Pirkanmaan ELY-keskus

Rantalaidunnuksen mahdollisuuksia selvitetään Pirkanmaan lintuvesikohteilla

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus selvittää tänä kesänä lintuvesikohteita, joissa voisi hyödyntää rantalaidunnusta. Rantalaidunnuksella voidaan parantaa vesilintujen elinympäristöä. Kyse Helmi-elinympäristöohjelmasta.

Rantalaidunnusselvityksen tarkoituksena on löytää potentiaaliset rantalaidunnukseen soveltuvat kohteet Pirkanmaan lintuvesillä. Kuva; Hanna Hakamäki
Rantalaidunnusselvityksen tarkoituksena on löytää potentiaaliset rantalaidunnukseen soveltuvat kohteet Pirkanmaan lintuvesillä. Kuva; Hanna Hakamäki

Rantalaidunnus on kustannustehokas keino hoitaa umpeenkasvaneita rantoja. Hoidetuilla rantaniityillä viihtyvät monet vaateliaatkin putkilokasvit ja hyönteiset, ja ne ovat sopivaa elinympäristöä linnuista esimerkiksi kahlaajille ja sorsalinnuille. Samalla rantalaidunnus parantaa alueiden maisemallista arvoa.

Pirkanmaan ELY-keskus on tilannut Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisilta rantalaidunselvityksen, jossa selvitetään laidunnuksen mahdollisuuksia 19 Natura-alueella, jotka on liitetty Natura-alue-verkostoon lintudirektiivin perusteella eli ovat ns. SPA-alueita. Työ on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa.

Maastotyöt alkavat kesäkuussa

Alustavan karttatarkastelun perusteella on valikoitunut maastokäyntikohteet ja maastotyöt aloitetaan kesäkuun aikana. Maastokäyntien avulla saadaan tietoa kohteiden tämänhetkisestä tilasta ja selvityksessä annetaan soveltuville kohteille kunnostus- ja hoitosuositukset rantalaidunnuksen aloittamiseksi.

Selvityksen yhteydessä potentiaalisten laidunalueiden maanomistajiin tullaan olemaan yhteydessä ja laidunnukseen soveltuville alueille pyritään löytämään laiduntajat. Helmi-ohjelmassa kaikki kunnostustoimenpiteet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen eli mitään toimenpiteitä ei tulla tekemään ilman maanomistajan suostumusta. Pirkanmaan ELY-keskuksella on kuitenkin resursseja kunnostaa ja aidata potentiaalisia laidunkohteita, mikäli löydetään sopivia yhteistyökuvioita. Rantalaidunnuksen tavoitteena on lisätä ja turvata alueen luonnonarvoja ja parantaa erityisesti alueen lintulajiston elinolosuhteita. Hoidon tavoitteena on, että kunnostuksen ja hoidon avulla soveltuville alueille kehittyy matalakasvuinen rantaniitty.

Selvitys osana Helmi-ohjelmaa

Rantalaidunselvitys tehdään osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma, jota toteuttavat yhdessä ministeriöiden hallinnonalat sekä kunnat ja järjestöt. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja se on keskeinen keino luonnon köyhtymisen pysäyttämisessä. Helmi-ohjelmassa tartutaan Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn: elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen.

Selvityksessä mukana olevat Natura-alueet:

Järvi Kunta
Sarkkilanjärvi Hämeenkyrö
Kirkkojärven alue Kangasala
Tervaniemenlahti Kuhmalahti
Ahtialanjärvi Lempäälä
Kaakkurijärvet Nokia
Hirtopohja Orivesi
Kukkolan Vähäjärvi Pälkäne
Tykölänjärvi Pälkäne, Valkeakoski
Nuorajärvi Tampere
Kortejärvi Urjala
Uurtaanjärvi Urjala, (Kalvola)
Vanajaveden lintualueet (Saarioisjärvi, Ritvalan Vähäjärvi, Suolahti, Luukonperä, Uskilanlahti ym.) Valkeakoski, (Hattula)
Ekojärvi Vammala
Hanhijärvi-Keskistenjärvi-
Tapiolanjärvi
Vammala
Onkemäenjärvi Vesilahti
Alhonlahden alue Viljakkala
Hauhusselkä Virrat
Joutsenjärvi Virrat
Hirvijärvi Ylöjärvi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:

Maria Yli-Renko
lintuvesikoordinaattori
Varsinais-Suomen ELY-keskus
puh. 0295 023 020
maria.yli-renko@ely-keskus.fi

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset:

Auli Hirvonen
maisema- ja ympäristöasiantuntija
ProAgria Etelä-Suomi ry/ MKN Maisemapalvelut
puh. 0400 864 494
auli.hirvonen@maajakotitalousnaiset.fi

Kuvat

Rantalaidunnusselvityksen tarkoituksena on löytää potentiaaliset rantalaidunnukseen soveltuvat kohteet Pirkanmaan lintuvesillä. Kuva; Hanna Hakamäki
Rantalaidunnusselvityksen tarkoituksena on löytää potentiaaliset rantalaidunnukseen soveltuvat kohteet Pirkanmaan lintuvesillä. Kuva; Hanna Hakamäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme