Fingrid Oyj

Raportti kantaverkon ja rajajohtoyhteyksien vuoden 2022 siirtojen toteumista

Jaa
Fingridin siirtojen hallinnan raportti vuodelta 2022 on julkaistu. Raportti on vuosittainen yhteenveto Fingridin omistaman kantaverkon ja rajajohtoyhteyksien siirroista ja tapahtumista.

Vuonna 2022 sähkön tuonti Ruotsista Suomeen jatkui edellisvuosien tapaan suurena ollen yhteensä 16,6 terawattituntia (TWh). Sähkön vientiä Suomesta Ruotsiin oli 1,2 TWh. Tuonti kasvoi edellisestä vuodesta 2,9 TWh ja vienti 0,3 TWh.

Suomen ja Ruotsin välisten rajajohtojen siirtokapasiteetin kaupallinen käytettävyys tuontisuuntaan oli 96,8 prosenttia. Viestisuuntaan kaupallinen käytettävyys oli 54,4prosenttia, joka laski edellisvuodesta13,5 prosenttia. Käytettävyyden lasku vientisuuntaan johtui edellisvuoden tapaan Ruotsin kantaverkossa olevasta itä-länsi siirto ongelmasta, joka rajoittaa Keski-Ruotsin yhteyden vientikapasiteettia merkittävästi.    

Suomen ja Ruotsin välisten hintaerotuntien lukumäärä kasvoi edellisvuodesta Pohjois-Ruotsin vaihtosähköyhteyksillä ja Keski-Ruotsin tasasähköyhteyksillä. Pohjois-Ruotsin yhteyksillä hintaerotunteja oli 6422 tuntia eli 73,3 prosenttia koko vuoden tunneista ja Keski-Ruotsin yhteyksillä 3750 tuntia eli 42,8 prosenttia koko vuoden tunneista.

Sähkön vienti Suomesta Viroon pysyi edellisen vuoden korkealla tasolla. Sähköä vietiin Suomesta Viroon 6,8 TWh ja tuotiin Suomeen 0,05 TWh. Suomen ja Viron välisen rajasiirtokapasiteetin käytettävyys oli keskiarvona 95,0 prosenttia.Viron yhteyksien tasasähkölinkkien käyttöhäiriöiden määrä oli sama kuin edellisvuonna eli kymmenen kappaletta.

Suomen sisäiseen siirtoverkkoon eli Keski-Suomen P1 poikkileikkaukseen saatiin lisää siirtokapasiteettia uuden Metsälinja voimajohdon käyttöönoton jälkeen 7.10.  

Sähkön tuonti Venäjältä Suomeen laski edellisvuodesta lähes kolmasosaan ollen kokonaisuudessaan 3,6 TWh. Tuontikapasiteetti Venäjältä Suomeen rajoitettiin 25.4. alkaen 900 MW:iin ja rajasiirto sekä sähkökauppa Suomen ja Venäjän välillä päättyi kokonaan 13.5. Sähkön vientiä Venäjälle ei ollut vuonna 2022. Venäjän yhteydellä ei ollut merkittäviä käyttöhäiriöitä 1.1-13.5. välisenä aikana.

Fingridin saamat pullonkaulatuotot nousivat edellisvuodesta yli kolminkertaisiksi ja olivat vuonna 2022 yhteensä 943 miljoonaa euroa. Häiriöiden aikaisten sovittujen pörssikauppojen ja investointiprojekteihin liittyvien siirtokeskeytysten aikaisen käyttövarmuuden varmistamiseksi Fingridille syntyi yhteensä 7,3 miljoonan euron vastakauppakulut, jotka nousivat edellisestä vuodesta 4,8 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Käytönsuunnittelun suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen, Fingrid, puh. 030 395 4228
Käytönsuunnittelun erikoisasiantuntija Jussi Huttunen, Fingrid, puh. 030 395 4242

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Fingrid Oyj
Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki

https://www.fingrid.fi/

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Oikaisu Fingridin 25.5.2023 tiedotteeseen: Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta, ei neljältä kuukaudelta26.5.2023 10:07:52 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä joulukuulta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Fingrid uses congestion income to benefit customers and waives grid service fees25.5.2023 14:19:05 EEST | Press release

Fingrid is confirming its earlier plans to use the record-high congestion income from 2022 to benefit its customers and waive grid service fees for six months in 2023. In 2022, grid service fees were waived for four months. For 2023, Fingrid has announced that it will waive grid service fees for January, February and June and now confirms that it will waive grid service fees for July, November and December. This will reduce grid customers’ fees by altogether some EUR 300 million.

Fingrid käyttää pullonkaulatuottoja asiakkaiden hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja25.5.2023 14:18:34 EEST | Tiedote

Fingrid vahvistaa aiemmin ilmoittamansa suunnitelman käyttää vuoden 2022 ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja asiakkaidensa hyväksi ja jättää perimättä kantaverkkomaksuja kuudelta kuukaudelta vuoden 2023 aikana. Vuonna 2022 kantaverkkomaksut jätettiin perimättä neljältä kuukaudelta. Vuoden 2023 osalta Fingrid on ilmoittanut tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen ja vahvistaa nyt lisäksi heinäkuun, marraskuun ja joulukuun kantaverkkomaksujen perimättä jättämisen. Tämä alentaa kantaverkkoasiakkaiden maksuja yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Tuulivoimatuotannon enimmäismäärää pienennetään länsirannikolla ajoittain lähikuukausien siirtokeskeytysten aikana25.5.2023 09:00:25 EEST | Tiedote

Fingrid asettaa länsirannikon tuulivoimatuotannolle normaalia tasoa pienemmän enimmäismäärän lähikuukausina suoritettavien siirtokeskeytysten ajaksi. Käytännössä muutos koskee ennen kaikkea siirtokeskeytysten aikaisia tuulivoiman huipputuotantotilanteita. Toimenpiteillä varmistetaan verkon vakautta ja ne toteutetaan tiiviissä yhteistyössä tuulivoimatuottajien kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme