Luonnonvarakeskus

Rannikkokalastuksen kannattavuus säilynyt samalla tasolla

Jaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokoamien tietojen mukaan rannikkokalastuksen kannattavuus on pysynyt lähes samalla tasolla kahden viime vuoden aikana. Samaan aikaan rannikkokalastuksen liikevaihto ja kokonaistuotot ovat kuitenkin vähentyneet.

Rannikkokalastuksen liikevaihto oli vuonna 2016 hieman yli seitsemän miljoonaa euroa eli noin 1,3 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2015. Rannikkokalastuksella tarkoitetaan kalastusta alle kymmenmetrisillä aluksilla.

– Kokonaistuotot vähenivät edellisvuodesta noin 2,2 miljoonalla eurolla 8,7 miljoonaan euroon. Kokonaistuottoihin kuuluvat liikevaihdon lisäksi tuet ja muut tuotot kuten hyljesieto- ja vakuutuskorvaukset sekä vesialueiden vuokra, kertoo tutkija Markku Kärnä Lukesta.

Vuonna 2016 rannikkokalastusta harjoitti Suomessa 1218 yritystä ja niiden keskimääräinen liikevaihto oli noin 5800 euroa.

Yritysten määrä lisääntyi ja liikevaihto kutistui

Rannikkokalastusyritysten määrä kasvoi jonkin verran vuonna 2016 ja samalla yritysten keskimääräinen liikevaihto pieneni. Uusi kalastuslaki tuli voimaan vuoden 2016 alusta. Lakimuutoksen myötä perustettuun kaupallisen kalastuksen rekisteriin kuuluu monia satunnaisesti kalastavia yrityksiä, mikä osaltaan selittää yritysten määrän kasvua ja pientä keskimääräistä liikevaihtoa.

Rannikkokalastusyritysten kokonaiskustannukset laskivat 4,1 miljoonaan euroon. Kustannukset ovat vaihdelleet tuloja myötäillen, joten yritysten kannattavuus on säilynyt positiivisena muutoksista huolimatta. Jalostusarvo laski, mutta sen osuus kokonaistuotoista säilyi lähes edellisvuoden tasolla. Yritysten nettotulos suhteessa kokonaistuottoihin on ollut jopa kasvussa viime vuosina.

Yksityiskohtaista tietoa helposti Taloustohtori-palvelusta

Rannikkokalastajien taloudellisesta toiminnasta ja tilinpäätöksistä kerätään tietoa vuosittain Luken kirjanpitokyselyllä. Tilinpäätöstietoja on kerätty vuodesta 2008 lähtien.

Taloustohtorissa käytettyyn liikevaihtoluokitukseen on tullut muutos vuodesta 2016 alkaen. Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja nousi 8500 eurosta 10 000 euroon. Sen johdosta vuonna 2016 yritykset luokitellaan alle 10 000 euron, 10 000–40000 euron ja yli 40 000 euron liikevaihtoluokkiin. Vuosina 2008–2015 alimpana liikevaihdon rajana käytetään edelleen 8500 euroa.

Keskiarvotulokset ja raportit syntyvät palvelussa asiakkaan toiveiden mukaisesti. Palvelussa on nähtävissä rannikkokalastuksen tilinpäätöstiedot sekä koko pienimuotoiselle rannikkokalastukselle että pyydys- ja liikevaihtoluokittain vuosilta 2008–2016 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Yhteyshenkilöt

Rannikkokalastus:
Tutkija Markku Kärnä, puh. 029 532 7300, etunimi.sukunimi@luke.fi

Tutkija Joonas Valve, puh. 029 532 2980, etunimi.sukunimi@luke.fi

Taloustohtori:
Erikoistutkija Arto Latukka, puh. 029 532 6308, etunimi.sukunimi@luke.fi

Kuvat

Rannikkokalastajien (alus alle 10 m) tuottojen, jalostusarvon ja nettotuloksen reaalinen kehitys vuosina 2011–2016.
Rannikkokalastajien (alus alle 10 m) tuottojen, jalostusarvon ja nettotuloksen reaalinen kehitys vuosina 2011–2016.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Muistutuskutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?11.12.2017 08:23Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Mediakutsu: Puutarha-alan tulevaisuusseminaari 12.12.: Kypsän hedelmäinen, hennon hapokas – kuvaillaanko tomaatit jatkossa kuten viinit?4.12.2017 10:57Kutsu

Kun kymmenen vuoden päästä ostamme tomaatteja, voimme valita tomaattimme niiden aromista annetun kuvailun mukaan. Tomaatit profiloidaan kuten viinit. Kuluttajat syövät terveellisemmin, mutta silti helposti ja nopeasti. Tämä ei näy einesten ja puolivalmisteiden käytön lisääntymisenä, vaan terveellisenä noutoruokana ja kokkaamisena valmiista resepti- ja raaka-ainepaketeista. Osa puutarhoista tarjoaa puolestaan green care- ja elämyspalveluja. Myös luomun kysyntä on viisinkertaistunut. Utopiaako vai totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme