Suomen Kennelliitto ry

Rally-toko kasvattaa edelleen suosiotaan koiraharrastajien keskuudessa

Jaa

Vuonna 2017 erilaisissa koiraharrastuskokeissa ja -kilpailuissa käytiin 177 298 kertaa. Vaikka tämä oli 6,0 prosenttia edellisvuotta vähemmän, ei suuria lajikohtaisia notkahduksia nähty. Tilastot osoittavat edelleen, että koirien kanssa harrastetaan paljon ja harvinaisempiinkin lajeihin riittää osallistujia. Koiranäyttelyt säilyttivät paikkansa suosituimpana koiraharrastuslajina.

Agility on vauhdikas laji. Suoritusmäärät lajissa kääntyivät laskuun vuonna 2017. Kuva: Jukka Pätynen
Agility on vauhdikas laji. Suoritusmäärät lajissa kääntyivät laskuun vuonna 2017. Kuva: Jukka Pätynen

Tokosta, agilitystä ja koiratanssista elementtejä yhdistelevän rally-tokon suosio kasvoi edelleen. Suorituksia oli yhteensä 11 137, joka oli 9,0 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tämän lisäksi suoritusten määrät nousivat esimerkiksi paimennuskokeissa ja valjakkohiihdossa.

Myös koiranäyttelyiden määrä nousi 7,0 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Näyttelyitä järjestettiin 318 ja niissä näyttelykäyntejä oli 190 409 eli 1,3 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Suoritukset vähenivät esimerkiksi metsästyslajeissa, palveluskoiralajeissa ja myös pitkään suosiotaan kasvattaneessa agilityssa.

– Mitään odottamattomia muutoksia tai suuria notkahduksia tilastoissa ei näy. Vaikka esimerkiksi agilityn suoritusmäärät vähenivät, on laji edelleen huippusuosittu. Vähäisemmät suoritusmäärät lajissa johtuvat uusista lajeista. Näistä paras esimerkki on rally-toko, josta tuli virallinen laji vuonna 2014, toteaa Kennelliiton koe- ja kilpailutoimikunnan esittelijä-sihteeri Jukka Lindholm.

Koiraharrastuksella on positiivisia vaikutuksia

Koiran kanssa on mahdollista harrastaa hyvin monipuolisesti. Yhdessä tekeminen lisää sekä koiran että sen omistajan hyvinvointia ja vahvistaa keskinäistä sidettä. Suomessa on yhteensä noin 70 Kennelliiton alaista virallista koe- ja kilpailulajia.

Koiraharrastuslajit tavoittavat suuren määrän ihmisiä ja tuovat kokeita ja kilpailuja järjestäville kunnille monia positiivisia vaikutuksia. Kilpailupaikoille matkustetaan usein kaukaakin ja näin kunnille syntyy matkailusta taloudellisia hyötyjä. Lisäksi koiraharrastaminen lisää yhteisöllisyyttä ja harrastusmahdollisuuksien monipuolisuutta kunnissa. Koiraharrastuksiin voi lähteä mukaan jokainen ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Koiranpäivää vietetään 24. huhtikuuta. Tänä vuonna päivän teemana on ’’koiraharrastus yhdistää’’. Teemalla Kennelliitto haluaa tuoda esille arkisenkin koiraharrastamisen positiivisia vaikutuksia ja sitä, että jokainen koiranomistaja voi löytää juuri itselleen ja koiralleen sopivan harrastuksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Kennelliitto
Jukka Lindholm,
koe- ja kilpailutoimikunnan esittelijä-sihteeri
jukka.lindholm@kennelliitto.fi
050 321 8714

Kuvat

Agility on vauhdikas laji. Suoritusmäärät lajissa kääntyivät laskuun vuonna 2017. Kuva: Jukka Pätynen
Agility on vauhdikas laji. Suoritusmäärät lajissa kääntyivät laskuun vuonna 2017. Kuva: Jukka Pätynen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry. on valtakunnallinen koira-alan asiantuntijajärjestö. Liiton jäseninä on noin 2 000 koiraharrastusyhdistystä ja noin 146 000 henkilöjäsentä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

//Korjattu tiedote: Kennelliitto palkitsee 18 sankarikoiraa ihmishenkien pelastamisesta19.10.2018 09:14Uutinen

//Tiedotteeseen korjattu: Vaihdettu kuva Camosta. Saksanpaimenkoira Brada pelasti omistajansa häkämyrkytykseltä tammikuussa 2018 (ei 2017). Lisätty kuva Piitusta // Kennelliitto myöntää vuonna 2018 Sankarikoiran arvon 18 koiralle. Lisäksi 11 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 16. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme