarpeet, ja että työntekijät ovat kouluttautuneet kissojen käsittelyyn ja hoitamiseen. Cat Friendly Clinic -sertifioinnin kriteerit määrittelee kansainvälinen kissalääketieteen järjestö International Society of Feline Medicine (ISFM).

Mevetin eläinlääkäreissä ja hoitajissa on jo nyt kissoihin perehtyneitä osaajia. Puomio on itse suorittanut koulutuksen kissojen käyttäytymisestä.

Sertifikaatin mukaisesti kaikki muutkin työntekijät lisäkouluttautuvat kissojen hoitamiseen ja käsittelemiseen.

”Voimakkaasti niskasta kiinnipitämistä ja muita samankaltaisia pakottamiskiinnipitokeinoja vältetään kissojen hoitamisessa viimeiseen asti”, Puomio kertoo esimerkkinä hyvästä käsittelystä.

”Häkkien suunnittelussa on huomioitu kissojen luontainen tarve päästä korkealle. Niissä tulee olemaan sen verran tilaa, että pystymme järjestämään hieman korkeamman kurkistelupaikan sekä turvallisen piilopaikan kissapotilaille. Häkkien tilavuuden ansiosta hiekkalaatikko ja juomakuppi saadaan erilleen”, Puomio kertoo.

Kissanomistajille halutaan tarjota entistä paremmin tietoa kissojen terveydestä, hyvinvoinnista ja yleisimmistä sairauksista, sillä kissojen kivun ja oireiden tunnistaminen on usein hyvin haastavaa.

Lisäksi itse käynnistä pyritään tekemään asiakkaalle ja kissalle mahdollisimman helppo.

”Me ohjeistamme siinä, millä tavalla kissa kannattaa tuoda klinikalle, tai esimerkiksi, kuinka nuoren kissan saa totutettua kuljetuslaatikkoon. Yritämme minimoida kissan stressin jo kotoa lähtemisestä alkaen”, Puomio sanoo.

Eläinsairaala Mevet

  • Eläinsairaala Mevetin uudet tilat rakentuvat Pitäjänmäkeen vain muutaman korttelin päähän nykyisestä sijainnista. Mevet on perustettu vuonna 1974 ja muuttaa nyt toisen kerran.
  • Tavoitteena on, että uudet tilat ja kissasairaala avataan kesällä 2023.
  • Kissoilla on omat odotustilat, vastaanotto, tutkimushuoneet, sairaala- ja teho-osasto sekä heräämö. Tilat on suunniteltu kissojen tarpeiden mukaan. Koirien äänet ja hajut eivät pääse kissasairaalan puolelle. Myöskään kissat eivät pääse kontaktiin keskenään.
  • Kaikki kissasairaalan työntekijät kouluttautuvat kissojen hoitamiseen ja käsittelyyn.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Klinikkaeläinhoitaja Erika Österberg (vasemmalla) ja eläinlääkäri Jutta Puomio tutkivat Fia-kissaa osaavin käsin. Fialla on luottavainen olo olla.
Klinikkaeläinhoitaja Erika Österberg (vasemmalla) ja eläinlääkäri Jutta Puomio tutkivat Fia-kissaa osaavin käsin. Fialla on luottavainen olo olla.
Lataa
Eläinlääkäri Jutta Puomio saa Fia-kissan rentoutumaan, mikä tekee kissan tutkimisesta helpompaa.
Eläinlääkäri Jutta Puomio saa Fia-kissan rentoutumaan, mikä tekee kissan tutkimisesta helpompaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy
Tammiston Kauppatie 29
01510 Vantaa

http://www.evidensia.fi

Evidensia-verkostoon kuuluu 11 ympäri vuorokauden päivystävää eläinsairaalaa ja 37 eläinlääkäriasemaa ympäri Suomea. Sairaalat toimivat Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa, Raisiossa, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kuopiossa ja Oulussa. Evidensian etäeläinlääkäri neuvoo maksutta kaikissa eläinten terveyteen ja sairaudenhoitoon liittyvissä asioissa numerossa 020 1800 900 sekä ohjaa tarvittaessa hoitoon sopivimpaan paikkaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy

Eläinsairaalan työntekijät ovat päässeet rakenteilla oleviin uusiin tiloihin jo virtuaalitodellisuudessa11.11.2022 08:07:00 EET | Tiedote

Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään vielä vain harvoin arkkitehtuurissa niin, että tulevat käyttäjät pääsevät kulkemaan suunnitelluissa tiloissa virtuaalimaailmassa. Eläinsairaala Mevetin uusien tilojen suunnittelussa virtuaalitodellisuus on auttanut hahmottamaan, millaisia muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin täytyy tehdä ja kuinka tilat sopivat eläinsairaalan arkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme