Messukeskus

Ranska on tuhansien keskustelujen maa

Jaa

Helsingin Kirjamessuilla esitellään tänä vuonna ranskalaista kirjallisuutta ja kulttuuria. Ranska on näkyvästi esillä syksyn kirjasadossa: toistakymmentä suomennosta ja yhtä monta Ranskaa käsittelevää romaania ja esseetä julkaistaan Suomessa. Näistä kirjoista piirtyy monipuolinen kuva maasta, jossa keskustellaan avoimesti maailmanlaajuisista teemoista.

Teemamaan ohjelmasta vastaa Ranskan instituutti, jonka osastolla messuilla myydään ranskalaista kirjallisuutta. Messujen avajaisnauhan leikkaa Ranskan Suomen-suurlähettiläs Serge Tomasi yhdessä ohjelmajohtaja Ronja Salmen kanssa 24.10. klo 10.

Suosittu ranskalainen kirjailija ja lehdistövapautta puolustava toimittaja kirjamessuille

Kirjamessuille saapuu ranskalainen kirjailija ja elokuvaohjaaja Éric Vuillard, joka on kirjoittanut tänä vuonna suomennetun teoksen Päiväkäsky. Se on tosi ja viiltävän tarkka kuvaus natsi-Saksan kulisseista. Päiväkäsky muistuttaa silmien ummistamisen ja myöntymisen vaaroista sekä siitä, että pahin ei ole väistämätöntä. Teos voitti Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon Goncourtin vuonna 2017 ja sitä on myyty satojatuhansia kappaleita.

Ranskalainen toimittaja Christophe Deloire  on lehdistönvapautta puolustavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) pääsihteeri. Deloire pitää puheenvuoron toimittajiin kohdistuvasta vihapuheesta, jatkuvasta ahdistelusta ja maalittamisesta. Esitystä kommentoivat kirjailija Sofi Oksanen, dosentti Riku Neuvonen ja toimittaja Tuomas Muraja. Keskustelun juontaa Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

Kuinka hyvin Ranska loppujen lopuksi tunnetaan? 

Kirjamessuilla on useita keskusteluja, joiden keskiössä on Ranska. Messuilla keskustellaan, miten kirjallisuus auttaa ymmärtämään eri kulttuureja. Toisin kuin moni muu maa Ranska on säilyttänyt oman tiiviin ja monenkirjavan pienkirjakauppojen ja kustantajien verkoston aktiivisen kulttuuripolitiikan ansiosta.  Ranskalaiset asiantuntijat puhuvat Ranskan kirja-alasta ja -politiikasta sekä siihen liittyvistä erityispiirteistä kuten kirjan sovitusta kiinteästä hinnasta (Fixed Book Price policy) ja julkisesta rahoituksesta. Kansallisvaltioiden suhde Euroopan unioniin on koetuksella. Mitä Brexitistä tuli, joutuuko Italia jättämään euron, pystyykö edes Ranska sitoutumaan yhteiseen Eurooppaan? Ovatko Ranskan tunnuslauseen periaatteet, vapaus, veljeys ja tasa-arvo,  aidosti elossa vai ovatko ne korventuneet ontoiksi fraaseiksi?

Vapaus, veljeys, tasa-arvo. Ranskasta se kaikki alkoi 24.10. klo 13.30, Kruununhaka
Onko Ranska kirjallisuuden ystävien paratiisi? 24.10. klo 18.00, Töölö
Kirja avaimena toiseen kulttuuriin 24.10. klo 18.30, Töölö
Miksi Ranska raivoaa? 25.10. klo 16.30, Senaatintori
Ranskan muuttuva vasemmisto 26.10. klo 17.00, Kruununhaka
Euroopan suunta 27.10. klo 14.30, Senaatintori

Meillä kaikilla on jonkinlainen idea Ranskasta ja sen kulttuurista

Tämän vuoden teemamaan ohjelma osoittaa, että Ranska on edelleen inspiraation lähde monille suomalaisille kirjailijoille. Milja Kauniston Tulenpunaisen cabaret’n tarina sijoittuu 1900-luvun alun Pariisiin, Sari Havasin Rivierasta terveisin antaa kuvan elämästä Etelä-Ranskan rannoilla kun taas Annastiina Heikkilän Miksi Ranska raivoaa ja Jorma Turusen Ranskan muuttuva vasemmisto yrittävät selittää Ranskan poliittista elämää. Myös Ranskan naiset näyttävät kiinnostavan suomalaisia: Hannu Mäkelän Varjo kertoo Jeanne d’Arcin elämästä, Korsetti ja krusifiksi ranskalaisista barokin ajan naisista ja Mademoisellesta Madameksi naisten elämästä nykypäivänä.

Entä miltä Ranska näyttää ranskalaisissa kirjoissa?

Ranskan instituutti nostaa tänä vuonna ranskasta suomeksi julkaistuista kirjoista kolme merkittävää teosta. Näiden teosten kirjailijat eivät kuitenkaan vieraile Helsingin Kirjamessuilla. Ilmiömäinen Edouard Louis’n Ei enää Eddy kertoo nuoren homopojan vaikeasta kasvusta pienessä kylässä ja elämästä köyhässä perheessä. Kirjan päähenkilön kokemukset sekä sukupolven ja yhteiskuntaluokkien ristiriidat ovat universaaleja. Alice Zeniterin Unohtaminen taito käsittelee vaikean perhehistorian muistia. Kirjan taustalla on Algerian ja Ranskan historiallisia tabuja ja traumoja. Mona Choletin Naisia vai noitia -kirja kertoo kolmen noitana pidetyn naisen vainosta. Kirjailijan mukaan noita-käsitys vaikuttaa länsimaiden sukupuoli- ja tasa-arvokeskustelun taustalla vielä nykypäivänäkin.  

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma

Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on myös Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös Levymessut ja Postimerkkinäyttely. Suunnista kirjaan -tapahtuma järjestetään torstaina ja perjantaina ja se tuo noin 8000 koululaista messuille.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 24.–27.10.2019 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma on avoinna torstaista lauantaihin 24.–26.10. klo 10-20 ja sunnuntaina 27.10. klo 10-18.
Liput ovelta ja tapahtuman aikana verkkokaupasta: aikuiset 19 e, lapset, opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset 10 e, perhelippu 36 e, kokoaikaliput 30 e/20 e.
Liput ennakkoon edullisemmin verkkokaupasta http://shop.messukeskus.com

Tapahtuma järjestetään nyt 19. kertaa. Samanaikaisesti järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma, johon pääsee tutustumaan samalla lipulla. Tapahtumakokonaisuudessa vieraili viime vuonna 85 616.

Lisätietoja: tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
ohjelmajohtaja Ronja Salmi, puh. 040 750 1019, ronja@ryovari.fi
teemamaa Ranska: Ranskan instituutti, Michaël Toledano, michael.toledano@france.fi

www.helsinginkirjamessut.fi

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta http://mediabank.messukeskus.com

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa tai isännöi vuosittain 50 messutapahtumaa ja tuhat kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta.Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Kongressimessut starttaavat Messukeskuksen syksyn18.6.2020 14:44:45 EESTTiedote

Valtioneuvosto linjasi keskiviikkona 17.6. että yli 500 henkilön sisätilatapahtumia voi elokuusta alkaen järjestää, kunhan tapahtumissa huolehditaan hygieniasta, turvaetäisyyksistä ja asiakasmäärien rajaamisesta. Tapaamisrajoitusten johdosta maaliskuulta siirtynyt Kongressimessut päästään siis toteuttamaan suunnitelmien mukaisesti 26.-27.8.2020, messuvieraiden ja näytteilleasettajien riskittömään tapahtumaosallistumiseen vahvasti panostaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme