Messukeskus

Ranska on tuhansien keskustelujen maa

Jaa

Helsingin Kirjamessuilla esitellään tänä vuonna ranskalaista kirjallisuutta ja kulttuuria. Ranska on näkyvästi esillä syksyn kirjasadossa: toistakymmentä suomennosta ja yhtä monta Ranskaa käsittelevää romaania ja esseetä julkaistaan Suomessa. Näistä kirjoista piirtyy monipuolinen kuva maasta, jossa keskustellaan avoimesti maailmanlaajuisista teemoista.

Teemamaan ohjelmasta vastaa Ranskan instituutti, jonka osastolla messuilla myydään ranskalaista kirjallisuutta. Messujen avajaisnauhan leikkaa Ranskan Suomen-suurlähettiläs Serge Tomasi yhdessä ohjelmajohtaja Ronja Salmen kanssa 24.10. klo 10.

Suosittu ranskalainen kirjailija ja lehdistövapautta puolustava toimittaja kirjamessuille

Kirjamessuille saapuu ranskalainen kirjailija ja elokuvaohjaaja Éric Vuillard, joka on kirjoittanut tänä vuonna suomennetun teoksen Päiväkäsky. Se on tosi ja viiltävän tarkka kuvaus natsi-Saksan kulisseista. Päiväkäsky muistuttaa silmien ummistamisen ja myöntymisen vaaroista sekä siitä, että pahin ei ole väistämätöntä. Teos voitti Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Goncourtin vuonna 2017 ja sitä on myyty satojatuhansia kappaleita.

Ranskalainen toimittaja Christophe Deloire  on lehdistönvapautta puolustavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) pääsihteeri. Deloire pitää puheenvuoron toimittajiin kohdistuvasta vihapuheesta, jatkuvasta ahdistelusta ja maalittamisesta. Esitystä kommentoivat kirjailija Sofi Oksanen, dosentti Riku Neuvonen ja toimittaja Tuomas Muraja. Keskustelun juontaa Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

Kuinka hyvin Ranska loppujen lopuksi tunnetaan? 

Kirjamessuilla on useita keskusteluja, joiden keskiössä on Ranska. Messuilla keskustellaan, miten kirjallisuus auttaa ymmärtämään eri kulttuureja. Toisin kuin moni muu maa Ranska on säilyttänyt oman tiiviin ja monenkirjavan pienkirjakauppojen ja kustantajien verkoston aktiivisen kulttuuripolitiikan ansiosta.  Ranskalaiset asiantuntijat puhuvat Ranskan kirja-alasta ja -politiikasta sekä siihen liittyvistä erityispiirteistä kuten kirjan sovitusta kiinteästä hinnasta (Fixed Book Price policy) ja julkisesta rahoituksesta. Kansallisvaltioiden suhde Euroopan unioniin on koetuksella. Mitä Brexitistä tuli, joutuuko Italia jättämään euron, pystyykö edes Ranska sitoutumaan yhteiseen Eurooppaan? Ovatko Ranskan tunnuslauseen periaatteet, vapaus, veljeys ja tasa-arvo,  aidosti elossa vai ovatko ne korventuneet ontoiksi fraaseiksi?

Vapaus, veljeys, tasa-arvo. Ranskasta se kaikki alkoi 24.10. klo 13.30, Kruununhaka
Onko Ranska kirjallisuuden ystävien paratiisi? 24.10. klo 18.00, Töölö
Kirja avaimena toiseen kulttuuriin 24.10. klo 18.30, Töölö
Miksi Ranska raivoaa? 25.10. klo 16.30, Senaatintori
Ranskan muuttuva vasemmisto 26.10. klo 17.00, Kruununhaka
Euroopan suunta 27.10. klo 14.30, Senaatintori

Meillä kaikilla on jonkinlainen idea Ranskasta ja sen kulttuurista

Tämän vuoden teemamaan ohjelma osoittaa, että Ranska on edelleen inspiraation lähde monille suomalaisille kirjailijoille. Milja Kauniston Tulenpunaisen cabaret’n tarina sijoittuu 1900-luvun alun Pariisiin, Sari Havasin Rivierasta terveisin antaa kuvan elämästä Etelä-Ranskan rannoilla kun taas Annastiina Heikkilän Miksi Ranska raivoaa ja Jorma Turusen Ranskan muuttuva vasemmisto yrittävät selittää Ranskan poliittista elämää. Myös Ranskan naiset näyttävät kiinnostavan suomalaisia: Hannu Mäkelän Varjo kertoo Jeanne d’Arcin elämästä, Korsetti ja krusifiksi ranskalaisista barokin ajan naisista ja Mademoisellesta Madameksi naisten elämästä nykypäivänä.

Entä miltä Ranska näyttää ranskalaisissa kirjoissa?

Ranskan instituutti nostaa tänä vuonna ranskasta suomeksi julkaistuista kirjoista kolme merkittävää teosta. Näiden teosten kirjailijat eivät kuitenkaan vieraile Helsingin Kirjamessuilla. Ilmiömäinen Edouard Louis’n Ei enää Eddy kertoo nuoren homopojan vaikeasta kasvusta pienessä kylässä ja elämästä köyhässä perheessä. Kirjan päähenkilön kokemukset sekä sukupolven ja yhteiskuntaluokkien ristiriidat ovat universaaleja. Alice Zeniterin Unohtaminen taito käsittelee vaikean perhehistorian muistia. Kirjan taustalla on Algerian ja Ranskan historiallisia tabuja ja traumoja. Mona Choletin Naisia vai noitia -kirja kertoo kolmen noitana pidetyn naisen vainosta. Kirjailijan mukaan noita-käsitys vaikuttaa länsimaiden sukupuoli- ja tasa-arvokeskustelun taustalla vielä nykypäivänäkin.  

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma

Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on myös Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös Levymessut ja Postimerkkinäyttely. Suunnista kirjaan -tapahtuma järjestetään torstaina ja perjantaina ja se tuo noin 8000 koululaista messuille.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 24.–27.10.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma on avoinna torstaista lauantaihin 24.–26.10. klo 10-20 ja sunnuntaina 27.10. klo 10-18.
Liput ovelta ja tapahtuman aikana verkkokaupasta: aikuiset 19 e, lapset, opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset 10 e, perhelippu 36 e, kokoaikaliput 30 e/20 e.
Liput ennakkoon edullisemmin verkkokaupasta http://shop.messukeskus.com

Tapahtuma järjestetään nyt 19. kertaa. Samanaikaisesti järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma, johon pääsee tutustumaan samalla lipulla. Tapahtumakokonaisuudessa vieraili viime vuonna 85 616.

Lisätietoja: tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
ohjelmajohtaja Ronja Salmi, puh. 040 750 1019, ronja@ryovari.fi
teemamaa Ranska: Ranskan instituutti, Michaël Toledano, michael.toledano@france.fi

www.helsinginkirjamessut.fi

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta http://mediabank.messukeskus.com

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. Messukeskuksen omistajayritys Suomen Messut Osuuskunta täyttää 100 vuotta vuonna 2019. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. Annually, 65 exhibitions and 1500 meetings and congresses are held at MessukeskusOver one million visitors take part in the events. The Finnish Fair Corporation, the company that owns Messukeskus Helsinki, celebrates its 100th anniversary in 2019. | Messukeskus – A century in the centre of events 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Matkamessujen ohjelmassa esillä vastuullisuus, maata pitkin matkustaminen ja partnerimaa Viro4.12.2019 08:00:00 EETTiedote

Pohjoismaiden suurimman matkailualan tapahtuman Matkamessujen ohjelman julkistus on aloitettu. Ohjelmassa näkyy entistä voimakkaammin vastuullinen matkailu. Myös Matkamessujen partnerimaa Viro on näyttävästi esillä ohjelmassa. Matkamessut järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 16.-19.1.2020. Matkailun trendit ja matkailun merkitys muuttuvassa yhteiskunnassa ovat voimakkaasti esillä Matkamessuilla. Matkailuteollisuus tuottaa 10 % maailman bruttokansantuotteesta ja työllistää maailmanlaajuisesti joka kymmenennen ihmisen, mutta turismin kasvaessa maapallon kestokyky on kuitenkin koetuksella. Kuinka vastuullisuus tulisi ottaa huomioon matkailuteollisuudessa? Onko vastuullisuus ja kestävyys muuttumassa ”uudeksi normiksi” matkailualalla? Matkailualan ammattilainen ja The Global Sustainable Tourism Councilin Ruotsin edustaja Jeppe Klockareson pohtii puheenvuorossaan matkailun haasteita, mahdollisuuksia, sekä Ruotsin #flygskam -ilmiötä Inspiration Stagella torstaina 16.1. kello 12.30. Samaa

Opiskelijoiden aktiivista osallistumista palkittiin Studia-messuilla3.12.2019 16:18:39 EETTiedote

Studia-messuilla jaettiin stipendejä aktiivisille ja ansioituneille lukiolaisille, jotka ovat tehneet huomattavaa työtä koulunsa toiminnan edistämiseksi. Messukeskuksen lahjoittamasta 4000 euron summasta jaettiin neljä stipendiä, jotka myönnettiin Jyväskylän Lyseon lukion Let’s Get Global -projektin kahdeksanhenkiselle ydinryhmälle, Helsingin normaalilyseon lukion opiskelijakunnan hallitukselle, Sysmän lukion opiskelijakunnan hallitukselle sekä Luostarivuoren Lyseon opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Kasper Vienanlinnalle. Lukiolaisten jatkokoulutustapahtuma Studia järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 3.–4.12.2019.

Yksityissijoittajat valitsivat Suomen houkuttelevimmat pörssiyhtiöt – kärjessä komeilevat jo toistamiseen samat voittajat26.11.2019 10:15:00 EETTiedote

Kone, Ponsse, Marimekko ja Verkkokauppa.com haalivat jälleen sijoittajien äänet vuoden 2019 Yksityissijoittajan valinta -kilpailussa. Kilpailussa yksityissijoittajat valitsevat Suomen houkuttelevimmat ja luotettavimmat pörssiyhtiöt neljässä eri sarjassa: suuri, keskisuuri ja pieni pörssiyhtiö sekä paras First North -listalla. Kilpailun järjestää Pörssisäätiö, Kreab ja Messukeskus. Voittajat julkistettiin Sijoitus Invest -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 26.11.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme