Rankkoja, tehokkaita ja aikaansaamattomia päiviä – opiskelupäivän voi pilata kiire tai huonosti nukuttu yö
Opiskelijan viikkoon mahtuu niin tuotteliaita päiviä kuin päiviä, jolloin stressitaso nousee, mutta tulosta ei synny. Aikaansaamattoman opiskelupäivän taustalla voi olla huonosti nukuttu yö tai epäonnistunut yritys hallita opiskeluruuhkaa. Tuotteliaana päivänä sekä onnistuminen opiskelussa että rentouttava vapaa-aika lisäsivät opiskelijoiden hyvinvointia.

Tulokset selvisivät hiljattain valmistuneessa Jyväskylän yliopistossa tehdyssä mobiilipäiväkirjatutkimuksessa, jossa maisterivaiheen opiskelijat raportoivat viikon ajan opiskeluun ja hyvinvointiin liittyviä tekijöitä.
– Ennen korona-aikaa kerätty tutkimusaineisto antaa kuvan niin hyvinvointia tukevista kuin kuormittavista tekijöistä. Opiskelijoiden tyypillinen viikko ja päiväprofiilit näyttäisivät nyt luultavimmin erilaisilta nykytilanteessa, jossa arjesta puuttuu rutiineja ja tietynlainen perusrytmi ja opiskelu toteutuu etänä, kasvatustieteen professori Anna Rönkä pohtii.
Tehokkuus korkeimmillaan maanantaisin ja keskiviikkoisin
Tutkimus osoitti opiskelutuntien, motivaation ja stressitason vaihtelevan päivästä toiseen. Opiskelutunnit ja -motivaatio olivat usein korkeimmillaan maanantaisin ja keskiviikkoisin. Opiskelijoiden väliset erot selittyivät jonkin verran elämäntilanteeseen liittyvillä tekijöillä, kuten perhetilanteella ja tyytyväisyydellä taloudelliseen tilanteeseen.
Tutkimuksessa löydettiin neljänlaisia päiväprofiileja opiskelutuntien, motivaation ja stressitason perusteella. Ne nimettiin intensiiviseksi, tuotteliaaksi, tehottomaksi ja rennoksi päiväksi. Tuotteliaana päivänä opiskelijat olivat hyvin motivoituneita ja kokivat keskimääräisesti stressiä, kun taas tehottomana päivänä sekä opiskeluaika että motivaatio olivat matalalla, mutta stressitaso ei. Intensiivisenä päivänä kaikki kolme tekijää olivat korkealla ja rentojen, todennäköisesti viikonloppuun sijoittuvien päivien, ollessa päinvastoin.
Rentouttava vapaa-aika ja ystävät lisäävät hyvinvointia
Etenkin rentouttava vapaa-aika ja ystävien seura olivat opiskelijoiden mukaan tekijöitä, jotka tuovat päivään hyvinvointia. Opiskelijat kertoivat saavansa virtaa myös riittävästä ja laadukkaasta unesta ja ruoasta, liikunnasta sekä onnistuneesta ajanhallinnasta. Päivän saattoi puolestaan pilata huono yöuni, kiire, liiallinen stressi ja omaan terveyteen liittyvät harmit.
Päiväprofiilit erosivat toisistaan opiskelijoiden mainitsemien hyvinvointia lisäävien tai heikentävien tekijöiden suhteen muun muassa siten, että tuotteliaina päivinä opiskelijat kokivat saaneensa virtaa opiskelusta ja onnistuneesta ajanhallinnasta. Sekä intensiivisinä että tehottomina päivinä opiskelijat kokivat kiireen heikentäneen heidän hyvinvointiaan ja myös sosiaalisiin suhteisiin liittyvät haasteet tai niiden puute saattoivat heikentää hyvinvointia ja aiheuttaa harmia.
– Tulokset auttavat ymmärtämään opiskelijan arjen dynamiikkaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Opiskelijalta voi kysyä, mikä voisi tehdä päivästäsi paremman ja kannustaa löytämään sellaisia päivittäisiä tapoja, jotka lisäävät hyvinvointia, yliopistotutkija Eija Sevón ehdottaa.
Korona tuonut haasteita opiskelijan hyvinvointiin
Pandemia ja sen mukana tulleet rajoitukset ovat muuttaneet opiskelijoiden arkea huomattavasti. Tutkimuksessa esiin nousseet hyvinvointia tukevat tekijät, kuten ystävien kanssa vietetty aika, onnistunut arjen ajanhallinta sekä mahdollisesti riittävä liikunta ovat olleet koetuksella koko korona-ajan. Sen sijaan kuormittavien tekijöiden, kuten stressin ja omaan terveyteen liittyvien huolien tiedetään lisääntyneen. Myös yksilöiden väliset erot kuormituksessa saattavat nykytilanteessa korostua.
– Opiskelijoilla on suuri tarve vuorovaikutukseen niin toisten opiskelijoiden kuin opettajien kanssa. Koronasta huolimatta opiskelijoille pitäisi luoda etäyhteyksin mahdollisuuksia niin epäviralliseen kuulumisten vaihtamiseen ja vuorovaikutukseen kuin opetuksen, palautteen ja ohjauksen saamiseen, Sevón summaa.
Lisätietoja:
Anna Rönkä, professori, tutkimuksesta vastaava varajohtaja (kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto)
anna.k.ronka@jyu.fi, puh. 0408054891
Alkuperäinen artikkeli:
Moilanen, Sanna; Autio, Laura; Tolvanen, Asko; Sevon, Eija; Rönkä, Anna (2020). From Intense to Leisurely Study Days: A Diary Study of Daily Wellbeing among Students in Higher Education. Open Education Studies, 2, 295-311. DOI: 10.1515/edu-2020-0133: https://www.degruyter.com/view/journals/edu/2/1/article-p295.xml
Tutkimuksen raportointia rahoitti Jyväskylän yliopiston StudentLife -hanke.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.
Seminaarinmäen kampus on Suomen ensimmäinen hakukohde Euroopan kulttuuriperintötunnukseksi3.3.2021 10:04:32 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston hakema kohde Seminaarinmäen kampus tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana. Tuloksia odotetaan alkuvuonna 2022.
Yliopiston etävuosijuhlassa palkitaan tutkimuksen ja opetuksen huippuja3.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Yliopiston vuosijuhla keskiviikkona 10.3.2021 klo 18.00 alkaen Verkkolähetys, linkki lähetyspäivänä osoitteessa jyu.fi/vuosijuhla
Kuntavaalien asiantuntijoita Jyväskylän yliopistossa 2.3.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Kaipaatko asiantuntijaa politiikkaa ja tulevia kuntavaaleja koskeviin teemoihin? Jyväskylän yliopiston tutkijoilta löytyy näihin teemoihin tieteellistä ja asiantuntevaa osaamista eri näkökulmista. Alla on listattu asiantuntijoita, joilta voit saada vastauksia kysymyksiisi.
Jyväskylän yliopisto vankistaa ammattivalmentajien tutkitun tiedon osaamista26.2.2021 12:07:28 EET | Tutkimus
Vain kolmanneksella päätoimisista valmentajista on akateeminen koulutus. Jotta luku saadaan nousuun, Jyväskylän yliopisto uudistaa valmentajakoulutuksen syksyllä 2021. Kun valmennus nojautuu tutkittuun tietoon, urheilutuloksetkin paranevat.
Jyväskylän yliopisto läpäisi ensimmäisenä yliopistona kolmannen kierroksen auditoinnin – yliopisto panostaa opiskelijoihin ja hyvinvointiin25.2.2021 10:00:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto auditoitiin ensimmäisenä yliopistona kolmannella auditointikierroksella.Jyväskylän yliopisto sai auditoinnista erityistä kiitosta koulutustoiminnan johtamisesta ja monipuolisesta henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimisesta.
Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme