Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ranta-alueiden valaistuksen periaatteet tueksi rantojen ja rantareittien suunnitteluun

Jaa

Helsingin kaupunki on määritellyt valaistustavat ranta-alueilleen ja -reiteilleen. Valaistuksen kehittämisen tavoitteena on ollut yhtenäistää kaupunkikuvaa sekä tuoda johdonmukaisuutta valaistusratkaisuihin. Työn aikana järjestettyjen asukas- ja asiantuntijatyöpajojen sekä karttakyselyn avulla lisättiin ymmärrystä Helsingin ranta-alueiden käyttäjien tarpeista ja toiveista.

Jätkäsaaren Saukonpaadenpuisto iltahämärässä.  Kuva: Antti Pulkkinen
Jätkäsaaren Saukonpaadenpuisto iltahämärässä. Kuva: Antti Pulkkinen

Helsingin ranta-alueet ja reitit muodostavat noin 130 kilometriä rantaviivaa. Rantavyöhyke koostuu monipuolisista ympäristöistä, joissa yhdistyvät erilaiset maisemalliset, toiminnalliset ja kaupunkikuvalliset piirteet. Rannoilla liikutaan monin eri tavoin ja tarpeet valaistukselle vaihtelevat. Valaistuksella voidaan mahdollistaa sujuva ja turvallinen liikkuminen tai muodostaa elämyksellisiä reittejä erikoiskohteiden kohdevalaistuksella.

Rantojen käyttäjät mukana periaatteiden määrittelytyössä

Meri ja rannat koskettavat läheisesti jokaista helsinkiläistä, sillä kaupungin kaikki asukkaat asuvat alle 10 kilometrin päässä merestä. Tästä syystä suunnittelutyössä selvitettiin myös asukkaiden eli rantojen käyttäjien tarpeita ja toiveita valaistuksen suhteen karttakyselyllä ja työpajoissa.

Vuorovaikutuksen tulokset tiivistettiin neljäksi käyttäjäprofiiliksi. Profiilit eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan yksi asukas voi edustaa useampaa käyttäjäprofiilia samanaikaisesti tai esimerkiksi viikon eri päivinä. Profiilit on sijoitettu nelikenttään suhteessa aktiivisuuteen ja rauhoittumiseen sekä rakennettuun ja luonnontilaiseen ympäristöön.

Valaistustarpeet vaihtelevat satamista lepakkoalueisiin

Rantareittien varrella olevien alueiden luonne vaihtelee luonnontilaisista luonnonsuojelualueista tiiviisti rakennettuihin rantoihin. Meren rannat ja jokivarsien ympäristöt ovat Helsingille ominaisia ympäristöjä, joiden valaisemisella voidaan korostaa kaupungin merellisyyttä ja omaleimaisuutta ja tuoda ranta-alueita kaupunkilaisten käyttöön myös pimeään aikaan. Toisaalta ranta-alueilla esiintyy myös valolle herkkiä eliölajeja, joiden tarpeet on otettava huomioon valaistussuunnittelussa.

”Valaisemiseen liittyy monia ristiriitoja. Rantareitin valaisemisessa pitää ratkaista, painotetaanko turvallista ja sujuvaa liikkumista vai pimeyttä ja mahdollisuutta ympäristön havainnointiin”, toteaa Helsingin kaupungin valaistuspäällikkö Juhani Sandström.

Valaistuksen periaatteissa määritellään valaistustavat luonteeltaan erilaisille ranta-alueille ja reiteille sekä niihin pohjaavat ohjeelliset valaistusratkaisut. Valaistuksen suunnittelun tavoitteena on löytää eri aluetyypeille soveltuvia ratkaisuja, jotka ovat sekä energiatehokkaita että kaupunkikuvallisesti ja teknisesti laadukkaita. Valaistuksen tekniset ominaisuudet ja etenkin säätömahdollisuudet kehittyvät jatkuvasti, jolloin valaistussuunnittelussa voidaan huomioida entistä paremmin niin käyttäjien kuin luonnon erilaiset tarpeet.

Valaistuksen rooli on kaupungin ympärivuotisen käytettävyyden ja saavutettavuuden sekä viihtyisyyden tekijänä merkittävä. Valaistuksella voidaan mahdollistaa sujuva ja turvallinen liikkuminen tai muodostaa elämyksellisiä reittejä erikoiskohteiden kohdevalaistuksella. Valaistussuunnittelussa tulee huomioida maiseman eri elementit ja alueiden identiteetit, jotta rantojen valaistuksesta saadaan maisemallisesti yhtenäinen, mutta alueiden erityispiirteitä kunnioittava ja Helsingin imagoa tukeva kokonaisuus.

Helsingin kaupungin merellinen strategia antaa saariston ja ranta-alueiden tarjonnan ja vetovoiman kehittämiselle suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on parantaa merellisiä palveluja ja kohteiden saavutettavuutta, edistää merellisiä tapahtumia sekä jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juhani Sandström
valaistuspäällikkö
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38521
juhani.sandstrom@hel.fi

Kuvat

Jätkäsaaren Saukonpaadenpuisto iltahämärässä.  Kuva: Antti Pulkkinen
Jätkäsaaren Saukonpaadenpuisto iltahämärässä. Kuva: Antti Pulkkinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 16.9.202116.9.2021 19:53:41 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 16.9.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 30.9.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme