Vihreät Euroopan parlamentissa

Ranskan asevienti Venäjälle on heikentänyt Euroopan turvallisuutta - “EU-maiden asevientiin tarvitaan johdonmukaisuutta”, vaatii MEP Alviina Alametsä

Jaa

Vuotaneiden dokumenttien mukaan Ranska on toimittanut sotilastarvikkeita Venäjälle yli 150 miljoona euron edestä sen jälkeen, kun EU asetti asevientikiellon Venäjälle vuonna 2014.

Ranskalaisen Disclose-järjestön selvityksen mukaan vuosien 2014-2020 aikana Venäjä on modernisoinut muun muassa panssarivaunujaan, helikoptereitaan sekä hävittäjiään ranskalaisilla järjestelmillä ja tarvikkeilla. Ranskan ministeriön mukaan asevientiluvat perustuivat ennen vuotta 2014 tehtyihin sopimuksiin, joita EU:n asevientikielto ei koskenut.

“Asevientikielto asetettiin, koska Venäjä oli uhka itsenäiselle eurooppalaiselle valtiolle sekä koko Euroopan turvallisuudelle. Siten on selvää, että kaikki aseviennit Venäjälle lisäisivät turvallisuusriskiä”, Alametsä sanoo.

“Valitettavasti EU:n aseviennin keskeinen ongelma on, ettei se ole läpinäkyvää, eikä rikkomuksista saa selkeitä rangaistuksia. Ranska on mahdollistanut Venäjälle tehokkaamman iskukyvyn kehittämisen, mutta asialle ei voida tehdä käytännössä mitään”, Alviina Alametsä sanoo.

Alviina Alametsä on ajanut tiukempaa, EU-tason sääntelyä asevientiin yhdessä saksalaisen europarlamentaarikko Hannah Neumannin kanssa. 

“Asevienti demokraattisiin liittolaismaihin, kuten Ukrainaan, on tietysti sallittava. Sen sijaan vaikkapa Venäjälle tai Lähi-idän diktaattoreille ei pitäisi missään nimessä päätyä EU:ssa valmistettua sotilasmateriaalia”, Alametsä sanoo.

“Euroopan komission ja neuvoston tulisi viipymättä selvittää mitä sotilastarvikkeita jäsenmaista on Venäjälle viety. Samalla pitäisi aloittaa asevientisääntelyn uudistus, jotta vastaavaa ei pääse enää jatkossa tapahtumaan. Yksittäisten valtioiden asevienti Venäjän kaltaisiin maihin heikentää koko EU:n yhteistä asevientipolitiikkaa, turvallisuutta ja uskottavuutta. Tälle on tultava yksiselitteisesti loppu”, Alametsä vaatii.

”EU:n on toimittava voimakkaasti Ukrainan puolesta nyt. Meidän on myös heikennettävä Venäjän sotakonetta. Taloudellisten sanktioiden ohella on selvää, että emme voi tukea Putinin sotia viemällä aseita tai sotilastarvikkeita. Niillä mahdollistetaan nytkin hyökkäystä Ukrainaan”, Alametsä toteaa. 

Yhteyshenkilöt

Yhteystiedot:

Alviina Alametsä
+358 40 7294597
alviina.alametsa@europarl.europa.eu

Lisätietoja selvityksestä:
https://disclose.ngo/en/article/war-in-ukraine-how-france-delivered-weapons-to-russia-until-2020

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Pääneuvottelija Ville Niinistö tyytyväisenä: Europarlamentti äänesti hiilinielujen kasvattamisen ja luontoarvojen puolesta LULUCF-asetuksessa8.6.2022 20:32:33 EEST | Tiedote

Vihreiden europarlamentaarikko ja europarlamentin LULUCF-pääneuvottelija Ville Niinistö on pääosin tyytyväinen europarlamentin hyväksymiin kantoihin maankäytön hiilinieluja koskevaan LULUCF-raporttiin. Niinistön johdolla valmistellusta ympäristövaliokunnan esityksestä äänestettiin europarlamentin täysistunnonnossa Strasbourgissa 8. kesäkuuta.

Europarlamentin ympäristövaliokunta tukee vahvoja ilmastotavoitteita hiilinieluasetuksessa17.5.2022 15:13:19 EEST | Tiedote

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) on LULUCF-asetuksen pääneuvottelijana tyytyväinen, että europarlamentin ympäristövaliokunta tuki vahvasti hiilinieluasetukseen neuvoteltuja ryhmien välisiä kompromisseja. Ne lisäävät asetuksen ilmasto- ja luontomyönteisyyttä kautta linjan. Ympäristövaliokunta äänesti Niinistön raportista 16.-17. toukokuuta. Kaikki keskeiset kompromissiesitykset saivat äänestyksessä valiokunnan enemmistön tuen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme